X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Υπό την σκιά γεμάτων ΜΕΘ και αυξανόμενων κρουσμάτων φέρνουν νέους περιορισμούς για Αττική

Με το 60% των ήδη ανεπαρκών σε αριθμό ΜΕΘ να μην είναι διαθέσιμες και τις συζητήσεις περί τοπικών lockdown στην Αττική να έχουν τεθεί από το πρωί της Δευτέρας δυναμικά στο τραπέζι, δεδομένων των ιδιαίτερα αυξημένων κρουσμάτων, το Μαξίμου συνεδριάζει με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται για τις 6 το απόγευμα. Στο προσκήνιο των αποφάσεων πρόκειται να τεθούν οι ιδιομορφίες της Αττικής, υπό το φόντο πολλαπλών δηλώσεων των αρμόδιων, που αποτυπώνουν διχογνωμία, σχετικά με το νέο πλαίσιο υπό το οποίο πρόκειται να τεθεί το λεκανοπέδιο.
|

Την ιδιαιτερότητα της περιοχής της Αττικής μετέφερε το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την διαχείριση της πανδημίας, Ν. Σύψας. Κατά την τοποθέτηση του επεσήμανε εκτός των άλλων, τον επιβεβλημένο χαρακτήρα που φέρουν τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, δεδομένης της τεράστιας έλλειψης που παρατηρείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε συνάρτηση με την ευαλωτότητα που παρουσιάζουν στον ιό οι γηραιότεροι, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα , μετέδωσε τον έντονο προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας σχετικά την πληρότητα στις ΜΕΘ, η οποία αγγίζει το 60%, ενώ τόνισε ότι τα κρούσματα «δεν αφορούν πλέον τα 20 – 30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν».

Αναφορικά με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η περιοχή της Αττικής ανέφερε ότι, «αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού», τόνισε, ενώ σχετικά  με την συζήτηση περί ενδεχόμενου καθολικού lockdown σε όλη την περιφέρεια Αττικής, ο Ν. Σύψας, προέταξε την αναγκαιότητα, να ληφθούν προκαταβολικά μέτρα, σχολιάζοντας, ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις για γενικευμένο lockdown, αλλά για πιθανή «επιβολή περιοριστικών μέτρων που αφορούν οριζόντια σε όλη την Αττική».

Επισημαίνεται ότι, η Αττική καταγράφει κλιμάκωση των κρουσμάτων ανά ημέρα, με ενδεικτικό να είναι ότι από τα 180 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, μόλις 23 εξ αυτών βρίσκονταν εκτός της Αττικής, με όλα τα υπόλοιπα να αφορούν το λεκανοπέδιο.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι από τους  501 νοσηλευόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 230 είναι στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική, και από τους 54 διασωληνωμένους με τους 20 να είναι σε «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμό».

Οι λοιμωξιολόγοι από την πλευρά τους εστιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, εκδηλώνοντας την έντονη ανησυχία τους για πορεία της πανδημίας και καταρτώντας σχέδιο προτάσεων για τον περιορισμό της διασποράς της.

Η επιτροπή φαίνεται να εισηγήθηκε την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων που έχουν τεθεί υπό την εξέταση του Μαξίμου, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για την χρήση μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς  χώρους, ακόμα και σε εστιατόρια και καφετέριες, αναστολή όλων των πολιτισμικών εκδηλώσεων συμπεριλαμβανομένων, σινεμά, θεάτρων και νυχτερινών κέντρων, αυστηρή επιβολή του κυλιόμενου ωραρίου σε όλους στον δημόσιο τομέα με ταυτόχρονη αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και άνοιγμα των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν μεταξύ άλλων οι δηλώσεις της Α. Λινού, που βρίσκεται στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που κατήρτισαν και παρέδωσαν την σχετική λίστα στον Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία η πολιτεία πρέπει να αξιοποιήσει μεγαλύτερους χώρους για μαθητικές αίθουσες ακόμα, προτείνοντας ακόμα και την χρήση  εκκλησιών, τονίζοντας ότι είναι ο αριθμός των μαθητών που βρίσκονται σε μικρές αίθουσες είναι μεγάλος.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι την ανάγκη να προσφερθούν δωρεάν μάσκες μιας χρήσης σε κάθε εργαζόμενο, με ταυτόχρονη εφαρμογή τηλεργασίας, όπου αυτό είναι δυνατό.

Υπενθυμίζεται, ότι την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας που μετέχει της σημερινής συνεδρίασης, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή lockdown σε επίπεδο δήμων, αναφέροντας ότι «βλέπω, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Αναφορικά με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και τα σενάρια για επιβολή τοπικών ανά δήμο εντός Αττικής, είχε νωρίτερα τοποθετηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το πρωί της Δευτέρας, γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει ειδικά διαμορφωμένο κατάλογο μέτρων από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, τονίζοντας, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, έτοιμη να θέσει σε ισχύ νέα μέτρα με κλιμακούμενο χαρακτήρα σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ανάλογα με τις επιβαλλόμενες ανάγκες.

«Μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν ένα κατάλογο μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί. Θα έχουμε αυτόν τον κατάλογο σήμερα ή αύριο», ανέφερε.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις