Πριν από λίγους μήνες, η είδηση πως η Monsanto -που το περσινό καλοκαίρι εξαγοράστηκε από την γερμανική Bayer- φακέλωνε δημοσιογράφους και πολεμούσε ακτιβιστές προκάλεσε διεθνή έκπληξη και προβληματισμό, με την εταιρεία να δηλώνει πως «δεν έκανε κάτι κακό». Οι σημερινές αποκαλύψεις, αποδεικνύουν πως η στρατηγική της πολυεθνικής έναντι της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας δεν σταματά εκεί, βάζοντας μάλιστα στο κάδρο και έναν Έλληνα δημοσιογράφο, που στο παρελθόν έχει περάσει και από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το 2018-19 που αντάλλαξε ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης, που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα με το γνωστό «Περούκα-gate» και την παρακολούθηση Παππά στις ΗΠΑ, με ισχυρά στελέχη της Bayer (τους αντιπροέδρους της εταιρείας, Ρέι Κέρινς και Κρις Λόντερ), υποσχόταν την προώθηση των θέσεων της εταιρείας σε δημοσιογραφικά ιδρύματα, όπως το Foreign Press Association (FPA), και το Foreign Press Foundation (FPF). Στη σχετική αλληλογραφία, ο δημοσιογράφος τόνιζε πως η εταιρεία θε είχε ενημέρωση και έλεγχο των κινήσεων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζει το info-war.gr, πως κατά την προεδρία του Θ. Δημάδη στην νεοσύστατη ένωση ανταποκριτών AFC-USA, από τις πρώτες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ήταν μία για την κρίση στα οπιούχα φάρμακα στις ΗΠΑ, κλάδος στον οποίο η Bayer πρωτοστατεί.

Στις συνομιλίες του με την εταιρεία, ο Θ. Δημάδης δηλώνει ακόμη «επικοινωνιολόγος», φαίνεται πως είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη της Bayer, με στόχο τον σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής της και την προώθηση των συμφερόντων της, εκμεταλλευόμενος τις θέσεις που κατείχε στις δημοσιογραφικές ενώσεις, την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών (FPA) και το Ίδρυμα Ξένων Ανταποκριτών (FPF), στον τομέα της αναζήτησης πόρων και της οργάνωσης εκδηλώσεων.

Όλα αυτά με το αζημίωτο, καθώς η Bayer θα χρηματοδοτούσε τους δύο φορείς. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η συμφωνία προέβλεπε για το FPF:

  • Μόνιμη θέση στο συμβούλιο του FPF για τον αντιπρόεδρο Λόντερ της Bayer, και συμμετοχή στις συνεδριάσεις του
  • Πολλαπλές πρωτοβουλίες της FPA ετησίως, για την προώθηση θεμάτων του ενδιαφέροντος της Bayer και της Ένωσης
  • Εκ των προτέρων ενημέρωση της Bayer για τους νικητές των βραβείων του Ιδρύματος, και μάλιστα, με πρόσωπα αρεστά στην εταιρεία που «δεν θα αντιτίθετο στα σχέδια και τις πρωτοβουλίες στρατηγικής επικοινωνίας» της εταιρείας
  • Την διοργάνωση ημερίδων για δημοσιογράφους και infuencers από την Ένωση, για θέματα που θα είχαν την έγκριση της Bayer και θα ήταν σχετικά με τους στόχους της. «Όπως για παράδειγμα η γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα» σημειώνεται συγκεκριμένα, ενώ «Όλα θα γίνουν σε συνεργασία με την ομάδα της Bayer και τον εκτελεστικό διευθυντή» (email 16ης Ιουνίου του 2018)
  • Ένα συνέδριο που θα διοργάνωνε το FPA σε συνεργασία με την πολυεθνική, κατά των fake news, στη Νέα Υόρκη
  • Τρεις ενημερωτικές αναφορές κατ’ έτος για την Bayer από την FPA, με Αμερικανούς και άλλους δημοσιογράφους, για θέματα που άπτονται του επικοινωνιακού ενδιαφέροντος της Bayer, και εντός στρατηγικών στόχων της εταιρεία

«Έχεις ανταποκριθεί σε όλα όσα ο Ρέι κι εγώ έχουμε συζητήσει μαζί σου και σίγουρα εκτιμούμε την προσοχή που δείχνεις σε αυτό το θέμα. Εκτιμούμε τις κινήσεις σου για την προώθηση της συνεργασίας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε e-mail του προς τον Δημάδη ο Λόντερ, ενώ ο Έλληνας δημοσιογράφος δήλωνε στην αλληλογραφία αυτή «ισχυρός σύμμαχος» της Bayer. Μάλιστα, ζητάει να τον πληρώσουν περισσότερα χρήματα, πέρα από την χρηματοδότηση των δύο δημοσιογραφικών φορέων.

Στην απάντησή του προς τον Guardian, ο Θ. Δημάδης υποστηρίζει πως δεν έκανε κάτι ανάρμοστο, καθώς και πως όλα περνούσαν από το χέρι του προέδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, Ντέιβιντ Μάικλς.

Σημειώνεται πάντως, πως σε κείμενο που είχε αποστείλει στην Bayer ο Έλληνας δημοσιογράφος, στις 16 Ιουνίου 2018, σημειώνει: «Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες εγώ είμαι ο εκτελεστικός βραχίονας. Αυτά τα σημεία γράφτηκαν από εμένα και τα στέλνω σε εσάς εμπιστευτικά – Δεν έχω μοιραστεί τίποτα από όσα συζητήσαμε με τον Ντέιβιντ. Είμαι έτοιμος να κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί, τα οποία θα ενισχύσουν την αξία της Bayer και της FPA μέχρι το τέλος του έτους».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της δημοσιογραφικής ένωσης, Ντέιβιντ Μάικλς, πήρε σοβαρές αποστάσεις από τα γεγονότα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για συνωμοσία που απειλεί την ακεραιότητα της FPA και της δημοσιογραφίας, δείχνοντας τον Δημάδη και τη Bayer.