Άρση του αδιεξόδου για την ενίσχυση της άμυνας των Βαλτικών χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Πολωνία επήλθε μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Έπειτα από τη συνάντηση, έγινε γνωστό πως οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες. Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, παρά τις αρχικές της αντιδράσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχαν σήμερα μια «πολύ παραγωγική» συνάντηση, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία που έχει η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη συμμαχία, η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε κατά την τελική συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, πως η Τουρκία σταμάτησε να μπλοκάρει το σχέδιο για την ενίσχυση της άμυνας των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, προσθέτοντας πως δεν συζητήθηκε το θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG. Επίσης, συμπλήρωσε πως το ΝΑΤΟ είναι υπέρ του διαλόγου και των καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία, και ότι πιστεύει ότι η Κίνα θα έπρεπε να συμμετέχει σε μελλοντικές συνομιλίες περί περιορισμού εξοπλισμών.

«Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλη την περιοχή, επειδή διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών μας» ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως η Τουρκία είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στο σχέδιο για τις βαλτικές χώρες, λόγω των σφοδρών επικρίσεων στην Άγκυρα για την στρατιωτική επιχείρηση στη Βορειανατολική Συρία.