Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Σ. Πέτσας δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να χρειαστούν ενίσχυση και μίλησε ανοικτά για το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown σε όλη τη χώρα.

«Δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε».

Εκτίμησε ότι «ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», ενώ επανέφερε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης λέγοντας πως «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό» και πρόσθεσε πως «ό,τι  περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό». Ο Σ. Πέτσας τόνισε πως οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη ήδη γεμίζουν, λίγες ώρες αφού είχε επιβληθεί γενικό lockdown τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις Σέρρες. Για αυτόν τον λόγο αυτό μάλιστα, εξετάζονται μαζικές αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές.

Ερωτηθείς για τις  μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ενώ για τα σχολεία υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα διασποράς και για τον λόγο αυτό μένουν ανοικτά, με εξαίρεση τα λύκεια σε περιοχές με μεγάλη διασπορά όπου θα εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.

Κατειλημμένο το 60% των ΜΕΘ για κορονοϊό

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%). Οι ΜΕΘ που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 85, ενώ από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).

Συγκεκριμένα, το ΑΧΕΠΑ έχει 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές, το Παπανικολάου 25 κλίνες (όλες κατειλημμένες), το Παπαγεωργίου έχει 6 κλίνες (όλες κατειλημμένες), το Γ. Γεννηματάς έχει 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή, το Άγ. Δημήτριος έχει 6 κλίνες (όλες κενές), το Άγ. Παύλος έχει 8 κλίνες (όλες κενές) και της Χαλκιδικής έχει 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα προστεθούν ακόμα 4 κλίνες από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και 12 κλίνες από το Νοσοκομείο Καβάλας. Για το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των τακτικών εξωτερικών καθώς και των απογευματινών ιατρείων αλλά και των ραντεβού σε όλα τα εργαστήρια (εξαιρείται το Ιατρείο παρακολούθησης ασθενών με Covid-19) μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και μείωση όλων των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων κατά ποσοστό 80% (εκτός από τα επείγοντα περιστατικά) έως τις 9 Νοεμβρίου.

Επιστήμονες προειδοποιούν για το «πραγματικό δεύτερο κύμα»

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και προειδοποιούν ότι «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα», ενώ επισημαίνουν πως απειλείται και η Αττική από γενικό lockdown.

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε πως «υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος Υγείας» και για τον λόγο αυτό χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ. Επισήμανε πως είναι πιθανό να επιβληθεί και στην Αττική γενικό lockdown. Στάθηκε στο ότι χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση, ενώ τόνισε ότι «από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega πως χρειάζεται συνεχής ενίσχυση του συστήματος Υγείας, αλλά και ενίσχυση των εργαζομένων στους κλάδους εργασίας που πλήττονται άμεσα, ενώ τόνισε πως τα κρούσματα ενδέχεται να είναι πολλαπλάσια από τους αριθμούς που ανακοινώνονται.

«Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια του αριθμού που βρίσκουμε. Ο πολλαπλασιασμός είναι επί έξι, χωρίς να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος, με βάση μοντέλα που στηρίζονται στον προσδιορισμό τμημάτων του ιού στα λήμματα. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όντως πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα και ότι χρειάζεται μια συνεχή ενίσχυση του σύστημα υγείας της χώρας ιδιαίτερα στο προσωπικό, αλλά και ενίσχυση των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται άμεσα».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στους φοιτητές για τη διασπορά του ιού, δήλωσε ότι αυτό δεν προκύπτει από στοιχεία και υπογράμμισε πως τα πανεπιστήμια αποτελούν ζωντανό οργανισμό και δεν μπορεί όλη η εκπαίδευση να αφεθεί στην τηλεκπαίδευση.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, εκτίμησε ότι «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα». Τόνισε ότι «το  μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας και πρόσθεσε  πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική, στην οποία ενδέχεται να επιβληθεί γενικό lockdown.