«Απαγορεύονται οι επαναπροωθήσεις» – Μεταναστευτική πολιτική με «δημοκρατική αυστηρότητα»

 

Για αύξηση των ροών στα νησιά Λέσβο, Σάμο και Χίο κατά 30% τον περασμένο μήνα σε σχέση με την περασμένη χρονιά μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός στο ξεκίνημα της συνέντευξής του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί». «Παραλάβαμε μια κατάσταση, για παράδειγμα στη Μόρια, που δεν είναι διαχειρίσιμη παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. Στη Σάμο είναι μια κατάσταση οιονεί πολιορκίας στο Βαθύ» είπε ο κ.Κουμουτσάκος αναφερόμενος στους «3.000 πρόσφυγες που διαμένουν έξω από το επίσημο hotspot».

Σχετικά με το πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν την περιρρέουσα κατάσταση, ο αν. υπουργός είπε ότι: «Αυτά αλλάζουν με την αντίληψη για την πολιτική που θες να ακολουθήσεις. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια ιδεοληπτική πολιτική χαλάρωσης. Έχουμε μια πολιτική που βασίζεται στη λογική της δημοκρατικής αυστηρότητας. Σεβόμαστε τα δίκαια αλλά πρέπει να προασπίσουμε και το μέγα, ύψιστο αγαθό της ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας».

«Θα τους στέλνετε πίσω;» ακολούθησε ερώτηση του δημοσιογράφου.

«Όποιοι δεν πρέπει να μείνουν στη χώρα και κρίνεται ότι είναι τελεσίδικα παράνομοι θα πρέπει να επιστρέφονται».

«Επιβεβαιώνετε το βίντεο (βλ. παρακάτω) που ανάρτησε οργάνωση ότι στις 17 Ιουλίου απωθήθηκε σκάφος με μετανάστες κοντά στο Αγαθονήσι; Είναι η τακτική αντιμετώπισης αυτή;»

«Δεν το επιβεβαιώνω αυτό» απάντησε ο αν.υπουργός.

Το επίμαχο βίντεο της οργάνωσης Aegean Boat Report.  

 

«Έχει δοθεί όντως εντολή στο λιμενικό ή σε όποιες άλλες δυνάμεις περιπολούν στο Αιγαίο, με το που θα εντοπίζουν μια βάρκα να την απωθούν προς τα παράλια της Τουρκίας;»

«Αυτό όπως ξέρετε είναι παράνομο και παράνομη οδηγία δεν θα δώσουμε. Αυστηρότητα στην επιτήρηση, ναι. Απαγορεύονται οι απωθήσεις πίσω».

Όταν έπειτα ο αν.υπουργός ρωτήθηκε αν θα επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση που γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις, δυστυχώς ο λόγος πέρασε σε άλλον ομιλητή του πάνελ και η εν λόγω ερώτηση έμεινε αναπάντητη.

Ζέπελιν στη Σάμο σε συνεργασία με τη FRONTEX

 

«Δηλαδή θα βλέπουμε ότι έρχεται το πλοίο, και τι θα κάνουμε;»

«Στη Σάμο σε λίγο καιρό, νομίζω είναι θέμα ημερών, θα εγκατασταθεί σε συνεργασία με τη FRONTEX ένα αερόστατο Ζέπελιν το οποίο θα παίρνει εικόνα από μια τεράστια περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ξέρεις τι ώρα φεύγει το σκάφος από τους διακινητές, ενημερώνεις την τουρκική πλευρά, πηγαίνεις εσύ κοντά, είναι ένα σύνολο ενεργειών. Επιδιώκουμε μια καλή συνεργασία με την τουρκική πλευρά στο πλαίσιο της συμφωνίας [ΕΕ-Τουρκίας]» απάντησε ο κ.Κουμουτσάκος.

«Προσέξτε ο κύκλος πώς είναι. Πρώτον, πρέπει να επιτηρείς τα σύνορά σου. Θα το κάνουμε – σας έδωσα ένα παράδειγμα. Δεύτερον, η διαδικασία της εξέτασης ασύλου – εκεί θα μικρύνουμε τον χρόνο εξέτασης και χορήγησης ή μη χορήγησης ασύλου, [θα εκδίδονται] γρήγορες αποφάσεις και αυτό θα ισχύσει και για την προσφυγή, για όσους δεν πήραν άσυλο και προσφεύγουν στον δεύτερο βαθμό δηλαδή. Θα το συμπτίξουμε όσο πηγαίνει, σεβόμενοι τις αρχές του κράτους δικαίου. Θα γίνει αποσυμφόρηση στα κέντρα και θα είναι καλύτερες οι συνθήκες εργασίας. Και τέλος, όποιοι πρέπει να επιστραφούν, θα επιστρέφονται. Θα κάνουμε ένα πρόγραμμα επιστροφών το οποίο θα λειτουργεί πραγματικά, και εκεί ζητήσαμε και τη συνδρομή της ΕΕ γιατί κάποια κράτη όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν δεν συνεργάζονται. Το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί αρχές φθινοπώρου και μέχρι το τέλος του χρόνου φαντάζομαι θα έχουμε τελειώσει. Θα κάνουμε αυστηροποίηση του ελέγχου των συνόρων μας με εντολές αυτής της λογικής που δεν υπήρχε πριν γιατί ήταν λίγο χαλαρά τα πράγματα».

 

Καταγγελία για απώθηση βάρκας προσφύγων από το Λιμενικό Σώμα