«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι παίρνοντας λίγα από πολλούς κι ο άλλος πολλά από λίγους. Ο πρώτος σημαίνει μείωση φόρων κι ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών, αλλά οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες, που θέλει η ΝΔ και σημαίνει περαιτέρω αποδόμηση του κοινωνικού κράτους» εκτίμησε ο κ.Χουλιαράκης.

Υπόσχέθηκε ότι «εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά με τρόπο που θα δημιουργήσει χώρο για να μειωθούν οι φόροι μετά από ένα με δύο χρόνια»

Χαρακτήρισε επίσης τον «κόφτη» ως «συμβιβασμό που δέχτηκε η κυβέρνηση
προκειμένου να αποφύγει τα προληπτικά μέτρα» τα οποία όπως υπογράμμισε, δεν θα εφαρμοστούν. Τόνισε επίσης ότι σε περίπτωση που οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών δεν επιτευχθούν υπάρχει ρύθμιση για μείωση τους προς τα κάτω

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε όμως πως «κόφτης» δεν θα ενεργοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως αγγίξει τους στόχους πλεονασμάτων. «Το μόνο ρίσκο που βλέπω είναι αν δεν πιαστούν οι ρυθμοί μεγέθυνσης που προβλέπει η κυβέρνηση και οι θεσμοί», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο σε σχέση με όσα προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου», ισχυρίστηκε ο κ. Χουλιαράκης, τονίζοντας πως «η οικονομία έχει πάει καλύτερα από προβλέψεις και τα έσοδα το ίδιο και τα δημοσιονομικά μέτρα που υποχρεωνόμαστε να νομοθετήσουμε είναι λιγότερα απ’ όσα προέβλεπε η συμφωνία Αυγούστου… Όποιος διαφωνεί να καταθέσει εγγράφως για το αντίθετο».