X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Υπεύθυνος ιδιωτικού Λυκείου ο «πλέον κατάλληλος» πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Στην αντικατάσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου διανοούμενου, συγγραφέα και καθηγητή Πανεπιστημίων, Κωνσταντίνου Τσουκαλά στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού προχώρησε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να υπερψηφίζουν για τη θέση του επικεφαλής του ελληνικού πολιτισμού τον Νικόλαο Κούκη, φιλόλογο-ιστορικό και υπεύθυνο Λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. «Ο πλέον κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση» υποστηρίζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγορεί πως αποκαλύπτει «πως αντιλαμβάνεται την αριστεία»
Υπεύθυνος ιδιωτικού Λυκείου ο «πλέον κατάλληλος» πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
|

Η απόφαση ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να εγκρίνει τον διορισμό του Νικολάου Κούκη για τη θέση του επικεφαλής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) με τις ψήφους μόνον της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, και τα υπόλοιπα κόμματα να αρκούνται στο «παρών».

«Το ΕΙΠ διαδραματίζει καίριο ρόλο για την μελέτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοσή τους στο εξωτερικό. Είναι λοιπόν αναγκαίος ο διορισμός προέδρου, με εμπειρία στη διαχείριση οργανισμών και μακρά επιστημονική ενασχόληση με τα ανωτέρω αντικείμενα. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται ο διορισμός του κ. Νικολάου Κούκη, ως προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού», είπε η υπουργός Πολιτισμού, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους προτείνει τον Νικόλαο Κούκη για πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

«Ο κ. Κούκης διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα και είναι ο πλέον κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην εκπαιδευτική ηγεσία από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει υπηρετήσει 31 συναπτά έτη την ιδιωτική μέση εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος των εκπαιδευτηρίων Δούκα και από το 2004 ασκεί καθήκοντα διευθυντή των λυκειακών τάξεων των εκπαιδευτηρίων. Πέρα από τα τυπικά του προσόντα διακρίνεται από διαρκές και έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα του πολιτισμού, γι΄αυτό το λόγο ειδικεύτηκε στη διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών και πήρε τον τίτλο του από το ΕΚΠΑ ενώ έχει οργανώσει, έχει εισηγηθεί και είναι ομιλητής σε πλήθος σεμιναρίων για τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Επίσης έχει θητεύσει άμισθο μέλος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ταμίας του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και αναπληρωτής πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Παράλληλα γνωρίζει άριστα και σε βάθος τα θέματα και το οργανόγραμμα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, δεδομένου ότι την περίοδο 2014-2016 ήταν άμισθο μέλος -ταμίας του ΕΙΠ και υπήρξε υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος. Το διάστημα αυτό διαχείριστηκε με επιτυχία τα οικονομικά του Ιδρύματος, προετοίμασε προϋπολογισμούς και πέτυχε περικοπές λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος. Ο κ. Κούκης ήταν μια από τις αιτίες που το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού δεν οδηγήθηκε σε ολική συρρίκνωση, δηλαδή, αυτό που του συνέβη τα χρόνια που ακολούθησαν» ανέφερε συγκεκριμένα.

Πράγματι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Ν. Κούκης έχει υπηρετήσει επί τρία χρόνια ως άμισθο μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών ως ταμίας, καθώς και για δύο χρόνια στο ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την διετία 2014-2016, επί προεδρίας Χρ. Γιαλλουρίδη, περίοδο που το ΕΙΠ εμφάνισε τεράστιο έλλειμμα.

Η τοποθέτηση ενός καθηγητή ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου σε μία θέση «βιτρίνα» του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτή του επικεφαλής του ΕΙΠ, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

«Αν υπάρχει ένας λόγος που οι Έλληνες και η οικουμένη σεβάστηκαν και συνεχίζουν να σέβονται όλες τις διακεκριμένες προσωπικότητες που ανέφερε προηγουμένως ο κ. Φίλης, είναι γιατί αυτές φώτιζαν και δεν φωτίζονταν από αλλού. Είναι γιατί, παρά το μεγαλείο τους, δεν χρειαζόταν να μειώσουν τους άλλους για να πάρουν οι ίδιοι αξία» απάντησε στις αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ κατηγόρησε τους επικριτές πως δεν περίμεναν να δοκιμαστεί για να ασκήσουν κριτική. Σε υποστηρικτικό ρόλο στο πλευρό του και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υποστήριξε την επιλογή της κυβέρνησης.

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Το ΕΙΠ είναι σημαντικός θεσμός για την πολιτιστική εκπροσώπηση της χώρας διεθνώς. Γι΄αυτό πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να προσέχει σε πολλά επίπεδα. Να διασφαλίζει και την αναγκαία αυτονομία στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δράσεων και την αναγκαία επιλογή των αρίστων για να διοικήσουν το Ίδρυμα αυτό. Επίσης να υπάρχει μια ανταπόκριση στην οικονομική επιχορήγηση του Ιδρύματος. Και τα τρία στοιχεία αποτέλεσαν βάση για την επιλογή της διοίκησης που σήμερα εσείς αντικαθιστάτε» σχολίασε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κομματικοποίηση του Ιδρύματος.

«Ήταν η διοίκηση υπό τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, και συμμετείχαν, ως αντιπρόεδρος, ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ταμίας η Ιουλία Σκουνάκη, αρχαιολόγος και μουσειολόγος, και μέλη ο Κώστας Γαβράς, ο Κώστας Γραμμένος, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο Παναγιώτης Κουνάδης, ο Δημήτρης Κυρτάτας, ο Γιώργος Παπαναστασίου, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, η Αθηνά Αθανασίου, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Όλοι τους ένας προς ένας. Προσωπικότητες που λαμπρύνουν το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων και που είναι και αυτοί, όπως και άλλοι, προσωπικότητες που μας κάνουν υπερήφανους για τον σύγχρονο πολιτισμό μας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στους προγενέστερους προέδρους του Ιδρύματος, «τον καθηγητή Ιωάννη Γεωργάκη, παγκοσμίου κύρους προσωπικότητα, τον διαπρεπή ιστορικό Μιχαήλ Σακελαρίου, τον διαπρεπέστατο οικονομόλογο και πολιτιστικό παράγοντα Αδαμάντιο Πεπελάση, τον έγκυρο ιστορικό Νίκο Οικονομίδη, τον Αργύρη Φατούρο, το Σταύρο Ξαρχάκο, τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη και προσφάτως τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά».

«Όλοι αυτοί δεν χρειάζεται να μας πουν ότι υπήρξαν οργανωτές σχολικού τουρισμού, ως προσόν για να αναλάβουν πρόεδροι σε αυτό το Ίδρυμα» δήλωσε ακόμα ο Ν. Φίλης.

«Όταν η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όταν η προβολή αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και η προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας όλο αυτό, όταν ανατίθεται και επαφίεται στην ελεημοσύνη των χορηγών ή στο όποιο επιχειρηματικό δαιμόνιο διαφόρων ιδιωτών ή στις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες αναλόγου τύπου οργανώσεις της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο με το αζημίωτο, τότε νομίζουμε ότι ο πολιτισμός δεν βαδίζει στο σωστό δρόμο» δήλωσε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Ιωάννης Δελής.

«Οδηγούμαστε σε μια ακόμα μεγαλύτερη επιχειρηματική εμπορευματική λειτουργία των κρατικών φορέων του πολιτισμού, των μουσείων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που είναι. Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι ανοίγουν ακόμα περισσότερο, διάπλατα δηλαδή, οι πόρτες για την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα του πολιτισμού» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η πολιτιστική παραγωγή αυτού του τόπου και των ανθρώπων του έχει τέτοιο πλούτο που η προσπάθεια ενός θεσμού, όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα δείχνει πάντοτε ελλειμματική» σχολίασε για το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα.

«Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά στη διεθνή ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της αξίας της ελληνικής γλώσσας. Τα δεδομένα αυτά μας υποχρεώνουν σε μια συνεχή και πάντα εντεινόμενη προσπάθεια, που δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε και να επαναπαυόμαστε και σίγουρα δεν μας αξίζει να εξαντλούμε το έργο της προβολής της γλώσσας μας και του ελληνικού πολιτισμού σε μία ή σε δύο μεμονωμένες ετήσιες εκδηλώσεις» πρόσθεσε ακόμα η αντιπρόεδρος της Βουλής.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις