Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού Newsweek, σε ομιλία του προς το think tank του ΝΑΤΟ «Συμβούλιο του Ατλαντικου», ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Γενικού Μετασχηματισμού, Ντένις Μέρσιερ την Πέμπτη, φέρεται να δήλωσε πως «ο κίνδυνος μιας μεγάλης διακρατικής σύγκρουσης έχει αυξηθεί, από τη στιγμή που οι μη δυτικές δυνάμεις, ειδικά η Ρωσία και η Κίνα, διαταράσσουν την ισορροπία δυνάμεων, που χάνονται από τις ΗΠΑ με τη δική τους μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική επιρροή.
 
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίεμα, οι δύο αυτές χώρες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών τους, ταράσσοντας τον διατλαντικό συνασπισμό.
 
«Η Κίνα αξιοποιεί την οικονομίκή της δύναμη για να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες ως θεμέλιο της παγκόσμιας αναπτυσσόμενης στρατηγικής εξουσίας» δήλωσε ο Μέρσιερ σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Hill.
 
«Η γειτονική Ινδία ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι και θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να φτάσει σε ένα συγκρίσιμο καθεστώς» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε πως την ίδια ώρα, η Ρωσία αναζωογονείται με τη θέληση να γίνει και πάλι μεγάλη δύναμη.
 
Όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό, τα σχόλια του Μέρσιερ απαντούν στην τελευταία έκθεση αναλυτικής προοπτικής του ΝΑΤΟ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, με στόχο την ανάλυση των τρεχουσών τάσεων της διεθνούς πολιτικής, για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της στρατιωτικής συμμαχίας της Δύσης έως το 2035.
 
Κατά την έκθεση, «μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο κόσμο, αυξάνει ο κίνδυνος σοβαρών συγκρούεων», κάνοντας αναφορά και σε παρόμοιες εκθέσεις του 2013 και 2015.
 

Επίθεση στη Ρωσία και καμπανάκια

 
Το δημοσίευμα συνεχίζει κατηγορώντας τη Ρωσία για τις «ενέργειες μιας αναζωπυρωμένης Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και μιας πιο δυναμικής Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, χρησιμοποιώντας παράλληλα σκληρή και μαλακή δυναμη για την επίτευξη πολιτικών στόχων». Οικονομικά, αναφέρεται πως τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, με την έκθεση να διαπιστώνει ότι «η παγκόσμια οικονομική δύναμη της Ευρώπης, οι προηγμένες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία, είναι πιθανό να συνεχίσουν να αναπτύσσονται έως το 2035 και έπειτα.
 
«Καθώς η δύναμη απομακρύνεται από τη Δύση στην Ασία, η ικανότητα της Δύσης να επηρεάζει την ατζέντα μειώνεται» αναφέρει σχετικά η έκθεση.