Οι Serhat Pala και Zeynep Ilgaz Pala, ένα ζευγάρι από την Τουρκία που ζει στις Η.Π.Α., ανακοίνωσαν ότι είναι σε θέση να παράξουν ένα σύστημα που με μια σταγόνα αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει τον COVID-19 σε έναν ασθενή, εντός τριών με δέκα λεπτών.

Το ζευγάρι σύμφωνα με τη «Daily Sabbah», ανέφερε ότι το σχετικό έργο, ξεκίνησε σε μια εταιρεία με την επωνυμία «Confirm Biosciences», την οποία και ίδρυσαν στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Οι προσπάθειες για την παραγωγή ενός τεστ που μπορεί να εντοπίσει τον ιό τόσο γρήγορα ολοκληρώθηκαν πριν από ένα μήνα.Όπως αναφέρουν οι Πάλα, η σχετική δοκιμή έχει φτάσει στο στάδιο της παραγωγής.

Όπως εξήγησαν, «κατασκευάσαμε τα συστήματα δοκιμών μαζί τον Κινέζο συνεργάτη μας και τα κυκλοφορήσαμε στην αγορά. Το κιτ με σήμανση «CE», ανιχνεύει τον ιό με μια μικρή σταγόνα αίματος χρησιμοποιώντας τεχνολογία πλευρικής ροής».

Το τεστ έχει σταλεί στην Κίνα, την Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη. Το ζευγάρι δήλωσε ότι ο στόχος είναι να παράγει 500.000 τεστ την ημέρα, ώστε τα ιατρικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία να μπορούν να παρέχουν ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό και να προσφέρουν ιατρική περίθαλψη σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Οι Πάλα δηλώνουν επίσης έτοιμοι να συνεργαστούν και με τις τουρκικές αρχές. «Το καθήκον μας είναι να συμβάλουμε τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας,αναφέρουν.
Το ζευγάρι μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1997, αφού αποφοίτησαν από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη.

Ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με μια εταιρεία επονομαζόμενη «Test Country», την οποία ίδρυσαν στο γκαράζ του σπιτιού τους με πολύ μικρό κεφάλαιο.

Ανέπτυξαν διάφορες εξετάσεις υγείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στο σπίτι, όπως μετρήσεις DNA και σπέρματος, τεστ εγκυμοσύνης και στειρότητας, πουλώντας τα διαγνωστικά αυτά τεστ στο διαδίκτυο.

Η οικογένεια Pala, η οποία έχει αναδειχθεί στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη με τη δεύτερη εταιρεία της «Confirm Biosciences», που ιδρύθηκε το 1999, έχει λάβει πολλά βραβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και διεθνώς.