Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», τόνισε ότι «τα μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δώσαμε σε όλη την ανθρωπότητα, δεν θα τα συμψηφίσουμε με καμία οικονομική βοήθεια» και πώς «είμαστε υπερήφανοι για την πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τηρώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα».
Υπογραμμίζει επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όπλο την διεθνή και ευρωπαϊκή μονιμότητα, ζητά μια ευρωπαϊκή λύση με κοινή ευθύνη όλων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων υιοθέτησε θέσεις που αντανακλούν τον εθνικό εγωϊσμό».

Προσθέτει δε, ότι «οι μεγάλες ροές προσφύγων από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, δεν μπορούν να διακοπούν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, η βία και η αποσύνθεση των χωρών αυτών».

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Βουλής «καμία συμφωνία δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα αυτά να αφήσουν πίσω τους την βαρβαρότητα και να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Κατά συνέπεια, αυτό το είδος συμφωνιών μπορεί να έχει μόνον εφήμερα αποτελέσματα».

Τέλος, η κ. Χριστοδουλοπούλου απάντησε σε σχετική ερώτηση για τις πολιτικές που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση λέγοντας: «Είμαστε υπερήφανοι για τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, με σεβασμό στην διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα, αλλά και για το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, το οποίο αναπτύχθηκε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».