Σε σχέση με το τι θα ισχύσει τη περίοδο των γιορτών από άποψης μέτρων, μίλησε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη λειτουργία των εκκλησιών, στη μη διεύρυνση του ωραρίου της μετακίνησης τις γιορτινές ημέρες αλλά και το click away, τη παραλαβή δηλαδή έξω από το κατάστημα.

Άτακτη υποχώρηση μπροστά στην εκκλησία

Ειδικότερα, αν και μόλις πριν τέσσερις ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς, θα πραγματοποιηθεί μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, ενώ τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρεπόταν η παρουσία έως 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε άρδην και στράφηκε σε άτακτη υποχώρηση, επικίνδυνη παράλληλα για τη δημόσια Υγεία, εφόσον σύμφωνα τόσο με νέο ΦΕΚ αλλά και με όσα είπε στη συνέντευξή του ο Στ. Πέτσας, τα νούμερα αυτά ανεβαίνουν σε 25 και 50 άτομα αντίστοιχα, προσθέτοντας άλλη μια ημέρα.

Επικίνδυνη και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία

Μάλιστα ντύνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση με τον επιστημονικό μανδύα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «η Επιτροπή κινείται στην κατεύθυνση, αντί για δύο ημέρες, να έχουμε τρεις ημέρες ανοιχτές τις εκκλησίες. Δηλαδή, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα, με τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν οι εκκλησίες να έχουν διπλή λειτουργία, κάτι που γινόταν και στο παρελθόν», σημείωσε.

Ακόμα πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή, κάνει εισηγήσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθηθεί η συμβουλή των ειδικών, όπως έγινε και στο παρελθόν». Σε σχέση με το αν θα τηρηθούν στη πραγματικότητα αυτά τα μέτρα, ο Στ. Πέτσας είπε πως «αν αυτή η ευελιξία δώσει τη δυνατότητα στην Ιερά Σύνοδο να έχει μια εποικοδομητική στάση, μένει να το δούμε», για να ισχυριστεί ότι «η Εκκλησία όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα δείξει υπεύθυνη στάση».

Δεν αλλάζει το ωράριο μετακίνησης στις γιορτές

Εν συνεχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο τι θα ισχύσει με το ωράριο της απαγόρευσης μετακινήσεων τις ημέρες των γιορτών λέγοντας ότι δεν έχει εξεταστεί τίποτε άλλο, ούτε από την Επιτροπή των ειδικών ούτε από την κυβέρνηση και θα παραμείνει αυτό το δύσκολο ωράριο, αλλά, όπως είπε «στέλνει το σωστό μήνυμα».

«Φέτος δεν είναι το ίδιο. Δεν κάνουμε ρεβεγιόν. Μένουμε με τη στενή μας οικογένεια. Αν θέλαμε να έχουμε μία άλλη οικογένεια φίλων μας ή συγγενών μαζί -πάντα αυτών που κάνουμε συνήθως παρέα- ας μείνουμε σε αυτό τον κλειστό κοινωνικό κύκλο κι ας μην τον ανοίξουμε υπέρμετρα αυτές τις γιορτές. Αλλά όχι, όμως, για να ξενυχτήσουμε μαζί, όπως τα προηγούμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπομονή» για το εμβόλιο και «τήρηση των μέτρων» η συνταγή ανάσχεσης της μετάδοσης του κορονοϊού

Ο Στ. Πέτσας, αναφερόμενος στην επικινδυνότητα σε αυτή τη φάση της πανδημίας, ακολουθώντας την πάγια τακτική της κυβέρνησης, εναπόθεσε την ευθύνη της μη έξαρσης όχι στη λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης αλλά για μια ακόμη φορά στην υπευθυνότητα των πολιτών.

Ειδικότερα, είπε ότι «όταν βλέπουμε ακόμη και σήμερα, πέντε εβδομάδες και πλέον μετά την εφαρμογή του καθολικού απαγορευτικού, να έχουμε Μ.Ε.Θ. με πληρότητα κοντά στο 80% στην Επικράτεια, κοντά στο 90% στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλα νούμερα» για να συμπληρώσει ότι «με την παραμικρή έξαρση στις αρχές ενός τρίτου κύματος, όχι στην κορύφωση, στις αρχές ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος, μπορεί αυτό να μας πνίξει και αυτό θα ήταν πραγματικά τραγικό για τους ανθρώπους που θέλουν προστασία από το Σύστημα Υγείας και δεν θα τη βρίσκουν», ανέφερε σε μια προκλητική δήλωση, αφού η κυβέρνηση ολιγώρησε παντελώς στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλα, φρόντισε να παρουσιάσει άλλη μια φορά το εμβόλιο για το οποίο, αν και η κυβέρνηση έχει δώσει ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, ότι δηλαδή θα φτάσει και στη χώρα μας τον Ιανουάριο, δεν υπάρχει σαφή ημερομηνία, ενώ ακόμα και η ενδεικτική, δεν τεκμηριώνεται επαρκώς από δεδομένα.

«Υπομονή» συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ταυτόχρονα ότι «όσο κι αν είναι μια λέξη που μπορεί να έχει κακοποιηθεί, υπομονή σε όλους. Έχουμε για πρώτη φορά την ορατότητα του εμβολιασμού που έρχεται κι ας μην αφήσουμε αυτές τις μέρες να μας παρασύρουν και να είμαστε πιο χαλαροί, γιατί αυτό θα θρέψει τον κορονοϊό», είπε.

Πολίτες που «ήταν έτοιμοι να παρακάμψουν τα μέτρα» για να έχουν κατ’ οίκον περιποίηση νυχιών βλέπει ο Πέτσας

Εν συνεχεία ο Στ. Πέτσας αναφερόμενος στη λειτουργία συγκεκριμένων καταστημάτων όπως εκείνων της περιποίησης νυχιών έκανε λόγο για πολίτες που ζητούσαν αυτή την υπηρεσία «και ήταν έτοιμοι να παρακάμψουν τα μέτρα και να τα έχουν κατ’ οίκον», με κίνδυνο να προκληθεί διασπορά του ιού από τις επισκέψεις σε σπίτια.

Έτσι, ισχυριζόμενος αυθαίρετα ότι αυτός ήταν ο λόγος, δικαιολόγησε το άνοιγμα των καταστημάτων αυτών, καθώς όπως είπε «από το να γίνει μία υγειονομική βόμβα με πολύ κόσμο να ανταλλάσσει επισκέψεις σε σπίτια, είναι προτιμότερο να έχουμε ανοιχτό ένα κατάστημα με κανόνες».

«Ένα παράθυρο για εξοικείωση με τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών πληρωμών»

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ταχυμεταφορές οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει σε τέλμα, με τεράστιο όγκο παραγγελιών να βρίσκεται σε αποθήκες και να μην μπορούν να παραδοθούν εγκαίρως τα δέματα.

Με αφορμή αυτό αναφέρθηκε στο click away, τη παραλαβή δηλαδή εκτός του καταστήματος, λέγοντας πως «θέλουμε παράλληλα πρώτον να προχωρήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης των ταχυμεταφορών και της παραλαβής των προϊόντων από το κατάστημα χωρίς ουρές, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί αυτές τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος. Δεύτερον, να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο οι πληρωμές, για να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ των καταναλωτών, όταν παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους και του καταστηματάρχη ή του προσωπικού που τα παραδίδει. Και είναι επίσης ένα παράθυρο για εξοικείωση με όλες αυτές τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών πληρωμών», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι με το click away, θα δοθεί κάποιος τζίρος σε αυτούς οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή, χωρίς να τους στερεί το ευεργέτημα που προκύπτει από μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Επομένως όπως υποστήριξε όσες επιχειρήσεις λειτουργούν με αυτό τον τρόπο παραλαβής, μπορούν να συνεχίσουν να θέτουν εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, να έχουν μείωση στο ενοίκιό τους 40%, να έχουν αναστολή των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί, είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο με το 50% να μην επιστρέφεται και να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Σε σχέση δε, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, είπε πως όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 θα πρέπει να επιστρέψουν το 50%, ενώ για τις άλλες τρεις είπε ότι «ισχύει ότι έχει εξαγγελθεί μέχρι σήμερα».

Για το εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «φαίνεται ότι πάμε σε μία διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αρμόδιους οργανισμούς αυτές τις ημέρες. Αυτό μπορεί να γίνει και γρηγορότερα από τις 30 του μήνα, που έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία», ενώ πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά την έγκριση, προχωράμε στις παραλαβές και εντός 48 ωρών θα αρχίσει ο εμβολιασμός».

Ο Στέλιος Πέτσας , παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν έχει ακόμα εγκριθεί για προμήθεια από την ΕΕ αλλά ούτε υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το πότε θα γίνουν παραλαβές των εμβολίων από τις εταιρείες με τις οποίες έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις, είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο, «θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες, εφόσον το επιθυμούν. Πάνω από 2.117.000 συμπολίτες μας κάθε μήνα μπορούν να εμβολιάζονται», ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου, θα έχουμε ένα υψηλό ποσοστό Ελλήνων που θα έχει εμβολιαστεί», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επενδύει στο εμβόλιο, συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τονίσει ότι μια νέα έξαρση κρουσμάτων, θα ανασχεθεί με μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας και όχι με εμβόλια, χτυπώντας καμπανάκι κατά του εφησυχασμού.

Τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και όχι τα εμβόλια θα αποτρέψουν ένα νέο κύμα προειδοποιεί ο ΠΟΥ