Με επιστολή των φοιτητών της σχολής προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έφεραν στην επιφάνεια τη συνολική υποβάθμιση που βιώνουν στις σπουδές τους με αποκορύφωμα τη φετινή κατάσταση.

«Η μη λειτουργία της Κ.Σ.Ο.Τ. μέχρι και χθες είναι στην πραγματικότητα 70 χορευτές που τους στερείται το δικαίωμα να τελέσουν σωστά τις σπουδές τους. Το ακαδημαϊκό έτος συρρικνώνεται και η ύλη τους συμπιέζεται σε ένα διάστημα 6 μηνών αντί 10 και κατ΄επέκταση οι σπουδές και το πτυχίο τους, ήδη υποβαθμισμένο θεσμικά στην Ανώτερη αντί της Ανώτατης βαθμίδας υποβαθμίζονται πλέον και πρακτικά» αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, το ζήτημα έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ (Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου) με ερώτηση που απεύθυναν προς την υπουργό Πολιτισμού. Όπως επισημαίνουν, παρότι οι εισαγωγικές εξετάσεις των σπουδαστών και μαθητών έχουν πραγματοποιηθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως ακόμα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων, ούτε καν για τις βασικές ειδικότητες διδακτικού προσωπικού (καθηγητές χορού, μουσικούς κ.α.

«Παράλληλα, μετά το σεισμό του Ιουλίου στην Αττική, το ιστορικό κτίριο της οδού Ομήρου έχει υποστεί ζημιές και η μία από τις τρεις αίθουσες διδασκαλίας παραμένει κλειστή, ενώ ακόμα εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου για την καταλληλότητά του. Επιπλέον έχουν χαθεί δύο μήνες μαθημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση των σπουδαστών, ειδικά εκείνων που φοιτούν στα επαγγελματικά τμήματα της σχολής, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν σε ιδιωτικά μαθήματα για να διατηρήσουν την απαιτούμενη φυσική τους κατάσταση. Η έναρξη των μαθημάτων με τη μορφή σεμιναρίων αποτελεί απλά ένα κατάπλασμα, μια ασπιρίνη. Δεν θεραπεύει τις πληγές της σχολής, που ολοένα χειροτερεύουν σε βάρος των σπουδαστών και των διδασκόντων. Τα ίδια προβλήματα, ενισχυμένα, θα επαναληφθούν του χρόνου όσο η κρατική εκπαίδευση των χορευτών μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη της μείωσης των κοινωνικών δαπανών με σκοπό η χορευτική παιδεία να παραδοθεί ολοσχερώς στους ιδιώτες» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές στην ερώτηση τους.

Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή των σπουδαστών προς την Υπουργό Πολιτισμού:

Με την παρουσία μας σήμερα 19-11-2019 εδώ θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την παρούσα κατάσταση και να γνωστοποιήσουμε ένα θέμα το οποίο παραμένει στην αφάνεια.
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το να παραμείνει κλειστή μέχρι χθες η μοναδική κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα δεν είναι ζήτημα δευτερεύον, δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατικό, αλλά ένα γεγονός που μας προσβάλει, αφού φαίνεται πως ακόμη και σήμερα οι καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα υποβαθμίζονται από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς.
Η μη λειτουργία της Κ.Σ.Ο.Τ. μέχρι και χθες είναι στην πραγματικότητα 70 χορευτές που τους στερείται το δικαίωμα να τελέσουν σωστά τις σπουδές τους. Το ακαδημαϊκό έτος συρρικνώνεται και η ύλη τους συμπιέζεται σε ένα διάστημα 6 μηνών αντί 10 και κατ΄επέκταση οι σπουδές και το πτυχίο τους, ήδη υποβαθμισμένο θεσμικά στην Ανώτερη αντί της Ανώτατης βαθμίδας υποβαθμίζονται πλέον και πρακτικά.
Αρνούμαστε:
Την υποτίμηση των πτυχίων μας και γενικά των καλλιτεχνικών σπουδών στην Ελλάδα.
Την υποχρηματοδότηση της σχολής μας και την συνεπαγόμενη οικονομική επισφάλεια του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Τις ανεπαρκείς και επισφαλείς εγκαταστάσεις και υποδομές
Διεκδικούμε:
Την επίσπευση των διαδικασιών, με σκοπό την άμεση επίλυση των ζητημάτων που κωλύουν την ομαλή έναρξη της ακαδημαϊκής διαδικασίας.
Την ισοτιμία των πτυχίων επαγγελματικών σχολών χορού με πτυχία της πανεπιστημιακής βαθμίδας.
Τον εκσυχρονισμό του καταστατικού λειτουργίας της Κ.Σ.Ο.Τ.
Την επαρκή χρηματοδότηση της Κ.Σ.Ο.Τ.
Με εκτίμηση
Ο Σύλλογος φοιτητών Κ.Σ.Ο.Τ.