Έληξε, μετά από λίγες ώρες, η κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από δεκάδες διαδηλωτών, λίγο μετά την κηδεία των 25 πιο πρόσφατων δολοφονηθέντων θυμάτων των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία. Οι διαδηλωτές έφυγαν μετά από την ανάπτυξη αλυσίδας ανδρών του ιρακινού στρατού, αλλά δεν εγκατέλειψαν την περιοχή, στήνοντας σκηνές στην περίμετρο του κτηρίου, και υποσχόμενοι «να μην αφήσουν να ξαναλειτουργήσει».

Δύο ελικόπτερα απάτσι και μία διμοιρία πεζοναυτών αποστέλνουν οι ΗΠΑ στην πρεσβεία τους αυτή, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη. Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην περιοχή, δημιουργώντας αλυσίδα μεταξύ πρεσβείας και διαδηλωτών.

Ένας αριθμός διαδηλωτών εγκατέλειψε αμέσως μετά την πυρπόληση της υποδοχής της πρεσβείας, και αφού ένας εξ αυτών πήρε το λόγο, και ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν διότι «το μήνυμα εστάλη».

«Το Ιράν είναι πλήρως υπεύθυνο για την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράκ», δήλωσε ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που, μέσω τουίτερ και πάλι, εγκαλεί την κυβέρνηση του Ιράκ για ολιγωρία.

Oι ΗΠΑ δικαιολόγησαν την πρόσφατη επίθεσή τους και τη δολοφονία των 25, ως αντίποινα για το θάνατο ενός μισθοφόρου τους στο Ιράκ. Στη σιιτική παράδοση οι πεσσόντες υπέρ της πατρίδας έχουν θέση ιερομαρτύρων.

Οι διαδηλωτές πέρασαν την «πράσινη ζώνη», την περιοχή των κυβερνητικών κτιρίων και των πρεσβειών, που συνήθως είναι αδιαπέραστη, έφτασαν στην αμερικάνικη πρεσβεία, έριξαν την πόρτα και κατάφεραν να μπουν μεσα στο χώρο.

Η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα ερμήνευσε την δυνατότητα να διασχίσουν την «πράσινη ζώνη» ως δείγμα υποστήριξης της κίνησης από κυβερνητικούς παράγοντες.

Αν και ακούστηκαν πυροβολισμοί και εμφανώς υπήρχαν τρεις αμερικανοί ελεύθεροι σκοπευτές στη στέγη του κτιρίου, όπως και πληροφορίες ότι υπάρχουν αμερικανοί στρατιώτες έγκλειστοι στο κτήριο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Οπως φαίνεται σε κάποια βίντεο που ανέβηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, οι διαδηλωτές, φωνάζοντας «down, down USA!», έσπασαν τις κάμερες παρακολούθησης και έβαλαν φωτιά στο χώρο υποδοχής της πρεσβείας. Ο πρέσβυς και το προσωπικό είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα, όταν έγινε σαφές ότι η πρεσβεία θα πέσει στα χέρια των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι διαδηλωτές ήταν υποστηρικτές της αντι-Αμερικανικής σιίτικης αντίστασης, της Καταϊμπ Χεσμπολά, στην οποία ανήκαν οι 25 δολοφονημένοι. Η Καταϊμπ Χεσμπολά, που χαίρει ιρανικής υποστήριξης, δημιουργήθηκε το 2003, με κύριο στόχο να διώξει τις ΗΠΑ από τη χώρα.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντέλ Αμπντού Μαγντί, ζήτησε από τους διαδηλωτές να εκκενώσουν άμεσα την πρεσβεία, γιατί «η επιθετικότητα κατά ξένων πρεσβειών απαγορεύεται και θα αντιμετωπιστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας».