Η κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το σχέδιό της για μεταρρύθμιση των συντάξεων το μέτρο που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών, το οποίο απορρίπτεται ομόφωνα από τα συνδικάτα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρτ Φιλίπ σε επιστολή που απηύθυνε το Σάββατο σε συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο Φιλίπ επισήμανε ωστόσο, στην επιστολή του πως οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027 – σε διαφορετική περίπτωση η παράταση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη θα επαναφερθεί.

Το μέτρο αυτό είναι κόκκινη γραμμή για όλα τα συνδικάτα και κυρίως το μεγαλύτερο από αυτά, το CFDT που βρίσκεται κοντά στην κυβερνητική γραμμή, το οποίο τάσσεται ωστόσο επί της αρχής υπέρ της μεταρρύθμισης που επιθυμεί η κυβέρνηση για ένα ενιαίο σύστημα στη βάση πόντων. Το συνδικάτο αυτό χαιρέτισε σε μια ανακοίνωση την κίνηση, λέγοντας πως δείχνει «τη βούληση της κυβέρνησης να βρει έναν συμβιβασμό».

Τώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα θα πρέπει να δεσμευθούν σε μια διάσκεψη για την ισορροπία και τη χρηματοδότηση των συντάξεων, που θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «μέχρι τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αν δεν καταφέρουν να βρουν μέχρι τότε μέτρα που θα επιτρέπουν την ισορροπία του συστήματος, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, προειδοποίησε. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής στο σημείο αυτό: θα αναλάβω τις ευθύνες μου», επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο ανατολικό Παρίσι εναντίον της μεταρρύθμισης.

Σημειώνεται ότι βασικό σημείο διαφωνίας στην μεταρρύθμιση αυτή είναι ότι ορίζει ως ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης τα 64 έτη βάσει ενός συστήματος μπόνους-εκπτώσεων, μολονότι διατηρεί τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, στοχεύοντας να παραταθεί η διάρκεια κατά την οποία οι εργαζόμενοι συμβάλλουν με τις εισφορές στα ταμεία ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του συστήματος συνταξιοδότησης.

Όπως αναφέρει το γαλλικό The Local, η πλειοψηφία των πολιτών της Γαλλίας υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά το ότι η υποστήριξη αυτή φθίνει ελαφρώς όσο περνούν οι εβδομάδες, καθώς μειώθηκε κατά δύο μονάδες στο 60%, σύμφωνα με το βαρόμετρο Harris Interactive.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η απεργία των εργαζόμενων στα τρένα, ξεπέρασε τις ιστορικές σε διάρκεια, απεργίες τους, το Μάη του 1968 και την ιστορική απεργία του 1986-87 που είχε κρατήσει 28 ημέρες. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αντιδρούν στις εις βάρος τους αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο Μακρόν, είχε εμφανιστεί ανυποχώρητος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, για να εισπράξει άμεσα την απάντηση μέσω ανακοίνωσης νέας απεργίας από τα σωματεία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις «σέρνουν» την κυβέρνηση Μακρόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (UPD)