Συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα, στις ζώνες σημαντικού κινδύνου μετάδοσης του ιού, μαζί με Γαλλία, Ισλανδία και Βρετανία, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι οι προερχόμενοι από τις παραπάνω χώρες καλούνται για προληπτικούς λόγους να τεθούν σε αυτοπεριορισμό.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί αναφορικά και με την πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, σε μια προσπάθεια της Νορβηγίας να θωρακιστεί από εισαγόμενα κρούσματα, την ίδια στιγμή που τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν αρνητική πορεία.

Με γνώμονα την αποφυγή της εγχώριας αναζωπύρωσης έχει ήδη αποφασιστεί η επιβολή καραντίνας σε όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονται από χώρες με περισσότερα από 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός των τελευταίων 14 ημερών.

Όπως είναι σαφές με δεδομένο τον αριθμό των κρουσμάτων που παρουσιάζει η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, η υπαγωγή στο παραπάνω προληπτικό μέτρο ήταν βέβαιη. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία η ημερήσια μεταβολή είναι 2.9%.

Οι ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες οι Νορβηγικές αρχές εφιστούν την προσοχή φτάνουν πλέον τις 24, με την χώρα ναι μεν να μην ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να συγκαταλέγεται στα κράτη εντός της Συνθήκης Σένγκεν, που επιτρέπει πιο εύκολες μετακινήσεις μεταξύ των μελών της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται, ότι μόλις χθες οι Φινλανδικές αρχές είχαν ανακοινώσει την επαναφορά ταξιδιωτικών περιορισμών για την Ελλάδα, καλώντας τους ταξιδιώτες να περιορίσουν τις μεταφορές τους στην χωρά αλλά και σε μια σειρά από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία, η Ισλανδία, η Μάλτα, τη Γερμανία, η Νορβηγία, η Δανία και η Κύπρος.

«Το ηχηρό μας μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια στις επικίνδυνες χώρες. Η επιστροφή στη Φινλανδία από τις χώρες αυτές θα οδηγεί σε καραντίνα και προβλήματα», είχε αναφέρει στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας.

Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση που έλαβε προ ημερών η Ιταλία, η οποία ανακοίνωσε ότι  η επιστροφή ταξιδιωτών από την Ελλάδα θα συνοδεύεται με την υποχρεωτική πραγματοποίηση τεστ κορωνοϊού.

Ο Ιταλός υπουργός υγείας διασαφήνισε ,ότι με την επιβολή τεστ γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το μέτρο της καραντίνας για χιλιάδες Ιταλούς οι οποίοι επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα το τελευταίο 24ώρο  κατέγραψε άλλους τρεις θανάτους, ενώ στα ήδη υπάρχοντα κρούσματα προστέθηκαν πάνω 200 νέα, την ίδια στιγμή που 28 προσβεβλημένοι από τον ιό βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.