Αντίθετες πορισματικές αναφορές για την ποινική εμπλοκή της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, έχουν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς, που έχει στοχοποιηθεί εδώ και πολλούς μήνες για τις έρευνές της στην υπόθεση Novartis, κλήθηκε στις αρχές Ιουνίου να δώσει εξηγήσεις προς τους εισαγγελείς Σοφουλάκη και Ζαχαρή έπειτα από μήνυση που έχει δεχτεί από τους Αντώνη Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο αναφορικα με τη διαχείρηση της υπόθεσης Novartis.

Τα αδικήματα για τα οποία είχε δώσει εξηγήσεις η Τουλουπάκη ήταν κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) παράβαση καθήκοντος, παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου, σύσταση συμμορίας (πλημμελήματα) που είχαν περιγραφεί και στις μηνύσεις των πολιτικών, οι οποίοι είχαν στραφεί εναντίον της Εισαγγελέως Διαφθοράς για την ενοχοποίησή τους χωρίς στοιχεία.

Πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Ζαχαρής και Σοφουλάκης διαβίβαζαν την δικογραφία που έχουν σχηματίσει για την Novartis στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ευάγγελο Ιωαννίδη, ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνει το Πρακτορείο.

Ο Ζαχαρής φέρεται να καταλήγει στην αναφορά του ότι πρέπει να υπάρξει παραγγελία άσκησης ποινικών διώξεων, σε βάρος της Τουλουπάκη, υποστηρίζοντας ότι στους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis υπάρχουν ενδείξεις διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Από την πλευρά του ο Σοφουλάκης, φέρεται να καταλήγει στην αναφορά του ότι δεν προέκυψε ποινικά κάτι αξιολογήσιμο σε βάρος της Τουλουπάκη και κατά συνέπεια η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο.

Σημειώνεται ότι στις εξηγήσεις προς τους εισαγγελείς η Τουλουπάκι αναφέρθησε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, που σήμερα την κατηγορεί για κατάχρηση εξουσίας, ότι ήταν απόλυτα σύμφωνος σχετικά με τον διαχωρισμό των δικογραφιών πολιτικών προσώπων σε δέκα.

Επιπλέον, τότε είχε δηλώσει ότι ο Αγγελής αρχειοθέτησε την εναντίον της έρευνα και την ανέσυρε με δικονομικά παράνομο τρόπο, σε «ύποπτο» χρόνο.

Τουλουπάκη: Τα στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα στη Novartis βασίστηκαν κυρίως στα αρχεία της εταιρείας

«Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου έχουμε υποστεί τη μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει περισσότερο απαξιωτική κατηγορία για δικαστικούς λειτουργούς από εκείνη που μας αποδίδεται. Εμφανιζόμαστε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να υποβάλουμε σε αυτούς το περιεχόμενο των καταθέσεών τους, να κατασκευάζουμε αποδείξεις για να εκθέσουμε σε δίωξη όχι τον οποιονδήποτε ανώνυμο πολίτη, αλλά μέχρι και τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και όλα αυτά υπό την ατεκμηρίωτη, αυθαίρετη και κακόβουλη εικασία ότι είμαστε ενεργούμενα εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, τότε.

Παράλληλα, οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου καταλήγουν στις αναφορές τους ότι δεν έχει προκύψει κάτι ποινικά κολάσιμο για τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη και ως προς αυτούς πρέπει η δικογραφία να τεθεί στο αρχείο.