Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης, έχει υποστηρίξει την επταετή δικτατορία στο βιβλίο του «Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα», που κυκλοφόρησε το 2015.

Το magnesianews.gr, είχε δημοσιεύσει πρώτο αποσπάσματα του βιβλίου του Κωνσταντίνου Λούλη, στα οποία φαίνεται ο έκδηλος θαυμασμός του στο πρόσωπο του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου. Ο Κ. Λούλης  αναφέρεται στις επισκέψεις που έκανε στον δικτάτορα εντός φυλακής επί 9 χρόνια και δηλώνει «εντυπωσιασμένος» από τις συζητήσεις μαζί του.

«Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από όσα άκουσα και διασταύρωσα, διαπιστώνοντας πως όλα ήταν τελικά αλήθεια», αναφέρει  στο βιβλίο του, ενώ αναφερόμενος στον Γ. Παπαδόπουλο δήλωσε  ότι «ο χρόνος δεν έφτανε για να απορροφήσω τόσα γεγονότα -τα περισσότερα άγνωστα- αλλά και να καταλάβω πως ο πάμφτωχος και προδομένος από στενούς του συνεργάτες, εγκαταλειμμένος από τους ευεργετηθέντες και τιμωρημένος αμείλικτα από τους αντιπάλους του, Γ. Παπαδόπουλος, δεν ήταν όπως τον παρουσίαζαν».

Παράλληλα, αναφέρεται και στις σχέσεις του με άλλους χουντικούς, προκειμένου να «διασταυρώσει» τις εντυπώσεις του για τον Παπαδόπουλο. «Για να διασταυρώσω όλα αυτά τα συγκλονιστικά που είχα ακούσει, γνώρισα και μίλησα πολλές φορές με τον Στυλιανό Παττακό, Νικόλαο Μακαρέζο, Ιωάννη Λαδά, Νικόλαο Ντερτιλή, Δημήτριο Ιωαννίδη και Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, καθώς και με βουλευτές που ήταν στην εξεταστική επιτροπή του φακέλου της Κύπρου».

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο Κ. Λούλης αναφέρει  ότι «μετά την 21η Απριλίου, όπως ήταν φυσικό, περιορίστηκαν οι δημοκρατικές ελευθερίες» και ότι «πολίτες ταλαιπωρήθηκαν και φυλακίστηκαν» – κάνει ωστόσο την υποσημείωση ότι αυτό συνέβη «επειδή δε μπορούσαν να ανεχτούν την αναστολή των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα». Στη συνέχεια αναπαράγει όλη την προπαγάνδα υπέρ της χούντας περί «σημαντικών επιτευγμάτων», μεγάλης «οικονομικής ανάπτυξης» και «δημιουργίας μιας ευρείας ευημερούσας μεσαίας τάξης», για να μιλήσει για «μια σημαντική μερίδα ικανοποιημένων από το καθεστώς πολιτών».

Ενώ αναγνωρίζει  ότι «αρκετοί άλλοι αντιδρούσαν στη στέρηση δημοκρατικών ελευθεριών», ισχυρίζεται  πως «πολλοί πιστεύουν ότι αν μέχρι το 1971-1972 ο Γ. Παπαδόπουλος διενεργούσε εκλογές, ακόμα και στον ίδιο στίβο με όλα τα παλαιά κόμματα, θα τις κέρδιζε, λόγω της ικανοποίησης των πολιτών τόσο από την οικονομική ευημερία όσο και από την επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα».

«Συγχωροχάρτια για τους νοσταλγούς της δικτατορίας των συνταγματαρχών»

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωση του ότι τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Κ. Λούλη αποδεικνύουν την άμεση σχέση που είχε με τους δικτάτορες και ζητά από τον πρωθυπουργό την αποπομπή του, καθώς «σε κάθε άλλη περίπτωση οι ρητορικές του διακηρύξεις αποδεικνύονται συγχωροχάρτια για τους νοσταλγούς της δικτατορίας των συνταγματαρχών και τις σύγχρονες σκοταδιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης επανειλημμένα αναφέρθηκε στην οριστική υπέρβαση των «ιδεολογικών συγκρούσεων του 20ού αιώνα» και στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού δίχως κομματικά κριτήρια. Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε σε τι μεταφράζονται οι αφηρημένες αυτές διακηρύξεις.

Όπως αποκαλύπτει πρωτοσέλιδα η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Κωνσταντίνος Λούλης, νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού, σε πρόσφατο βιβλίο του εξυμνεί την επτάχρονη δικτατορία και δηλώνει ευθαρσώς ότι είχε προσωπικές σχέσεις με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Μια ματιά στο βιογραφικό του κυρίου Λούλη μαρτυρεί ένα πλούσιο παρελθόν στενών σχέσεων με συντηρητικούς εκκλησιαστικούς -διατέλεσε πρόεδρος του συλλόγου φίλων της Μονής Βατοπεδίου- και πολιτικούς κύκλους. Η σημερινή αποκάλυψη έρχεται να επισφραγίσει αυτήν την εικόνα.

Συνιστά πρόκληση για τη Δημοκρατία μας η κυβέρνηση να φιλοξενεί στους κόλπους της έναν υμνητή της δικτατορίας που οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει άμεσα τον κ. Λούλη. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει τρεις μέρες ύστερα από τους εορτασμούς για την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ρητορικές του διακηρύξεις αποδεικνύονται συγχωροχάρτια για τους νοσταλγούς της δικτατορίας των συνταγματαρχών και τις σύγχρονες σκοταδιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις».

Τα εγκωμιαστικά σχόλια των κομμάτων επικαλείται ο Λούλης

Ο νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού απαντά στις κατηγορίες λέγοντας πως όσοι του ασκούν κριτική «προφανώς δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο μου που συνιστά μια ψυχρή αποτύπωση των δύο τελευταίων αιώνων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας». Υποστηρίζει ότι εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν κάνει δεκάδες εγκωμιαστικά σχόλια για το βιβλίο του.

«Όσοι μου ασκούν κριτική, προφανώς δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο μου που συνιστά μια ψυχρή αποτύπωση των δύο τελευταίων αιώνων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η οποία περιλαμβάνει και την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Τους όψιμους επικριτές μου, τους παραπέμπω στις δέκα τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Εκεί θα βρουν 60 εγκωμιαστικά σχόλια για την αντικειμενική αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων από εκπροσώπους ΟΛΩΝ των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ. Νίκος Τόσκας και Γιάννης Καραγιάννης».