Το νησί της Μυτιλήνης επισκέφτηκε τη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε συνάντηση με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε κατά βάση στις ενισχύσεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ αναφέρθηκε και στη φύλαξη των συνόρων για την οποία όπως είπε η κυβέρνηση έχει ένα διαφορετικό δόγμα».

Πιο συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στο Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, το οποίο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει συστήματα παρακολούθησης του καιρού και της θάλασσας, ραντάρ, θερμικές κάμερες και άμεση εικόνα από τη θάλασσα. Όπως είπε, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησής του.

Οι «παράνομοι μετανάστες», τα εξοπλιστικά και το «δόγμα» φύλαξης των συνόρων

Εν συνεχεία ο Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, ανέβηκε σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, από όπου είπε πως «το 2020 φυλάξαμε τα σύνορά μας στον Έβρο, φυλάξαμε τα σύνορά μας στη θάλασσα. Το Λιμενικό, σε αγαστή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιτελέσαμε το καθήκον μας», είπε για να συμπληρώσει πως αυτό φαίνεται από τις μειωμένες κατά 80% αφίξεις «παράνομων μεταναστών», όπως αποκάλεσε τους ανθρώπους που υπό αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον Κ. Φλώρο, ανέφερε πως πέραν του προσφυγικο΄λυ η χώρα δοκιμάστηκε και από τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ είπε επίσης πως «η έμπρακτη δέσμευση μας να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύεται πιστεύω μέσα από τις πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης είτε συζητάμε για σημαντικά καινούργια εξοπλιστικά προγράμματα, είτε συζητάμε για τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με έμψυχο δυναμικό όπως έχουμε δεσμευτεί», ανέφερε και συμπληρωσε πως «σε αυτό το δρόμο θα προχωρήσουμε και χαιρόμαστε που πάντα με το εθνόσημο ψηλά μας κάνετε υπερήφανους».

Στα πλαίσια τη επίσκεψής του στη Λέσβο ο πρωθυπουργός μετέβη και σε έναν από τους κινητούς σταθμούς επιτήρησης θαλασσίων συνόρων που διατηρεί η ΕΛΑΣ και συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή βορείου Αιγαίου, Λευτέρη Ντουρουντούς. Μεταξύ άλλων ευχαριστηρίων είπε ότι «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ένα διαφορετικό δόγμα για τη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων» και έκανε και πάλι αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης.