Την ιστορική συνέχεια πίσω από το σκεπτικό της θεσμοθέτησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας από τη κυβέρνηση φαίνεται να «πρόδωσε» ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, πιάνοντας το «νήμα » από εκεί που το άφησε η χούντα της περιόδου 1967-1974.

Σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) επιχειρώντας να απαντήσει σε προηγούμενη αναφορά του σπουδαστικού της ασφάλειας, υπερασπιζόμενος της πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Ά. Συρίγος είπε ότι «ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή που αναφέρθηκε για το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως υπήρχε αστυνομικό τμήμα, μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν ακριβώς τους φοιτητές», είπε χαρακτηριστικά.

Το επίμαχο σημείο της τοποθέτησης του Άγγελόυ Συρίγου από το 53:38 

«Σε νέα βάθη οδηγείται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης»

Σε απάντηση στον υφυπουργό, η Επιτροπή Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας (ΕΠΕΚΕ) της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης κατόρθωσε να οδηγήσει…σε νέα βάθη ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος», με τις επικλήσεις του στη χούντα.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει ότι παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς όπως τονίζει «δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974)». Αντιθέτως όμως κατά την ίδια περίοδο «λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο “διέπρεπε” στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στο χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως «μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης κατόρθωσε να οδηγήσει… σε νέα βάθη ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, όταν κατά τη διάρκεια ζωντανής εκδήλωσης, στην αγωνία του να υπερασπιστεί την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης εντός των ΑΕΙ, ανέφερε πως:

«Να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις»

Παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο «διέπρεπε» στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών.

Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, η νεολαία, οι φοιτητές με τη συμμετοχή τους αύριο Πέμπτη στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, θα υπερασπιστούν την Παιδεία και την Υγεία απέναντι στα βάρβαρα κυβερνητικά σχέδια δημοκρατικής εκτροπής.

Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών.