Επιμέλεια: Θάνος Καμήλαλης

Πριν από μερικές μέρες η ίδια οργάνωση αποκάλυψε ότι η Ε.Ε χρηματοδότησε με 600.000 ευρώ, για το έτος 2016, την ομαδοποίηση φασιστικών κομμάτων «Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF – Alliance for Peace and Freedom), της οποίας βασικό μέρος είναι η Χρυσή Αυγή.

Όπως σημειώνει το jailgoldendawn.com, στη «Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία», πρόεδρος είναι ο Ιταλός φασίστας, επικεφαλής της Forza Nuova, Roberto Fiore και αντιπρόεδροι ο υπόδικος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο εκδιωχθείς πρόεδρος του φασιστικού British National Party, Nick Griffin.

Σε πιο πρόσφατη έρευνα το Ίδρυμα Expo υποστηρίζει ότι από το 2014, συνολικά 2,3 εκατ. ευρώ έχουν καταλήξει σε ακροδεξιές, αντιδημοκρατικές και νεοναζιστικές οργανώσεις όπως η APF. Το ποσό παραμένει μεγάλο, παρά την προσπάθεια του Ευρωκοινοβουλίου να αυστηροποιήσει τα κριτήρια χρηματοδότησης των πολιτικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, το 2014, όταν αποκαλύφθηκε ότι μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης καταλήγει στα ταμεία της «Συμμαχίας των Ευρωπαϊκών Εθνικιστικών Κινημάτων (Alliance of European National Movements, AENM), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε ότι κάθε πολιτική οργάνωση που λαμβάνει χρήματα από την Ε.Ε. θα πρέπει να σέβεται τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Expo, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλς όταν υπέγραψε το νόμο τον Οκτώβριο του 2014, συμπεριέλαβε τον όρο ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2017. 

Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι το «παραθυράκι» που έβαλε ο Σουλτς πέρασε απαρατήρητο από τη μεγαλύτερη μερίδα των βουλευτών που υποστήριξαν το σταμάτημα της χρηματοδότησης. Το Expo μίλησε με σειρά νυν και πρώην Σουηδών ευρωβουλευτών, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν είχαν ιδέα για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής και ήταν σίγουροι πως η νομοθεσία θα άλλαζε άμεσα. «Είμασταν σίγουροι τότε ότι αλλάξαμε το νόμο», τονίζει η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Μαρίτα Ουλβσκογκ. Η AENM, για την οποία βρέθηκε η αφορμή για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, από τότε έχει λάβει 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Expo. 

Η έρευνα του Expo καταλήγει επισημαίνοντας ότι υπάρχει η τάση στις τάξεις σοσιαλδημοκρατών βουλευτών για έκτακτα μέτρα, μετά την αποκάλυψη της συνέχισης της χρηματοδότησης.