Σύμφωνα με το Bloomberg, στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να βρεθούν αρκετά από τα ζητήματα που απασχολούν παγκοσμίως, από τη σεξουαλική κακοποίηση έως τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να λάβουν μέρος όλα τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ, η Αγκέλα Μέρκελ της Γερμανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, ο Τζάστιν Τρουντό του Καναδά, ο Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιοιυνκέρ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Επίσης, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ο Ινδός ηγέτης Νάρεντρα Μόντι, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ρομπέρτο Αζεβέντο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν.

Την Τρίτη, κατά το άνοιγμα της συνόδου κορυφής, τα φώτα αναμένεται να πέσουν στον Νάρεντρα Μόντι, που γίνεται ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός που συμμετέχει στις εργασίες του Νταβός τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το κλείσιμο περιλαμβάνει την πολυαναμενόμενη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, που πέρσι δεν συμμετείχε καθώς είχε μόλις εκλεγεί. Ο Αμερικανός έχει σκορπίσει ανησυχία σε συμμετέχοντες και αγορές, καθώς έχει προαναγγείλει πως η ομιλία του θα είναι επικεντρωμένη στο μότο του «Η Αμερική Πρώτα».

Η σημαντικότερη ημέρα, ωστόσο, δεν αναμένεται η Παρασκευή αλλά η Πέμπτη, καθώς είναι προγραμματισμένο ένα πάνελ συζήτησης με τη συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του Αμερικανού και του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν και Φίλιπ Χάμοντ αντίστοιχα, καθώς και του επικεφαλής της BlackRock, Λάρυ Φινκ.

Κατά τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του WEF, διεθνείς πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες θα ανέβουν στις Άλπεις για τη σύνοδο κορυφής, με σκοπό τη «Δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», την ώρα που στη διεθνή ειδησιογραφία δεσπόζει η έρευνα της Oxfam International που αποκαλύπτει πως ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν απόλαυσε καθόλου από τον πλούτο που δημιουργήθηκε διεθνώς το 2017.

Μάλιστα, οι δισεκατομμυριούχοι κατάφεραν να αυξήσουν τον πλούτο τους κατά 762 δισ. δολ. το περασμένο έτος, χρήματα αρκετά για ν τερματιστεί η παγκόσμια φτώχεια επτά φορές. Το WEF «είχε εδώ και πολλά χρόνια στην ατζέντα το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, και πολύ λίγα να επιδείξει. Αυτό είναι σαφές επειδή οι δουλειές ως συνήθως είναι καλές για όσους βρίσκονται στην κορυφή» σημειώνει ο επικεφαλής της πολιτικής ανισότητας της Oxfam στο AlJazeera, Μαξ Λόουσον.

«Η Αμερική Πρώτα» –  Ο Τραμπ τελευταίος

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων, η ομιλία του Τραμπ αναμένεται την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής, την Παρασκευή. Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, ο Αμερικανός αναμένεται να κλέψει την παράσταση, εξηγώντας γιατί η αμερικανική οικονομία «απογειώνεται: ρυθμίσεις, φορολογικές περικοπές, διευρυμένη πρόσβαση στην αμερικανική ενέργεια».

Όπως περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, η παρουσίασή του «πρόκειται να είναι ένα σπουδαίο μήνυμα. Θα είναι η Αμερική πρώτα». Την ίδια ώρα, για τον διεθνή οικονομολόγο, Τζόζεφ Στίγκλιτς, τα σχέδια του Τραμπ «είναι κακά για το παγκόσμιο περιβάλλον, κακά για την αμερικανική οικονομία, κακό για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», για να συμπληρώσει «δεν μπορείς να οικοδομήσεις τον κόσμο που είχαμε το 1950, το 1960– δεν πρόκειται να επιστρέψει. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε νέες βιομηχανίες, όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών. Και τι κάνουμε; Κάνουμε πιο δύσκολη την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών».

Εκτός του Ντ. Τραμπ, πολυαναμενόμενες είναι και οι τοποθετήσεις της Αγκέλα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και εκείνη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η ομιλία του Καναδού Τρουντό. Την Τρίτη, ο Ινδός πρωθυπουργός, αναμένεται επίσης να καλέσει τις διεθνείς επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ινδία, για την οικονομία της οποίας το ΔΝΤ εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια.

Ακόμη, ο διεθνής τύπος στρέφει τα φώτα του στον σύμβουλο του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιπίνγκ, Λιου Χι, και την ομιλία του την Τετάρτη, την πρώτη εμφάνιση του ηγέτη της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα, που επιχειρεί να χτίσει γέφυρες με τη Δύση, καθώς και του νέου επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και εν αναμονή προέδρου της Νότιας Αφρικής, Κύριλ Ραμαφόζα.

Brexit, οικονομία και Ευρώπη

Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί στην πορεία και τους κινδύνους των παγκόσμιων αγορών, με το βάρος να πέφτει τόσο στη μόχλευση, τη ρευστότητα και τις «παθητικές επενδύσεις», καθώς και στις προεκτάσεις και τα αποτελέσματα του Brexit.

Ακόμη, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στις συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και τα κρυπτογραφημένα νομίσματα, όπως το Bitcoin, με την ατζέντα της Πέμπτης να περιλαμβάνει και ειδική συνεδρίαση με θέμα τη «φούσκα» της αγοράς των εικονικών νομισμάτων.

«Πράγματι κάνουμε αυτό τον διαχωρισμό, υπάρχουν θεσμικοί πελάτες και εάν θέλουν να επενδύσουν (στο bitcoin) (…) είναι ενήλικες, εννοώ ότι γνωρίζουν τι κάνουν, έχουν την ικανότητα να αξιολογήσουν τον κίνδυνο (…) και εάν μας ζητήσουν να τους βοηθήσουμε να μπουν σε αυτές τις αγορές, χρειάζεται να τους δούμε με διαφορετικό τρόπο απ? ό,τι τους ιδιώτες πελάτες», δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας UBS, Άξελ Βέμπερ στο CNBC.

«Οι ιδιώτες πελάτες, που δεν καταλαβαίνουν πλήρως αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να προστατεύονται από το να επενδύουν σε αυτά προϊόντα, διότι εάν υπάρχει ένας ιδιώτης πελάτης που θα επηρεαστεί στο μέλλον, το ερώτημα θα είναι και πάλι ποια ήταν η τράπεζα που τους πούλησε αυτά τα προϊόντα και οι τράπεζες θα κατηγορηθούν και πάλι για ό,τι έγινε», δήλωσε.

Επίσης, βάρος αναμένεται να πέσει στην πρόοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αντιμετωπίζεται ως «η μεγαλύτερη ιστορία του 2017 με όρους οικονομίας». Ωστόσο, σημειώνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η Ευρώπη, πολλοί νόμιζαν πως πέθανε και έφυγε χρόνια τώρα. Παρά το Brexit, τα προβλήματα της Ισπανίας, την αποδυναμωμένη γερμανική κυβέρνηση, τη νέα γαλλική κυβέρνηση, η Ευρώπη τα έχει πάει αρκετά καλά στο πεδίο της οικονομίας. Πολύ ελκυστικό μέρος για να επενδύσεις» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρουμπενστέιν του Carlyle Group.

Αστακός το Νταβός

Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία των δισεκατομμυριούχων και των δεκάδων πολιτικών ηγετών περιγράφονται ως δρακόντεια. Στρατιώτες και ελεύθεροι σκοπευτές περιπολούν στους δρόμους, έλεγχοι ασφαλείας πραγματοποιούνται σε όλη την πόλη και κυρίως στο κεντρικό συνεδριακό κέντρο, καθώς το πλήθος ισχυρών ανδρών και γυναικών αποτελεί πόλο έλξης για οποιοδήποτε τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με το CNBC, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί εκτιμάται πως έχουν κοστίσει περί τα 10 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρει η κυβέρνηση του καντονιού Γκρίσονς, που είναι υπεύθυνη για την προστασία του Φόρουμ. Όπως αναφέρεται, το κόστος μοιράζεται το Γκρίσονς με την κοινότητα του Νταβός, το WEF και την κεντρική κυβέρνηση της Ελβετίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της WEF, οι στρατιώτες που θα διατεθούν αναμένεται να φτάσουν τον αριθμό των 5.000, με πλήθος περιοχών να έχουν περιορισμένη πρόσβαση για τους πολίτες, άλλες με εκτεταμένο έλεγχο, και άλλες πλήρως απαγορευμένες, ενώ σημειώνεται πως θα υπάρχουν και απαγορεύσεις πτήσεων.

Μάλιστα, σημειώνεται πως στο Νταβός, για την πραγματοποίηση της οποιασδήποτε εκδήλωσης διαμαρτυρίας, θα πρέπει πρώτα να έχει ληφθεί άδεια, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμο.

Τι είναι το WEF στο Νταβός

Το WEF είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα τη Γενεύη, το οποίο δεσμεύεται να «βελτιώσει την κατάσταση του κόσμου», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Στόχος του, πάντα σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, να διαμορφώσει τις παγκόσμιες, περιφερειακές και βιομηχανικές ατζέντες, φέρνοντας τους ανθρώπους σε διάλογο.

Ιδρύθηκε το 1971 από τον Γερμανό οικονομολόγο, Κλάους Σβαμπ, και ήταν αρχικά γνωστό ως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διοίκησης, μέχρι να αλλάξει ονομασία 16 χρόνια αργότερα, το 1987.