Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος τη Δευτέρα. Η συνάντηση αν λάβει κανείς υπόψιν τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου, φαίνεται ότι απέδωσε ενδιαφέροντες καρπούς.

Πρώτος «καρπός» τον οποίο και αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου είναι ότι ο Γ. Κωνσταντάτος, «ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη την ζημία που έχει ο δήμος υποστεί έως σήμερα από την επενδυτική διαδικασία, καθώς έχει αναγκαστεί να παραδώσει στην ‘Ελληνικό Α.Ε.’100 περίπου στρέμματα διοικητικών εγκαταστάσεων και υποδομών που βρίσκονται μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού (Δημαρχείο , Αμαξοστάσιο , Πολιτιστικό Κέντρο , Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, Παιδικό Σταθμό , Ανοιχτές Αθλητικές Εγκαταστάσεις κ.α.) που εξυπηρετούσαν καθημερινές ανάγκες των δημοτών».

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο δήμαρχος σημείωσε στον πρωθυπουργό ότι στα κοινωφελή και κοινωνικής ανταποδοτικότητας οικόπεδα που πρέπει να αποδοθούν στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης θα ανεγερθούν προς αντικατάσταση αυτών που εκκενώθηκαν το νέο δημαρχείο, το Ποντιακό Μέγαρο, διαδημοτικός σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, Πολιτιστικό Κέντρο, αμαξοστάσιο, διοικητικές υπηρεσίες κ.ά.».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού

Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η Επένδυση του Ελληνικού, o Φορέας Διαχείρισης της Επένδυσης στον οποίο προεδρεύει ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και θέματα που αφορούν την λειτουργία του Δήμου.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την ζημία που έχει ο δήμος υποστεί έως σήμερα από την επενδυτική διαδικασία, καθώς έχει αναγκαστεί να παραδώσει στην ‘Ελληνικό Α.Ε.’100 περίπου στρέμματα διοικητικών εγκαταστάσεων και υποδομών που βρίσκονται μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού (Δημαρχείο , Αμαξοστάσιο , Πολιτιστικό Κέντρο , Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, Παιδικό Σταθμό , Ανοιχτές Αθλητικές Εγκαταστάσεις κ.α.) που εξυπηρετούσαν καθημερινές ανάγκες των δημοτών.

Ο Δήμαρχος σημείωσε στον Πρωθυπουργό ότι στα Κοινωφελή και Κοινωνικής ανταποδοτικότητας οικόπεδα που πρέπει να αποδοθούν στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης θα ανεγερθούν προς αντικατάσταση αυτών που εκκενώθηκαν, το νέο Δημαρχείο, το Ποντιακό Μέγαρο, Διαδημοτικός Σταθμός Διαχείρισης απορριμμάτων εντός του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, πολιτιστικό κέντρο, αμαξοστάσιο, διοικητικές υπηρεσίες κ.α.

Παράλληλα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για το σύνολο των διεκδικήσεων του Δήμου αναφορικά με την Επένδυση του Ελληνικού.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες ώστε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης να λυθούν άμεσα, με γνώμονα την ευημερία και την ανάπτυξη της Τοπικής Κοινωνίας.

Επένδυση «εν τόπο χλοερώ»

Παρόλα αυτά ο δεύτερος «καρπός» της συνάντησης είναι ότι οι μπουλντόζες που θα βρεθούν στο Ελληνικό, έστω για να ξεκινήσουν το γκρέμισμα των εγκαταλελειμμένων πλέον κτιριακών μονάδων, θα πραγματοποιήσουν επιπλέον εργασίες. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», μεταξύ των διεκδικήσεων του Δήμου, εμπίπτει και αυτή της χωροθέτησης εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου νέου διαδημοτικού νεκροταφείου το οποίο ναι μεν προβλεπόταν στον ν. 4062 του 2012 για το Ελληνικό, ωστόσο δεν εμφανιζόταν πουθενά στα επόμενα σχέδια ανάπτυξης.

Μάλιστα όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, «η διεκδίκηση του νεκροταφείου επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ελληνικού-Αργυρούπολης (17/6), που υιοθέτησε πρόταση της αντιπολιτευόμενης “Δημοτικής Συνεργασίας”».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι το ψήφισμα για τη δημιουργία νεκροταφείου εντός της επένδυσης, όχι μόνο υιοθετήθηκε από τη παράταξη του δημάρχου και προέδρου της «Ελληνικό Α.Ε.», της εταιρείας δηλαδή που έχει αναλάβει τη διαχείριση της επένδυσης, αλλά αντιτάχθηκε και στην δημιουργία του νεκροταφείου στον Υμηττό εντός της ζώνης προστασίας, όπως είχε προταθεί από τους δημάρχους Ηλιούπολης και Αλίμου, πράγμα το οποίο εν τέλει δεν έλαβε την κατάλληλη υποστήριξη.

Τρίτος «καρπός» που προκύπτει από τα απόνερα της συνάντησης όπως η πρόταση για τη δημιουργία νεκροταφείου στον Υμηττό, αποτελεί το γεγονός ότι η περιοχή που προτάθηκε ανήκει στον ΑΔΜΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ είχε προσφέρει το συγκεκριμένο χώρο για το νεκροταφείο, με αντάλλαγμα τη δημιουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) το οποίο θα απέδιδε 400 kV, πέρα από το ΚΥΤ των 150 kV που ήδη λειτουργεί.

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η δημιουργία του νέου και αναβαθμισμένου ΚΥΤ, για την οποία έχουν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους των περιοχών Ηλιούπολης, Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, συνδέεται με την εξυπηρέτηση των υπεραυξημένων αναγκών ηλεκτροδότησης της επένδυσης, που πρόκειται να υλοποιηθεί στο Ελληνικό, όπως το καζίνο.
Τέταρτος «καρπός» που αναδεικνύεται συνειρμικά, είναι πως ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, έχει αντιταχθεί στη δημιουργία νέου ΚΥΤ, ενώ παράλληλα διεκδικεί και το κλείσιμο του υπάρχοντος.

Φαίνεται λοιπόν ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα έχει παραπάνω «σκάψιμο» από όσο ήλπιζαν οι συντελεστές της, καθώς σε αυτή θα εντάσσεται και το διαδημοτικό νεκροταφείο, ενώ αναφορικά με την ηλεκτροδότηση του συγκροτήματος, όποτε και αν αυτό ανεγερθεί παρά τις μεγάλες και βάσιμες αντιδράσεις, αυτή παραμένει ένα μυστήριο το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιλύσουν.