Στο αφιέρωμα που θα διαβάσετε συμμετέχουν δημοσιογράφοι που έχουν ασχοληθεί με τη δίκη, πανεπιστημιακοί, ιστορικοί και συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

Προδημοσιεύονται τώρα κάποια κείμενα στο σάιτ μας, περίπου τα μισά, με προοπτική όταν ολοκληρωθεί η δίκη να συμπληρωθούν όλα τα κείμενα και να τυπωθεί ένα τεύχος του διμηνιαίου εντύπου μας με θέμα τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ευελπιστούμε ότι θα αποτυπώνει τον προβληματισμό ανθρώπων που έχουν καταβάλλει εδώ και χρόνια πολύ κόπο και προσπάθεια για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.

To περιοδικό μας αποστέλλεται δωρεάν στους συνδορμητές του TPP με συνδρομή από 10 ευρώ και πάνω. Στηρίξτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία με ένα κλικ εδώ. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε το συγκεκριμένο τεύχος με το αφιέρωμα, που θα εκδοθεί σε λίγες μέρες και θα περιλαμβάνει περίπου 15 κείμενα με ένα κλικ εδώ.

Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν όσο μπορούν πιο μακροπρόθεσμα, με όσο το δυνατόν πιο ευρύ χρονικό ορίζοντα, προς το παρελθόν και προς το μέλλον, για να δοκιμάσουμε μαζί να απαντήσουμε πώς συνέβη αυτό και κυρίως τι μπορούμε να περιμένουμε και τι έχουμε να κάνουμε στο εξής.

Η εγκληματική δράση των χρυσαυγιτών δεν συνέβη μόνο επειδή υπάρχει ρατσισμός ή κακή ανθρώπινη φύση. Συνέβη διότι η ναζιστική ιδεολογία μπόρεσε να αναπτυχθεί στο φιλικό περιβάλλον μιας κοινωνίας που είχε ποτιστεί με ρατσιστικό δηλητήριο και τηλεοπτική κανονικοποίηση του φασισμού, και μιας δικαιοσύνης και αστυνομίας που φρόντιζε σε κάθε περίπτωση να προστατεύει τους εγκληματίες. Από τους χρηματοδότες μέχρι τις κομματικές διασυνδέσεις και μέχρι τα επαινετικά ρεπορτάζ για τον “ακτιβισμό” τους, το αβγό του φιδιού έφτασε μέχρι το κοινοβούλιο.

Με κάθε καινούργιο έγκλημα, ακόμα και μετά τη δολοφονία Φύσσα, είχαν το δικαιολογημένο θράσος να πιστεύουν ότι η αστυνομία θα τους προστατεύει πάντα, η δικαιοσύνη θα τους αθωώνει και θα τους προφυλάσσει από τις έννομες συνέπειες των πράξεών τους. Είναι τόσα τα παραδείγματα, που δεν είναι ανάγκη να τα επαναλάβουμε.

Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος που ζητούσε την τιμωρία των φασιστών χρειάζεται να σκεφτεί και να μετρήσει τι έχουμε κερδίσει από την απόφαση της ενοχής και τις συνακόλουθες ποινές, πόσο μακριά έφτασε και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Οι εντάσεις ανάμεσα στις θεσμικές και κινηματικές διαστάσεις του θέματος, ο θρασύς όψιμος Αντιφασισμός των ΜΜΕ και της ΝΔ, συνθέτουν ένα τοπίο στο οποίο μετά την αρχική ικανοποίηση οφείλουμε να σταθούμε με προσοχή απέναντι στο αποτέλεσμα της δίκης και τον προβληματισμό μας για την επόμενη μέρα.

Η ανακουφιστική απόφαση επί της ενοχής ακολουθήθηκε από ποινές που χαρακτηρίζονται ήπιες, και όλα αυτά ενώ περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου επί της “αναστέλλουσας δύναμης της έφεσης”, δηλαδή ως προς το αν θα οδηγηθούν τώρα στη φυλακή.

Όσο περνούν οι μέρες, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε πρόταση από τα όσα εξιστορούνται πολύ συνοπτικά εδώ είναι ένα ανοιχτό πεδίο διερεύνησης και προβληματισμού, ακόμη και για όσους βρίσκονται κατά τα λοιπά στην ίδια πλευρά της ιστορίας.

Αυτά προσπαθήσαμε να σκεφτούμε με τη βοήθεια των αρθρογράφων στους οποίους απευθυνθήκαμε.

 

Κωνσταντίνος Πουλής

 

Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα για να διαβάσετε το περιοδικό: