Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπόσχεται επιτάχυνση των διαδικασιών για ανέγερση του νέο σωφρονιστικού καταστήματος στον Ασπρόπυργο. Μάλιστα σε σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται ότι οι διαδικασίες είναι πιο μπροστά από τον αρχικό στόχο και ότι πριν από το τέλος του 2020 θα είναι όλα έτοιμα για να αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατατέθηκε τη Τρίτη από τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία έχει οριστεί και manager του έργου, ο φάκελος προέγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την έγκριση της μελέτης.

Επίσης αναφέρεται ότι ο φάκελος με την τεχνική έκθεση για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, παρελήφθη από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Παράλληλα, «πηγές» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υποστήριξαν ότι έχει ανατεθεί σε ειδικούς μελετητές να συντάξουν την εισήγηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία μαζί με την πρόταση της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, μετά την έγκριση της τεχνικής έκθεσης, θα σταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας για γνωμοδότηση, ώστε να προωθηθεί για την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η κατασκευή.

Η γγ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το project «Δικαστικό και Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών’», όπως είναι το όνομα του σωφρονιστικού καταστήματος που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Ασπρόπυργο, «θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και θα εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ – σε συνδυασμό και με κάποιες άλλες ενέργειές μας- θα αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων».

Ωστόσο προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ενώ προχωρούν τα σχέδια για τη δημιουργία νέων φυλακών, δεν προχωρά κανένα σχέδιο για την αποσυμφόρηση των ήδη υπαρχόντων σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Μαρτίου, «διαρροές» της κυβέρνησης έκαναν λόγο για ΠΝΠ, με την οποία θα αποφυλακίζονταν συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω πανδημίας.

Παρόλα αυτά καμία αποσυμφόρηση δε διενεργήθηκε, με τους κρατούμενους να διαμαρτύρονται για τα μόνα μέτρα που πάρθηκαν, τα οποία δεν ήταν άλλα από την απαγόρευση των αδειών και των επισκεπτηρίων. Μάλιστα στην επιστολή που απέστειλαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, κατήγγειλαν τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία στις 30 Μαρτίου επισκέφθηκε τις φυλακές και μοίρασε σύμφωνα με τους κρατούμενους, φρούδες ελπίδες αποσυμφόρησης των φυλακών.

«Κατάργηση αδειών και επισκεπτηρίων» το μόνο μέτρο «προστασίας» στις Φυλακές Κορυδαλλού

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τη Πέμπτη 9 Απριλίου είχε ξεσπάσει εξέγερση στις φυλακές Θήβας, μετά τον θάνατο κρατούμενης, με συγκρατούμενες της να καταγγέλλουν ότι είχε παρουσιάσει όλα τα συμπτώματα του κορονοϊού. Επίσης τότε οι κρατούμενες των φυλακών της Θήβας, ζητούσαν αποσυμφόρηση των φυλακών που μέχρι τότε δεν είχε συμβεί.

Εξέγερση στις φυλακές Θήβας μετά τον θάνατο κρατούμενης – Καταγγέλλεται πως είχε συμπτώματα κορονοϊού