«Ο Τζεφ Σέσιονς είναι ένας έντιμος άνδρας, δεν είπε τίποτα λαθεμένο» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τον θόρυβο που προκάλεσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκρυψε δύο συνομιλίες που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ, το 2016, όταν ήταν ακόμη γερουσιαστής.
 
Όπως ανέφερε ο Ν.Τραμπ σε ανακοίνωσή του, ο Τ.Σέσιονς «θα μπορούσε να διατυπώσει την απάντησή του με περισσότερη ακρίβεια, αλλά σαφώς δεν είχε πρόθεση» να παραπλανήσει τη Γερουσία. «Οι Δημοκρατικοί υπερβάλλουν», πρόσθεσε,  κρίνοντας πως ο σάλος που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα αποτελεί ένα «κυνήγι μαγισσών».
 
Ωστόσο, οι δικαιολογίες του Τραμπ δεν είναι αρκετές για να κάμψουν τις αντιδράσεις, με τον Δημοκρατικό βουλευτή, Άνταμ Σιφ, να ζητά την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης. Πάντως, την ίδια ώρα, ο Τζεφ Σέσσινς δεν «πονοκεφαλιάζει» ιδιαίτερα από τις αποκαλύψεις, αφού ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αυτοεξαιρεθεί από οποιεσδήποτε εν εξελίξει ή μελλοντικές έρευνες που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία.
 

Άλλα δύο στελέχη με σχέσεις με τη Ρωσία

 
Παράλληλα, τουλάχιστον άλλα δύο στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισαν πως συνομίλησαν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, τον Σεργκέι Κίσλιακ, στο περιθώριο του εθνικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων τον περασμένο Ιούλιο στο Κλίβελαντ, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα USA Today.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζ. Ντ. Γκόρντον, επικεφαλής της ομάδας των συμβούλων του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφαλείας κατά την εκστρατεία, και ο Κάρτερ Πέιτζ, άλλο ένα μέλος της ομάδας των συμβούλων του υποψήφιου για θέματα εθνικής ασφαλείας, παραδέχθηκαν αμφότεροι ότι συναντήθηκαν με τον ρώσο πρεσβευτή.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς επίσης συναντήθηκε με τον Κίσλιακ σε μια εκδήλωση στην οποία πήραν μέρος διπλωμάτες στο Κλίβελαντ και συνέπεσε με το εθνικό συνέδριο του GOP στο οποίο ο Τραμπ αναδείχθηκε και τυπικά υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία.
 

Το email του Πεν 

 
Εν μέσω αποκαλύψεων για τις σχέσεις των στελεχών τη κυβέρνησης Τραμπ με τη ρωσική πλευρά, η διοίκηση ταλλανίζεται από ακόμα μία αποκάλυψη, που φέρνει σε δύσκολη θέση τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Indianapolis Star, ο Πενς χρησιμοποιούσε τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων του όταν ήταν κυβερνήτης της Πολιτείας της Ιντιάνας, σε ορισμένες περιπτώσεις συζητούσε λεπτά θέματα και ζητήματα εθνικής ασφαλείας, και ο λογαριασμός του παραβιάστηκε από κυβερνοπειρατές το περασμένο καλοκαίρι.
 
Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παραδόθηκαν στην εφημερίδα, κατόπιν αιτήματός της προς τις αρχές, δείχνουν πως ο Πενς επικοινωνούσε μέσω του λογαριασμού του στην AOL με συνεργάτες του για διάφορα θέματα, από τις ασφαλείς θύρες στην κατοικία του κυβερνήτη ως την αντίδραση της Πολιτείας σε τρομοκρατικές ενέργειες διεθνώς, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Ο νόμος στην Ιντιάνα πάντως δεν απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς της Πολιτείας να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προστίθεται στο δημοσίευμα της Star.