των Θάνου Καμήλαλη και Κωνσταντίνου Πουλή

Πρόκειται για μία υπόθεση που είχε αποκαλύψει το TPP, δημοσιεύοντας και τις καταγγελίες της δικηγόρου για την απομόνωση του τραυματισμένου κοριτσιού στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Ακολούθησαν νέες καταγγελίες από άλλο θύμα, ενάντια στον αστυνομικό, η σύλληψη του φερόμενου δράστη αστυνομικού, αλλά και ενός φερόμενου ως συνεργού και του πατέρα της κοπέλας, ο οποίος καταγγέλλεται ότι τη βίαζε.

Έκτοτε, η Δικαιοσύνη κινείται με αρκετά αργούς ρυθμούς στην υπόθεση. Μιλώντας στο TPP, στη «Φάρμα των Ζώων», η δικηγόρος της νεαρής κοπέλας, Αντωνία Λεγάκη, δηλώνει ότι «αφού λοιπόν ολοκληρώθηκαν εκείνες οι πρώτες ημέρες της ανακρισης κλπ. έχουν περάσει 14 μήνες κι ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος. Αυτήν τη στιγμή η δικογραφία φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια κάποιου αντιεισαγγελέα Εφετών, ο οποίος περιμένουμε να καταθέση πρόταση επί εφέσεως κατηγορουμένου. Δεν με ενδιαφέρουν τα γραφειοκρατικά, μ ενδιαφέρει ότι σε 4 μήνες οι κατηγορούμενοι αποφυλακίζονται. Το παιδί κινδυνεύει».

Στη συνέχεια, εξήγησε τη συνήθη πρακτική σε τέτοιες υποθέσεις: «Η συνηθισμένη χρονική διάρκεια είναι ο πρώτος προσδιορισμός να γίνει στον χρόνο από τη σύλληψη. Θα έπρεπε δηλαδή στις 10 Ιουλίου να συζητάμε για την πρώτη δικάσιμο. Συνήθως παίρνουν κι ένα αίτημα αναβολής οι κατηγορούμενοι, 1-2 μήνες. Και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα μπαίναμε στην εκδίκαση, που φυσικά δεν θα πάρει μόνο μία δικάσιμο για να γίνει. Και να πω εδώ ότι σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός της δίκη της Χ.Α, σε όλες τις κοινές ποινικές περιπτώσεις, ή αυτές των πολιτικών κρατουμένων, που υπάρχει μεγάλος όγκος δικογραφίας – που μη γελιόμαστε δεν είναι τέτοιος εδώ – σε όλες τις περιπτώσεις που αργεί η διαδικασία, τι κάνει η εισαγγελία; Παίρνει τα πλημμελήματα, τα αποσπά από τη δικογραφία, τα στέλνει να εκδικαστούν ξεχωριστά, δικάζονται οι ίδιοι κατηγορούμενοι για τα πλημμελήματα, καταδικάζονται κάποιες φορές και είναι πλέον κατάδικοι και δεν υπάρχιε κίνδυνος αποφυλάκισης. Αυτό το κάνουν πάντα, εκτός από τη δίκη της Χ.Α, που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι οι δολοφόνοι κι αυτήν εδώ τη δίκη. Εδώ κινδυνεύουμε, να καθορίσουν οι δράστες τι θα πει το θύμα στο δικαστήριο. Ή αν θα εξαφανιστεί το θύμα και δεν θα παέι στο δικαστήριο»

Η δικηγόρος αναφέρθηκε και στις προηγούμενες καθυστερήσεις στις διαδικασίες, όπως στη λήψη των καταθέσεων των θυμάτων, σχολίασε ωστόσο ότι «εδώ πια, η κατάσταση είναι εκκωφαντική. Να έχει δύο μήνες στα χέρια του ο εισαγγελέας τη δικογραφία και να μη φέρνει πρόταση και να είμαστε στους 14 μηνες; Σε ποια υπόθεση έχει γίνει αυτό; Και τι να σκεφτώ όταν ο βασικός κατηγορούμενος είναι αστυνομικός και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ειχε εξαφανίσει το παιδί τότε 24 ώρες και του συνιστούσε να αλλάξει συνήγορο; Το σίγουρο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι το παιδί θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο ζωής. Κι αυτόν τον άμεσο κίνδυνο θα πρέπει να τον αναλάβει η Δικαιοσύνη».

Συνεχείς οι απειλές κατά της κοπέλας, για να ανακαλέσει – «Έχουμε καταθέσει δύο φορές στοιχεια και μηνύματα»

«Το κορίτσι δέχεται απειλές συνεχώς. Δυο φορές έχω πάει εγώ στην ανακρίτρια και, όπου μπορούσαμε να έχουμε ονόματα ή στοιχεία, τα έχουμε δώσει στη Δικαιοσύνη.. Δέχεται απειλές ακόμα και μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες φιλοξενούν τους κατηγορουμένους μέσα από τη φυλακή και οι οποίοι στέλνουν εκβιαστικά μηνύματα, αλλά και στο τηλέφωνό της, στο σπίτι της, στους δικούς της ανθρώπους κτλ. Οι απειλές είναι για να ανακαλέσει» κατήγγειλε επίσης η δικηγόρος, αναφέροντας στη συνέχεια ότι η εκπομπή είναι η «Αλήθειες με τη Ζήνα».

«Στην τηλεόραση βγήκε αυτός και είπε ότι “εγώ έχω πολλά βίντεο με σεξ”, δηλαδή την απείλησε ότι θα τα δώσει στη δημοσιότητα και ότι δήθεν “ξέρω ότι έχει δωσει εντολή στη δικηγόρο της να ανακαλέσει τη μήνυσή της”. Η δικηγόρος της είμαι εγώ όπως καταλαβαίνετε και δεν μου έχει δώσει καμία τέτοια εντολή» συνέχισε, ενώ στη συνέχεια ανέφερε και απειλές προς την οικογένεια της 19χρονης.

«Τη σταματούν διάφοροι άνθρωποι, είτε αυτήν είτε τη μητέρα της είτε τον αδερφό της, στον δρόμο και της λένε να πάει να ανακαλέσει. Δηλαδή, αν αυτοί οι άνθρωποι βγουν από τη φυλακή, ο κίνδυνος θα είναι άμεσος. Η θα τη βρουν κατευθείαν σε χαντάκι, ή θα της πουν “θα πας στο δικαστήριο και θα πεις αυτά. Γιατί αλλιώς, δεν υπάρχεις”. Το παιδί ζει με αυτό το φόβο, έρχεται στο γραφείο και το μόνο που με ρωτάει είναι “θα βγουν; θα βγουν;”»

«Ποιος αγοράζει 16χρονα και 17χρονα;» – Kαμία έρευνα για οργανωμένο κύκλωμα

Σοβαρά ερωτηματικά γύρω από τις έρευνες προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, παρότι, όπως αναφέρει η δικηγόρος, δόθηκαν στις αρχές συγκεκριμένα στοιχεία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οργανωμένο κύκλωμα trafficking, καμία σχετική έρευνα δεν έχει προχωρήσει.

«Το ότι “δεν υπάρχουν πελάτες” είναι χαρακτηριστικό» σχολίασε η Αντωνία Λεγάκη. «Το ότι ποτέ δεν υπάρχουν πελάτες… Ποιος αγοράζει 16χρονα και 17χρονα; Ο μανάβης της γειτονιάς; Δεν αγοράζει αυτός. Αγοράζουν ισχυροί άνθρωποι, που έχουν σχέσεις και με την αστυνομία και με το κράτος κλπ. Άλλωστε το κορίτσι έχει κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες και για πελάτες. Αλλά δεν έχει γίνει κάτι»/

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει κινηθεί κάποια περαιτέρω έρευνα, ώστε να εξακριβωθεί για το αν πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα trafficking, η δικηγόρος ήταν κατηγορηματική: «Όχι, τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος πελάτη. Από την αστυνομία έχουν κατασχεθεί οι σκληροί δίσκοι κι έχει κατασχεθεί και το κινητό της κοπέλας που ήταν μέσα όλοι οι πελάτες και όλα τα μηνύματα που της έλεγε “θα πας σε αυτό το ραντεβού και θα πάρεις αυτά τα λεφτά και θα κάνει αυτό”. Και όλα αυτά δεν έχουν έρθει. Αυτά τα ξέρω από το παιδί. Ό,τι έρχεται, είναι κενό.»

«Συνήθως, οι δικαστές φοβούνται δύο πράγματα» κατέληξε η δικηγόρος. «Το 18μηνο και την παραγραφή. Και τώρα που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ζωής, η δικαιοσύνη, τα δικά της τα παιδιά, τα αντιμετωπίζει διαφορετικά. Ο προσδιορισμός περίπου στο 12μηνο, αυτό εξασφαλίζει. Ότι θα πάρεις μία αναβολή και στο 18μηνο, ό,τι και να γίνει, όσες δικάσιμοι κι αν χρειαστούν, θα χεις δικαστεί. Αν είσαι αθώος φεύγεις έτσι κι αλλιώς, αν δεν είσαι μένεις στη φυλακή. Το 18μηνο κανονικά καίει τα χέρια των δικαστών. Εδώ το 18μηνο δεν τους καίει. Καίει μόνο την καρδιά του κοριτσιού».