Όσο μας απορροφά η συζήτηση για την κρίση, άλλο τόσο θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε να μη μιλάμε μόνο γι’  αυτήν. Το ΖΗΝ είναι μέρος του ThePressProject, συνεπώς διατηρεί την πολιτική του εγρήγορση απέναντι στην επικαιρότητα. Έχει πάντοτε και πολιτικά κείμενα που σχολιάζουν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Ταυτοχρόνως πιστεύουμε ότι όταν όλα μάς πιέζουν να μιλούμε σαν να ήμασταν οικονομολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, μία μορφή αντίστασης είναι να εξακολουθήσουμε να αγωνιούμε και για άλλα ζητήματα, που δεν τα θέτει η επικαιρότητα. Ή να σκεφτούμε την καθημερινή βία των ειδήσεων υπό το πρίσμα μιας άλλης ματιάς.

Το ΖΗΝ επιδιώκει προγραμματικά να κρατεί ανοιχτές τις κεραίες του προς την κατεύθυνση και του πολιτικού σχολιασμού, αλλά μαζί και της φιλοσοφίας, και της λογοτεχνίας, και να παρουσιάζει κείμενα εκτενή και, με μια έννοια, αναπάντεχα, τουλάχιστον σε αυτό το πλαίσιο. Δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε παραδείγματα ακραία, την όπερα στο Άουσβιτς ή τη λογοτεχνία που γραφόταν στην κατοχή, για να καταλάβουμε ότι ένα από τα πράγματα που συμβαίνουν τον καιρό της κρίσης είναι η αδυναμία του μυαλού να σκεφτεί ελεύθερα σε διαφορετικά πεδία:  η σκέψη γίνεται σταδιακά μονοθεματική.

Με αυτές τις σκέψεις, σας παραδίδουμε κείμενα του Σπύρου Γιανναρά, της Δανάης Καρυδάκη, του Βασίλη Λαμπρόπουλου, του Διονύση Σκλήρη, του Φώτη Τερζάκη και του Βάιου Τριανταφύλλου.

Επίσης δύο μεταφρασμένα κείμενα των David Dayen και John Weeks από τις συνεργασίες μας με το OpenDemocracy και το Intercept.

Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και την ιδιορρυθμία να αλληθωρίζετε πάντοτε με το ένα μάτι προς τα εκεί που δεν κοιτάζει κανείς γύρω σας.