Στην Αθήνα μετέβη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στα πλαίσια της 24ης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει το περιοδικό «Economist». Στο περιθώριο της συνάντησης το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιήσει και συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε δηλώσεις του στο «Euronews» ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός, υπογράμμισε τις «μάχες» όπως είπε που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη γειτονική χώρα αλλά και για το ευρωπαϊκό της μέλλον, τονίζοντας παράλληλα ότι «όσα έχει κάνει απ’ όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Β. Μακεδονία».

Πιο συγκεκριμένα ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας».

Αναφορικά με τη σχέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ζ. Ζάεφ υπογράμμισε πως «έχουμε επικοινωνήσει μερικές φορές για να ανταλλάξουμε απόψεις, κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε και πρόσθεσε πως «ήταν η εποχή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούσε για τη Βόρεια Μακεδονία και ο πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν πολύ θετικός», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ακόμη ανέφερε πως μια δεύτερη επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε όταν ελήφθησαν τα μέτρα για τον κορονοϊό με τον ίδιο να εξηγεί στον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας ότι τα μέτρα είναι αυστηρά αλλά όχι πολιτικά.

Αναφορά έκανε επίσης και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητώντας την έναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, πράγμα που όπως είπε «είναι σημαντικό για όλη την περιοχή», πέρα από τις δύο χώρες.

«Καταρχάς, εγώ είμαι ο Ζόραν Ζάεφ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και την πετύχαμε μέσα από το διάλογο, προσπαθώντας να δεχθούμε και να προστατεύσουμε τον εταίρο της άλλης πλευράς. Στηρίζω πολύ την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει τα πλοία και στηρίζω την επιτροπή για την αποκλιμάκωση του προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά.