Ανθρώπινη παρέμβαση κατήγγειλε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης μιλώντας στον realfm 97,8 το πρωί της Πέμπτης, καταγγέλλοντας πως έχει ενδείξεις ότι πίσω από την κατεδάφιση του αγάλματος Phylax που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τις προηγούμενες εβδομάδες βρίσκονται χρυσαυγίτες.
 
Σύμφωνα με τον Δ. Χατζηδάκη, «γύρω στις 3:30 το βράδυ ήρθαν με ένα τεράστιο φορτηγό και δύο τζιπ, με κουκούλες, έριξαν σχοινιά στο γλυπτό, το τράβηξαν και έπεσε κάτω και όπως καταλαβαίνετε, έσπασαν τα φτερά του… Το παρακράτος! Είπαν στον άνθρωπο στην καντίνα, αν ειδοποιήσεις την αστυνομία ή τον δήμαρχο θα σου κάψουμε την καντίνα. Μόλις με ειδοποίησε έφυγε κατευθείαν για κάτω, αλλά δυστυχώς είχαν βγάλει τις πινακίδες. Ο σκοταδισμός στο μεγαλείο του».
 
Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, «αυτού του είδους ο βανδαλισμός με παρακράτος, γιατί όταν φοράς κουκούλα και βγάζεις τις πινακίδες, αν θες ρε μάγκα έλα στο Δημαρχείο να μου πεις βγάλτο γιατί θα το σπάσω, όχι κρυφά. Αυτές τις μαγκιές ξέρω ποιοι τις κάνουν. Έχω ενδείξεις ότι είναι Χρυσαυγίτες».
 
Μιλώντας, επίσης, στο ραδιόφωνο του News247, ο δήμαρχος ανέφερε πως έχει ζητήσει από τον δημιουργό του έργου, Κωστή Γεωργίου, να επιχειρήσει να το επισκευάσει, με σκοπό να επανέλθει στη θέση του.
 
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο γλυπτό, που εγκαταστάθηκε στις 5 Δεκεμβρίου στην παραλιακή, προκάλεσε άμεσα πλήθος αντιδράσεων. Αρχικά με την «παρέμβαση» ακροδεξιών «περσόνων» του διαδικτύου που καλούσαν για το γκρέμισμά του, με πρωτοσέλιδα ακροδεξιών εφημερίδων που ζητούσαν το ίδιο, καθώς και με πορεία διαμαρτυρίας παλαιοημερολογιτών στις αρχές Ιανουαρίου, που κατέληξε τότε σε αγιασμό του αγάλματος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, παρότι η δημοτική αρχή της πόλης καταγγέλλει από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ακροδεξιά στοιχεία πίσω από την κατεδάφιση, πλήθος τηλεοπτικών και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για πτώση του αγάλματος από τον δυνατό αέρα της προηγούμενης νύχτας.