«Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 11/12/17, μετά την ολοκλήρωση των τακτικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη ότι η Διοίκηση του Δήμου, την προηγούμενη Τετάρτη 6/12, προχώρησε σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών χιλιάδων συμπολιτών μας, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δήμο (κλήσεις του Κ.Ο.Κ., συνδέσεις αγωγών αποχέτευσης, τέλη νεκροταφείου, τέλη φύλαξης οστών, δημοτικά τέλη, καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων κ.ά.)» τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, Θανάσης Κοσκινάς, Τάσος Μαυρόπουλος, Θανάσης Παπαδημητρίου, Σωτήρης Παπαμιχαήλ και Βασιλική Σάρολα. 

«Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες  οφειλές για τις οποίες έγινε κατάσχεση κυμαίνονται από 70 έως 200 ευρώ, ποσά που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τη λήψη τέτοιων ακραίων εισπρακτικών μέτρων από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Επιπροσθέτως, πολλοί εκ των συμπολιτών μας που φέρονται να οφείλουν στο δήμο, ουδέποτε έλαβαν γνώση της υποτιθέμενης οφειλής τους», προσθέτουν και ζητούν την ανάκληση των κατασχέσεων.

Το κύμα κατασχέσεων οδήγησε σε παραίτηση τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Κόνσουλα, ο οποίος έγραψε στο facebook ότι: «Ποιότητα Ζωής με 4.000 κατασχετήρια στον Δήμο Βύρωνα εν όψει Χριστουγέννων, στα σπίτια και τους λογαριασμούς ακόμη και άπορων συνδημοτών, δεν «παίζει»…Γεια σας!!!». Πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο

Όπως αναφέρουν οι «Πολίτες του Βύρωνα», η γνωστοποίηση του γεγονότος στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και κυρίως των κ.κ. Μαυρόπουλου και Τζιορτζιώτη. Ακολούθησε οξύτατη αντιπαράθεση, αντηλλάγησαν βαρύτατες εκφράσεις με ορισμένους αντιδημάρχους -π.χ. Καραγιάννη, Σπυρόπουλο- που υπερασπίστηκαν την πολιτική πρακτική της δημοτικής αρχής, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που επεδίωξαν να ρίξουν τις ευθύνες στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου. Από την Τρίτη το πρωί καταφθάνουν στο Δημαρχείο αγανακτισμένοι πολίτες που διαμαρτύρονται γιατί έχουν κατασχεθεί λογαριασμοί, ακόμα και λογαριασμοί μισθοδοσίας. Ορισμένοι δηλώνουν άγνοια για το χρέος προς το Δήμο, αφού όπως δηλώνουν τα ειδοποιητήρια που έστελνε ο Δήμος πήγαιναν σε λάθος διεύθυνση. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι κατασχέθηκε λογαριασμός σε υπάλληλο του δήμου για χρέος που δεν γνώριζε ότι έχει.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, που σημειώνει:

Η δημοτική αρχή, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας στο δημοτικό συμβούλιο, δήλωσε ότι είναι αναρμόδια για τις κατασχέσεις και ότι αυτό είναι ευθύνη των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου και ειδικά του ταμία. Είναι όμως σε όλους γνωστό ότι είναι θέμα οικονομικής πολιτικής και ευθύνη της κάθε δημοτικής αρχής το αν στέλνει τις εντολές στις τράπεζες ή όχι. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι φορές που έρχονται εισηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο για παραγραφή χρεών ή προσαυξήσεων.

Μέχρι σήμερα καμιά δημοτική αρχή στο δήμο Βύρωνα δεν έχει προχωρήσει μαζικά σε βάρος χιλιάδων κατοίκων σε κατασχέσεις για τόσο μικρές οφειλές. Και κανένας δήμος μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλης έκτασης μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Είναι όμως η εποχή της άγριας επίθεσης και ξεζουμίσματος από τράπεζες, κυβέρνηση, κράτος, καπιταλιστές της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Βρήκε λοιπόν η Στάση Βύρωνα την ευκαιρία. Την εποχή του πλιάτσικου να αρπάξει και αυτή ότι έχει απομείνει σε τυχόν τραπεζικούς λογαριασμούς. Πάνω στις γιορτές, χωρίς ενδοιασμό και χωρίς καν να έχει ενημερώσει ούτε το δημοτικό συμβούλιο, προχωρά σε αυτή την ανάλγητη ενέργεια. Δεν εξέτασε καν την οικονομική κατάσταση και τις δυνατότητες των ανθρώπων για τους οποίους διατάζει κατασχέσεις. Αυτό το μέτρο έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της το Μάιο του 2017 να στείλει στην εφορία δέσμευση του ΑΦΜ 306 κατοίκων για διάφορες οφειλές προς το δήμο Βύρωνα, που στη συντριπτική πλειοψηφία είναι για ποσά μεταξύ 293 έως 1000€.

Η πολιτική των ηλεκτρονικών κατασχέσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που κάνει 1.000 κατασχέσεις τη μέρα για χρέη προς την εφορία, βρίσκει ένθερμο μιμητή τη Στάση Βύρωνα. Οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις διέπονται από ταξική μεροληψία, αποτελούν βίαιο ξεζούμισμα για τους φτωχούς, που δεν μπορούν να γλυτώσουν από την αφαίμαξη της εφορίας, μιας και οι πλούσιοι βρίσκουν τρόπους να ξεγλιστρούν. Η κοινωνική πλειοψηφία, που πάντα πλήρωνε το μάρμαρο για να θησαυρίζουν οι λίγοι, φτωχοποιείται δραματικά και βίαια από τη φορολεηλασία σε βάρος της τα χρόνια των μνημονίων, ενώ τη μαστίζει ήδη η ανεργία, η μείωση μισθών και συντάξεων, η απλήρωτη δουλειά, οι αυξήσεις στις τιμές.