Μιλώντας στο ακροατήριο του ΣΕΒ ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε τέταρτο μνημόνιο τις επικείμενες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, σημειώνοντας μάλιστα πως το μνημόνιο αυτό δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση, ενώ η χώρα θα είναι σε καθεστώς αυστηρής επιτροπείας. «Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού νότου και να μπορεί να σχεδιάζει τον δανεισμό της με αυτοπεποίθηση» υποστήριξε.
 
Ο Κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στις εργασιακές σχέσεις και τις υποσχέσεις της κυβέρνηση Τσίπρα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, απέρριψε κάθε τέτοιο σενάριο, υποστηρίζοντας πως τα σχέδια αυτά κινούνται σε αντιδραστική αντιαναπτυξιακή και αντεργατική κατεύθυνση. «Αν η αγορά εργασίας δεν ενισχύει την ανάπτυξη, δεν ευνοεί και την απασχόληση» τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
«Ο προβληματικός συνδυασμός τριών παραγόντων: Της άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της αρχής της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών» περιέγραψε εύγλωττα. Ακόμη, έκανε λόγο για «λελογισμένη αύξηση» του κατώτατου μισθού.
 
Σε ένα ακόμη σημαντικό του άνοιγμα προς τους επιχειρηματίες και τους βιομήχανους, ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ένα «νέο συμβόλαιο», τονίζοντας πως ο πλούτος παράγεται όταν οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρα, καθώς πως ο ίδιος αντιμετωπίζει τους επιχειρηματίες σαν συνοδοιπόρους για την ανάπτυξη. «Η συγκυρία είναι κρίσιμη, η χώρα έχει ήδη δεσμευτεί σε βαριά μέτρα μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος» υπογράμμισε.

 

«Θα κάνω τη ζωή σας πιο εύκολη»

 
«Σήμερα, θέλω όλοι να φύγουμε από αυτή την αίθουσα με ξεκάθαρη εικόνα για την τωρινή, αλλά και τη μελλοντική σχέση μας. Θέλω να ξέρετε τι να περιμένετε από εμένα αλλά και τι περιμένω εγώ από εσάς» δήλωσε στο κοινό των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων, κάνοντας ειδική αναφορά στα σημεία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ευαγγελίζεται.
 
Αναλύοντας «όσα θέλει να περιμένουν» τα μέλη του ΣΕΒ από τον ίδιο, στάθηκε στην μετατροπή του Κράτους, της Δικαιοσύνης και της διοίκησης σε «συμμάχους της επιχειρηματικότητας» και την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ακόμη, δεσμεύτηκε να τους «κάνει τη ζωή πιο εύκολη» για την επιχειρηματικότητα, « περιορίζοντας τη ρυθμιστική γραφειοκρατία και μεταθέτοντας ένα μέρος της ευθύνης για τη συμμόρφωση στις επιταγές του νόμου σε εσάς», προσθέτοντας πως θα είναι αυστηρός εάν κάποιος κάνει κατάχρηση αυτής της εμπιστοσύνης.
 
Παράλληλα, υποστήριξε πως στις ημέρες του δεν θα υπάρχουν «πρακτικές προνομιακών σχέσεων με τους της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό σύστημα», υποσχόμενος πως θα προστατέψει την υγιή επιχειρηματικότητα.
 
Ακολούθως, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πολεμική του για την υψηλή φορολογία. Μάλιστα, περιγράφοντας τι θα πρέπει να αναμένουν από μία νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποσχέθηκε «Όχι άλλους φόρους και εισφορές, ναι σε επενδύσεις και νέες δουλειές, ναι στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας… Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο, οι παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για επενδύσεις που σχεδιάζονται αλλά σήμερα λιμνάζουν λόγω της υψηλής φορολογίας».
 
Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε στη φορολογία, καθώς δεσμεύτηκε να μειώσει και τις ασφαλιστικές εισφορές, θέτοντας στο επίκεντρο της δικής του ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον ιδιωτικό τομέα.
 
«Εσείς θα επενδύσετε, θα πληρώνετε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον και θα προσέχετε τους εργαζόμενους». Παράλληλα, κάλεσε «προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους χρηματοδοτήσω. Είμαι ανοικτός σε φοροαπαλλαγές για να ενισχύσω την απασχόληση. Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι ενισχύει την υγιή επιχειρηματικότητα».

 

«Συμφωνία αλήθειας» με τον επιχειρηματικό κόσμο

 
Ακόμη, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για μία συμφωνία αλήθειας με τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».
 
Σημείωσε ότι πρέπει να καλυφθεί το επενδυτικό κενό 100 δισ για τα επόμενα έξι με επτά χρόνια και στο πλαίσιο αυτό χρειάζονται ελληνικές επενδύσεις που συρρικνώθηκαν από τα 46 δισ το 2008 στα 11 δις. το 2017. Υποστήριξε επίσης ότι οι προϋποθέσεις για μία έκρηξη των επενδύσεων υπάρχουν με χαμηλές τιμές κινητών και ακίνητων αξιών και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. «Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μία κυβέρνηση αποφασιστική και αποφασισμένη για να μην χάσει η χώρα το τραίνο της ανάπτυξης», είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι γι αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επόμενες εκλογές.
 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψει να αναπαραχθεί το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο του παρελθόντος: «Η ανάπτυξη της οικονομίας θα αφορά όλους και όχι μόνο τους λίγους προνομιούχους που βρίσκονται κοντά στα κέντρα εξουσίας και θα αφορά και τους εργαζομένους. Δεν θα αναπαράγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, μία ελίτ κρατικοδίαιτη που εκμεταλλεύτηκε στις πελατειακές σχέσεις με την εξουσία. Θα υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους…»
 
«Η συμφωνία αλήθειας θα ισχύει αμοιβαία» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι αδιαπραγμάτευτο προσωπικό μου στοίχημα, η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της ανάπτυξης.
 

Φιλανθρωπία και «κοινωνική ευθύνη»

 
Από τον λόγο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψαν οι αναφορές στην ανάγκη να νιώσει ο εργαζόμενος μεγαλύτερη εγγύτητα με τον επιχειρηματία.
 
Ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε κάλεσε για περισσότερες δράσεις «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», καλώντας τις επιχειρήσεις να κάνουν τους εργαζόμενους «συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησης».
 
«Η φιλανθρωπία δεν είναι απλά μια συμβατική υποχρέωση στα πλαίσια του επιχειρηματικού καθωσπρεπισμού. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση, αλλά και οι μέτοχοί της ξεχωριστά, αντιλαμβάνονται το ρόλο τους μέσα στην κοινωνία. Το κέρδος είναι ο αυτοσκοπός κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αλλά και η ευθύνη σας απέναντι σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται, δεν μπορεί να εξαντλείται στην κατασκευή μιας εκκλησίας στο χωριό σας ή στη συμβατική δημοσίευση ενός απολογισμού εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Πρέπει να σκεφτείτε πιο φιλόδοξα, πιο τολμηρά. Και ενίοτε να αφήσετε στην άκρη την όποια προσωπική σας ματαιοδοξία και να αθροίσετε δυνάμεις» συνέχισε το κάλεσμά του για «κοινωνικό πρόσωπο» της επιχειρηματικότητας.