Στην Αθήνα αυτές τις μέρες λειτουργούν 5 θερμαινόμενοι χώροι για την προστασία των αστέγων από το κρύο. Ίσως όμως την πιο κρίσιμη στιγμή του εγχειρήματος του δήμου Αθηναίων σημειώθηκαν εικόνες ντροπής, καθώς ο χώρος φιλοξενίας στην Πανόρμου έκλεισε τη Δευτέρα στις 11:30 το βράδυ, με τους υπεύθυνους να αφήνουν στο δρόμο τους αστέγους που βρίσκονταν εκεί. Η αιτία για το κλείσιμο του κέντρου ήταν το ότι ο υπάλληλος που είχε αναλάβει τη βραδινή βάρδια δήλωσε άρρωστος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άνθρωπος του Δήμου για να κρατήσει ανοιχτό το χώρο.

Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Όπως καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος, Στάθης Δρογώσης, το τηλεφωνικό κέντρο (1595) της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου δεν είχε ενημερωθεί για το κλείσιμο του κέντρου της Πανόρμου, με αποτέλεσμα να δίνει λανθασμένες πληροφορίες στους πολίτες. Ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τον υπάλληλο που έκλεισε το κέντρο, κίνηση αυτονόητη που όμως δεν μπορεί να διορθώσει το ντροπιαστικό περιστατικό. Συν τοις άλλοις, πολίτες αλλά και ο κ.Καμίνης έχουν αναφέρει ότι οι άστεγοι εμφανίζονται καχύποπτοι απέναντι στις κρατικές προσπάθειες βοήθειας, πιστεύοντας π.χ. ότι δεν θα τους δεχθούν στους χώρους φιλοξενίας. Συμβάντα σαν κι αυτό δυστυχώς ενισχύουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Υ.Γ. Παρά το χθεσινό κρούσμα αναλγησίας, θερμαινόμενη χώροι και υπνωτήρια αστέγων λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Αν εντοπίσετε κάποιον άνθρωπο έξω στο κρύο επικοινωνήστε στο 1595 για το Δήμο Αθηναίων και στο 197 για την επαρχία (και στα τηλέφωνα κοινωνικών δομών και ΜΚΟ που λειτουργούν κατά τόπους). Αν μπορείτε να διαθέσετε λίγο χρόνο παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι ο άνθρωπος θα καταλήξει όντως σε έναν θερμαινόμενο χώρο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Βίντεο με την καταγγελία πολίτη έξω από τον χώρο φιλοξενίας αστέγων στην Πανόρμου