«Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές» ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις της στο Mega λίγες ώρες νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής.

Εκεί, η η υφυπουργός δήλωσε ότι «θα υπάρχει πρόστιμο στα παιδιά τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες οι οποίοι είναι κανόνες για όλο τον πληθυσμό». Ακόμα επισήμανε, ότι μετά το πέρας των μαθημάτων τα παιδιά θα έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να επιστρέφουν στο σπίτι τους. «Δεν θα είναι απεριόριστος ο χρόνος» επισήμανε.

«Τα σχολεία ανοίγουν επειδή το επέτρεψε η επιτροπή των ειδικών. Η δια ζώσης διδασκαλία είναι καλύτερη από την εξ’ αποστάσεως. Αλλά δεν μπορούσαμε να την υλοποιήσουμε όσο δεν είχαμε το πράσινο φως των εκπαιδευτικών. Έτοιμο το υπουργείο, αλλά θα δοθούν και πρόσφατες οδηγίες. Θέλαμε να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε τους ειδικούς. Οι ειδικοί το επέτρεψαν και τα σχολεία άνοιξαν» δήλωσε ακόμα η ίδια.

Ωστόσο, έπειτα από τις ακραίες δηλώσεις της υφυπουργού, ενδεικτικές της πρακτικής της κυβέρνησης σε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν την πανδημία, οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά έντονες. Στα κοινωνικά δίκτυα υπήρξε πλήθος επικριτικών σχολίων, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Δεν έχουν τέλος οι εφευρέσεις αυταρχισμού και οι ευρεσιτεχνίες καταστολής της κυβέρνησης. Τελευταία της «ανακάλυψη», τα πρόστιμα στους μαθητές που εξήγγειλε τηλεοπτικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή!» τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης, καλώντας τον πρωθυπουργό «να μαζέψει τους υπουργούς του και να πάρει πίσω τέτοιες ιδέες. Όπως έπραξε πριν λίγες μέρες όταν μετά την κατακραυγή, ακύρωσε τη δική του απόφαση για αύξηση των προστίμων στους απλούς πολίτες στο εξωφρενικό ποσό των 500 ευρώ. Επιτέλους, πόσοι ανασχηματισμοί χρειάζονται για να πάψει να προκαλεί αυτή η κυβέρνηση;».

Χρονικός περιορισμός και πρόστιμα στην επιστροφή μαθητών από τα σχολεία

«Η επιβολή προστίμων αντί για ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία, αποκαλύπτει ότι μοναδική σκέψη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι η καταστολή και η επίθεση στη νέα γενιά και την εκπαιδευτική κοινότητα» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Τα πυρά του στην υφυπουργό έστρεψε και το ΜέΡΑ25, τονίζοντας πως «η Κυβέρνηση μέσω της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέτας Μακρή προαναγγέλλει πρόστιμα για τους ανήλικους μαθητές που δεν θα επιστρέφουν απευθείας μετά το σχολείο στο σπίτι τους. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που δεν έχει λάβει ακόμα κανένα μέτρο για τα σχολεία! Ντράπηκε και η ντροπή».

«Πρόστιμα σε μαθητές; Μήπως να ισχύσει ο νόμος 4000 και να τους κουρεύουν στο Σύνταγμα;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Και η ανάρτηση του Π. Χρηστίδη κατέληξε με την προτροπή, «ας ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα της παιδείας που διαρκώς διογκώνονται και ας σταματήσουν να κάνουν τους χωροφύλακες».

Έπειτα από τα παραπάνω, η Ζ. Μακρή αναγκάστηκε να επανέλθει για να ανασκευάσει, με μία διευκρινιστική δήλωση η οποία υπονοούσε πως προηγουμένως δεν ανακοίνωσε την απειλή προστίμου στους μαθητές.

«Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης, διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές. Με σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα -και ειδικά με τους μαθητές μας- έχουμε συνεργαστεί άριστα μέχρι στιγμής, τηρούν τα μέτρα σχολαστικά, και αναμένουμε το ίδιο και για τη συνέχεια» ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ακόμα μία ταπεινωτική «διευκρινιστική» ανάκληση κυβερνητικής εξαγγελίας στη μακρά σχετική λίστα της κυβέρνησης.

Τα μέτρα πρόληψης

Το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα «φέρει» μαζί του και μέτρα πρόληψης, όπως είναι αναμενόμενο. Αυτά θα είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • Χρήση αντισηπτικών
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
  • Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Επιπλέον των παραπάνω, η κυβέρνηση υποστηρίζει θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε τεστ για μαθητές άνω των 16 ετών.

Μεταφορά διαγωνισμάτων στο Β’ τετράμηνο

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α’ τετραμήνου στο Β’ τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην εγκύκλιο, που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, «εάν για λόγους αντικειμενικούς, δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο η ωριαία γραπτή δοκιμασία, αυτή μεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο».

Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.