X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού Μητσοτάκη η ΕΡΤ, η ΕΥΠ και η ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Σε μία πρωτοφανή και δείγμα προβληματικού συγκεντρωτισμού εξουσιών απόφαση προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μία από τις πρώτες κινήσεις της, καθώς στο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη αποφασίζεται, μεταξύ άλλων, πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) μεταφέρονται στην κυριότητα του πρωθυπουργού. Επίσης, στην αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρίσκεται και η κρατική τηλεόραση, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο σύνολό της.
|

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης την Τρίτη, το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μεταφέρεται από το υπουργείο Εσωτερικών υπό την κυριότητα του πρωθυπουργού.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος.

Σημειώνεται, όπως υπενθυμίζει το documentonews.gr, πως το 2016 η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την τότε κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. «Οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας πρέπει να παραμείνουν στην Ε.Υ.Π., η οποία οφείλει να έχει αυστηρά υπηρεσιακή λειτουργία» είχε αναφέρει τότε στη σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να χρίσει επικεφαλής της ΕΥΠ, στη θέση του σημερινού διοικητή, Γιάννη Ρουμπάτη, ένα διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών security, τον Παναγιώτη Κοντολέων. Ο Π. Κοντολέων, όπως αναφέρεται, έχει συνεργαστεί με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ όπως επισημαίνει το militaire.gr, πρόκειται για άνθρωπο «με ενδιαφέρον στα ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή».

Στον Πρωθυπουργό και η ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Παράλληλα, στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται η απόφαση για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο σύνολό τους και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία της ΕΡΤ, καθώς και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

«Με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης (δ) της περίπτωσης 2.1 της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος σχετικά με την υπαγωγή του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του παρόντος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αυτή οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του π.δ. 82/2017 και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων όπως οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ίδιου π.δ.» σημειώνεται στο άρθρο 5 του ΦΕΚ που αφορά τις «μεταφορές υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό» αναφέρει το σημερινό ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των αρμοδιοτήτων που όριζε το Προεδρικό Διάταγμα 82/2017, στις αρμοδιότητες της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας περιλαμβάνονται η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα «Νόμος και Τάξη» έγινε πράξη


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις