Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Ν. Μηταράκης υποστήριξε πως βάσει της νέας αυτής ασφαλιστικής αρχιτεκτονικής θα καλυφθούν δύο βασικές αναγκαιότητες του συστήματος ασφάλισης, η αύξηση της απόδοσης της επικουρικής και η θωράκισή της από τους κινδύνους.

Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα, ο Ν. Μηταράκης υποστήριξε πως «Ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε τη μέθοδο της νοητής κεφαλαιοποίησης με ατομικούς λογαριασμούς στην επικουρική σύνταξη. Αυτό σημαίνει πως έχει ήδη αλλάξει η νοοτροπία του επικουρικού συστήματος, αλλά η απόδοση που βλέπει το σύστημα είναι στο 1,2%. Η απόδοση αυτή μακροπρόθεσμα είναι μία πολύ χαμηλή απόδοση για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα. Αντιθέτως, με τη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης, η απόδοση αυτή αναμένεται να αυξηθεί στο 3,5%».

«Το δεύτερο ζήτημα» συνέχισε ο υφυπουργός Εργασίας «αφορά στην ανάγκη διαφοροποίησης των χαρακτηριστικών της επικουρικής σύνταξης από την κύρια ως προς τους δύο βασικούς κινδύνους: το δημοσιονομικό και το δημογραφικό κίνδυνο. Έτσι, η επικουρική σύνταξη πλέον θα αποκτήσει ένα διαφορετικό προφίλ και δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά πλέον στο αναδιανεμητικό σύστημα. Θα είναι εγγυημένη στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων».

«Έχουμε μιλήσει ήδη πριν τις εκλογές για την ανάγκη να έχουμε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αρχιτεκτονική τριών πυλώνων (σ.τ.σ.: κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, ιδιωτική ασφάλιση), με κύρια σύνταξη που παραμένει κρατική, διανεμητική και αναδιανεμητική και επικουρική με διαφορετικό προφίλ κινδύνων από την κύρια», είπε ο Ν. Μηταράκης, ενώ υποστήριξε πως «σήμερα η επικουρική ουσιαστικά δεν διαφέρει από την κύρια. Στηρίζεται στο κράτος, στην ίδια αναδιανεμητική λογική, που είναι θετική και γι’ αυτό θα διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση για τους κινδύνους που ενέχει η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα τόσο για τα κονδύλια κάθε ασφαλισμένου όσο και του Δημοσίου που θα κληθεί να καλύψει «τρύπες» από ασφαλιστικές που μπορεί να καταρρεύσουν όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ο ίδιος υποστήριξε ότι «τα ασφαλιστικά συστήματα πάντα ενέχουν κινδύνους … η νέα επικουρική θα δίνει δυνατότητα επιλογών και σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου … ιστορικά τα επενδυτικά στο ασφαλιστικό αποδίδαν 6%-7%, η άποψη των περισσότερων ακαδημαϊκών είναι ότι στο νέο περιβάλλον μακροπρόθεσμα θα είναι 4%-5%».

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε φαινόμενα όπως αυτό της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι τότε οι ρυθμιστικές αρχές ήταν πολύ λιγότερο παρεμβατικές από ό,τι σήμερα, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ήταν μεταξύ αυτών που «την πάτησαν», καθώς είχε ασφαλιστικό πρόγραμμα εκεί και έχασε χρήματα.

Ως προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι εφέτος ο προϋπολογισμός του δεν θα είναι πλεονασματικός, «χρεώνοντας» την εξέλιξη αυτή στον μη υπολογισμό του κόστους από τις συντάξεις χηρείας, καθώς και στις επιστροφές εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όσον αφορά την εφαρμογή των όσων προωθεί η κυβέρνηση, στην επικουρική ασφάλιση ο Ν. Μηταράκης είπε ότι «ο ατομικός λογαριασμός που έχουν οι ασφαλισμένοι ήδη με τον νόμο Κατρούγκαλου, αντί να είναι στα χαρτιά γίνεται πραγματικός και τα κονδύλια είναι πλέον στο όνομα κάθε ασφαλισμένου και απομακρυσμένα από το κράτος».

Σημειώνεται πως τοποθετήθηκε και για την ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά Ταμεία σε ως 120 δόσεις, υποστηρίζοντας ότι στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ρύθμιση θα προβλέπει ότι θα μπορεί να κατατεθεί απλώς η αίτηση ως 30 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.