Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα των δήμων και το ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το άρθρο 64 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ που είχε -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου. ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα λόγω της εκπρόθεσμης αντεργατικής τροπολογίας Βρούτση που κατατέθηκε μισή ώρα πριν την ψηφοφορία.

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει τα πανεπιστήμια ως εμπόλεμες ζώνες για να δικαιολογήσει την κατάργηση του ασύλου

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο, που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε περίπου ως εμπόλεμες ζώνες τους χώρους των ελληνικών πανεπιστημίων.

Έκανε λόγο για ολόκληρες πτέρυγες των πανεπιστημίων που βρίσκονται «στα χέρια ποικιλώνυμων οργανώσεων», ναρκωτικά που «κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι», υπόγεια «γεμάτα από μολότοφ και κουκούλες». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα ότι στα υπόγεια των πανεπιστημίων ανακαλύπτονται αποθήκες πυρομαχικών, ενώ ολόκληρες σχολές έχουν μετατραπεί σε γιάφκες βίας των κουκουλοφόρων.

Παίρνω τον λόγο για να επισημάνω ορισμένες κρίσιμες πλευρές της θέσης μας για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ζωντανά στο βήμα της Βουλής.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Donnerstag, 8. August 2019

«Και σήμερα ας το παραδεχτούμε: οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί.  Πολλά κτίρια έχουν  λεηλατηθεί. Στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου οι πωλητές λαθραίων εκθέτουν τα προϊόντα τους και χλευάζουν μέσα από τα κάγκελα όποιον πάει να τους ελέγξει. Ενώ έξω από το Αριστοτέλειο τα ναρκωτικά διακινούνται δημοσίως. Στα υπόγεια των ιδρυμάτων ανακαλύπτονται αποθήκες πυρομαχικών. Και σχολές ολόκληρες έχουν μετατραπεί σε γιάφκες βίας των κουκουλοφόρων. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα».

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις του πανεπιστημίου, που σήμερα είναι φυλακισμένες» και πρόσθεσε προσθέτοντας πως θα δοθεί τέλος σε πράξεις «μαφιόζων» και «πολιτικών μπράβων». Επισήμανε πως αυτό που επιδιώκουν με την κατάργηση του ασύλου

Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για ιδεολογική εμμονή «με ό,τι συμβολίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο»

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το διυπουργικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται από την κυβέρνηση, ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υποστηρίζοντας πως έχει ιδεολογική εμμονή με τα όσα συμβολίζει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας. Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «υπερδεξιά ιδεολογία» της κυβέρνησης με ακραίους εκφραστές τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να «σερβίρει» αυτή την ιδεολογία με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου.

«Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019, αφορά το 1990. Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου».

Δήλωσε ότι και σήμερα η αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει στους πανεπιστημιακούς χώρους όταν είναι απαραίτητο, ενώ υποστήριξε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες σχολές σε εστίες έντασης. «Προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε: «Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».

Σημείωσε ότι η ΝΔ διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Παράλληλα, δήλωσε σύμφωνος με το να συνδέεται η έρευνα στα πανεπιστήμια με την αγορά. «Συμφωνούμε ότι η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά. Όμως η έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική. Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους».

Για τις αλλαγές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός. Έρχεστε σήμερα πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος και τον αλλάζετε», ενώ πρόσθεσε πως φέρνουν φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.

«Καταργήστε τη ΔΑΠ»

Πιο συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τοποθέτησή του από πλευράς ΜέΡΑ25, υποστήριξε ότι το κόμμα του είναι ταγμένο στην απλή αναλογική. Στη συνέχεια όσο αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, ο Γ. Βαρουφάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «έχει ενδιαφέρον ότι μια παράταξη που έχει κάνει σημαία της το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ξεκινά με την νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν είναι τυχαίο. Μπορεί να μην το σκεφτήκατε συνειδητά όμως το υποσυνείδητό σας δουλεύει υπερωρίες κυρίες και κύριοι της ΝΔ».

Πρόσθεσε ακόμα ότι το πανεπιστημιακό άσυλο «σημαίνει και προστασία από τη βία του αφεντικού, δημόσιου ή ιδιωτικού, που επιβάλει στον διδάσκοντα και στον φοιτητή μια τυποποιημένη γνώση που ξεπετά την διαδικασία μάθησης, καταργεί τη μόρφωση και εν τέλει συνθλίβει την δημιουργία νέας γνώσης» και κατέληξε λέγοντας ότι «Υπάρχει μια γρήγορη κίνηση που πραγματικά θα έπληττε την ανομία στα πανεπιστήμια: καταργήστε τη ΔΑΠ! Την παράταξη που εκμεταλλεύεται και αναπαράγει την διαπλοκή των κακώς κειμένων στο δημόσιο πανεπιστήμιο γαλουχώντας έτσι τα μελλοντικά στελέχη της παράταξής σας».

 

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, τόνισε ότι «σας ενδιέφερε η εξασφάλιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του ασύλου θα το είχατε κάνει».

Για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και του ίδιου του πανεπιστημιακού χώρου Ο Γ. Βαρουφάκης στην ομιλία του πρότεινε τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας που να υπάγεται στο πανεπιστήμιο  και να λογοδοτεί στις πρυτανικές αρχές, στη διοίκηση των πανεπιστημίων και τους φοιτητικούς συλλόγους.

«Επίθεση συγκεντρωτισμού , αυταρχισμού και αποκατάστασης του κράτους της δεξιάς»

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτησή της ισχυρίστηκε ότι οι λογικές της ΝΔ «πηγαίνουν το Ελληνικό Κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του 60 επαναφέροντας την ενός ανδρός αρχή, ως νέα λογική της δημόσιας διοίκησης». 

Σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων, που η κυβέρνηση επικαλείται τα λάθη του σχεδίου «Κλεισθένης», το οποίο είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Φ. Γεννηματά επισήμανε ότι η κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει το σχέδιο «χωρίς καν να έχουν αναδειχθεί τα προβλήματα του Κλεισθένη».

Επιπλέον υποστήριξε ότι «η ΝΔ με φωτογραφικές ρυθμίσεις επιχειρεί την μεταφορά των εξουσιών στον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη, υποβαθμίζοντας σημαντικά τον ρόλο των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δήλωσε ότι το κόμμα της συμφωνεί με τις προβλέψεις περί συμπράξεων παρατάξεων  «όταν αυτές συνοδεύονται από ένα νέο κοινό πρόγραμμα, με αρχές και συγκεκριμένες θέσεις, το οποίο θα τεθεί και στην κρίση του Δημοτικού η Περιφερειακού Συμβουλίου». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «διαφωνούμε με την πρόβλεψη του   νομοσχέδιου για συμπράξεις συναλλαγής» καθώς και «με  την υποβάθμιση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Αναγορεύονται τεχνητά μειοψηφίες σε πλειοψηφίες»,

«Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε μια ενίσχυση του ρόλου και των αποφάσεων  σε  θέματα καθημερινότητας από τον εκλεγμένο Δήμαρχο Περιφερειάρχη». Παρόλα αυτά όπως είπε «δεν συμφωνούμε με την αυθαίρετη και τεχνητή δημιουργία  πλειοψηφιών στις βασικές επιτροπές πχ οικονομική και ποιότητας ζωής , του Δήμου η της Περιφέρειας, ούτε  βέβαια με τις διορισμένες ενισχυμένες πλειοψηφίες των 3/5 στα νομικά πρόσωπα των Δήμων».

Επίσης η Φ. Γεννηματά έθεσε στο σώμα του Κοινοβουλίου προτάσεις σχετικά με την κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α. Συγκεκριμένα πρότεινε:

  1. Το κράτος να μετατραπεί σε επιτελικό στρατηγείο. Μένουν στην ευθύνη του η πολιτική άμυνας και ασφαλείας της χώρας, η δημόσια τάξη, η εξωτερική πολιτική, τα δημόσια οικονομικά ,ο γενικός σχεδιασμός των πολιτικών υγείας και παιδείας, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με αξιοκρατική στελέχωση από προσωπικό υψηλών προσόντων.

  1. Με βάση την αρχή της εγγύτητας όλες οι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, μεταβιβάζονται ως αρμοδιότητα  στους Δήμους. Με τους αντίστοιχους πόρους.
  2. Η ανάπτυξη της Περιφέρειας σχεδιάζεται, συντονίζεται και υλοποιείται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Τέλος σε σχέση με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. αφού υπογράμμισε ότι υπάρχει συμφωνία στα πρώτα δύο άρθρα που αφορούν τις «πανεπιστημιακές ελευθερίες», σημείωσε ότι υπάρχει σκεπτικισμός ως προς το τελικό άρθρο, σύμφωνα με το οποίο τα πανεπιστήμια εξισώνονται με το δημόσιο χώρο και οι αρχές θα μπορούν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους εντός τους.

Η Φώφη Γεννηματά είπε «είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα», επιτέθηκε όμως στην κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία της λέγοντας ότι «είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος ,που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία ,στον σεβασμό των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων».

Σχετικά με το επίμαχο άρθρο 3 με το οποίο καταργείται το άσυλο η Φώφη Γεννηματά πρότεινε το εξής:

«Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους». Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας».

Τέλος μιλώντας σχετικά με τη φωτογραφική διάταξη για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. είπε «όσον αφορά το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Κυβέρνηση διώχνει μεν την κ. Θάνου, τις πρακτικές της οποίας έχουμε πολλές φορές καταδικάσει, όμως καθόλου δεν ενδιαφέρεται  να δώσει ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα κομματισμού και συναλλαγής, για τις επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που τώρα ‘κλαψουρίζει’ για τη δήθεν ακυβερνησία των δήμων»

Ο Γενικός Γραμματέας του KKE, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «κάνατε σημαία σας το ακαδημαϊκό άσυλο, που ήταν μια κατάκτηση του κινήματος, ακριβώς για να σηματοδοτήσετε την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, που πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική σας».

Προσθέτοντας ότι «ξεκινάτε με το άσυλο, γιατί εκτιμάτε ότι σας είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε με μια κατάκτηση του λαού και της νεολαίας που όλα αυτά τα χρόνια συκοφαντήθηκε, διαστρεβλώθηκε βάναυσα, κακοποιήθηκε, εξαιτίας και της δράσης συγκεκριμένων μηχανισμών, συμμοριών, που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα. Και εσείς το ξέρετε πολύ καλά αυτό».

Ακόμα ο Δ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι πίσω από την κατάργηση του ασύλου «κρύβεται ότι στο Πανεπιστήμιο ΑΕ, που φτιάχνετε, απαιτείται σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμόζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, η πολιτική που υποτάσσει πλήρως την ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας».

Σχετικά με την ακυβερνησία των δήμων την οποία επικαλείται η κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «κλαψουρίζει», ωστόσο ισχυρίστηκε ότι οι μνημονιακοί νόμοι διαθέτουν «δικλείδες ασφαλείας» όπως το Οικονομικό Παρατηρητήριο, που εξασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των δήμων «δηλαδή την αντιλαϊκή τους λειτουργία», όπως σημείωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ.