«Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το ξέρουμε. Δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον. […] Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Αυτό δεν το λέω ως κριτική. Προφανώς οι νέοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιες συμπεριφορές. Είναι όμως μία διαπίστωση και αυτό πρέπει να ακουστεί. Γιατί το μόνο το οποίο έχω ακούσει από την αντιπολίτευση, είναι «μη στοχοποιείτε τους νέους». Ωσάν οι νέοι να είναι παντελώς ανεύθυνοι και υπεράνω κριτικής σε αυτήν τη μεγάλη κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την διαχείριση της εξάπλωσης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Οι αναφορές του αυτές δεν συνοδεύτηκαν από την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων που να το αποδεικνύουν, ενώ μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει κατατεθιμένες συγκεκριμένες μελέτες που να πιστοποιούν απόλυτα το αφήγημα που θέλει τους νέους να είναι η αιτία της μεγάλης διασποράς κορονοϊού που έχει χτυπήσει τη χώρα μας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο από τις ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Άμυνας αποδομούν σφόδρα τις παραπάνω αιτιάσεις, καθώς σε ένα σύνολο αρκετών δεκάδων χιλιάδων -κατά βάση- νέων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα αποκαλύπτουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που περιγράφει ο Πρωθυπουργός.

Όπως είχε ανακοινωθεί, οι περίπου 10.000 νεοσύλλεκτοι οπλίτες που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα στρατόπεδα όλης της χώρας στο πλαίσιο της τελευταίας ΕΣΟ, πέρασαν από τεστ κορονοϊού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του militaire.gr που επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας, «δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα και τα αποτελέσματα των ελέγχων που υποβλήθηκαν όλοι οι νεοσύλλεκτοι έχει βεβαιώσει πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στις ένοπλες δυνάμεις «είναι διαχειρίσιμη», και πως «το ποσοστό των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη κοινωνία».

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και «επιβεβαιωμένες πληροφορίες» που μεταφέρει το enikos.gr, κάνοντας λόγο μία εικόνα πολύ μικρότερης νοσηρότητας σε σχέση με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Όπως αναφέρεται, έγιναν τεστ σε ένα σύνολο 145.000 ατόμων των ενόπλων δυνάμεων, με το ποσοστό θετικών κρουσμάτων να απαντά μόλις στο 0,004%, σημειώνοντας πως είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.