Η ένταση της προσφυγικής κρίσης, ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, τα γεγονότα στον Έβρο, η αναζωπύρωση των ρατσιστικών εκδηλώσεων και η διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό ώθησε 618 ανθρώπους των γραμμάτων, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της υγείας, της επιστήμης, της εργασίας και της αυτοδιοίκησης να ενώσουν τη φωνή τους για να εκφράσουν την ανάγκη τους να νιώσουν «Άνθρωποι ξανά», όπως αναφέρουν.

«Το Σάββατο 21 Μάρτη είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Υπό άλλες συνθήκες αυτή η μέρα θα μας έβρισκε στους δρόμους, όπως έχουμε μάθει να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτόν και την αλληλεγγύη μας στα θύματά του. Σήμερα όμως, η κοινωνική ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού μάς ωθεί να υψώσουμε τη φωνή μας διαφορετικά, με μία ενυπόγραφη δια-δήλωση. Και να το κάνουμε αναλογιζόμενοι και αναλογιζόμενες ότι, αν ο φόβος μπροστά στην απειλή του κορονοϊού είναι υπαρκτός μια φορά για εμάς, για τους πρόσφυγες που “δίχως στέγη, δίχως γειτονιά” απειλούνται επιπρόσθετα και από τον ιό του ρατσισμού, η ανάγκη της αλληλεγγύης μας είναι πολλαπλάσια» σημειώνουν.

«Βιώνουμε πια τις συνέπειες της απαράδεκτης στάσης των ισχυρών του κόσμου απέναντι στο εξελισσόμενο, με δική τους ευθύνη, προσφυγικό δράμα» υπογραμμίζουν, προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα που προσφυγικές ροές ωθούνται στα σύνορα της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση, την πλειονότητα των ΜΜΕ αλλά και από μερίδα πολιτών σαν εισβολείς».

«Απέναντί μας όμως δεν έχουμε εισβολείς. Έχουμε θύματα των διεθνών γεωπολιτικών παιχνιδιών, της ωμής εκμετάλλευσης του προσφυγικού από την κυβέρνηση Ερντογάν, της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και της πολιτικής εγκλωβισμού και αποτροπής που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση. Θύματα της ίδιας κατάστασης είναι οι κάτοικοι των νησιών και του Έβρου που τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν στις πλάτες τους με αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη το βάρος της προσφυγικής κρίσης και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τις πιο αδιέξοδες πολιτικές επιλογές» προσθέτουν.

Όσοι υπογράφουν ζητούν:

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της στη διαχείριση ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού ζητήματος με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη διεθνή νομιμότητα. Να προστατεύσει τους ανθρώπους που μετακινούνται και να επανασυστήσει τους μηχανισμούς μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη, με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών στη βάση της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια και να πιέσει για τη δίκαιη και αναλογική κατανομή τους και στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
  • Να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία έχει ανασταλεί η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα και η οποία προβλέπει την επιστροφή τους, χωρίς καταγραφή, στη χώρα καταγωγής ή διέλευσης. Η ρύθμιση αυτή επισύρει τη διεθνή καταδίκη της χώρας μας, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και παραβιάζει τo θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο όπως αυτό προβλέπεται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
  • Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη δημιουργίας κλειστών δομών, πολλώ δε μάλλον σε ξερονήσια. Ο εφιάλτης του Ellis Island και της Γυάρου δεν μπορεί να επαναληφθεί στην Ελλάδα του 2020.
  • Να μην στερήσει τα ήδη ελάχιστα δικαιώματα και πόρους που έστω και με δυσκολία επιτρέπουν στους πρόσφυγες να επιβιώνουν.
  • Να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των προσφύγων και των τοπικών πληθυσμών από την εξάπλωση του κορονοϊού.
  • Να σταματήσει να ενθαρρύνει και να βάλει φρένο επιτέλους στην επικίνδυνη δράση των παρακρατικών και θερμοκέφαλων που απειλούν ανθρώπινες ζωές και την ειρήνη.

«Ο λαός μας έγινε παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης το 2015, όταν πέρασαν από τη χώρα μας ένα εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες. Η απώλεια των δικαιωμάτων που έχουν οι πρόσφυγες σήμερα, αύριο θα επεκταθεί σε όλους μας. Υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες τη δημοκρατία και τις θεμελιώδες αρχές, υψώνουμε φωνή ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Γιατί τώρα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Τώρα που αισθανόμαστε την ανάγκη να νιώσουμε Άνθρωποι Ξανά» σημειώνουν.

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων, Δημήτρης Ψαρράς, Στρατής Μπαλάσκας, Μοχαμαντί Γιονούς (Διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων), Παπαϊωάννου Κωστής (πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Χριστόπουλος Δημήτρης (πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Κούνεβα Κωνσταντίνα (Συνδικαλίστρια, Ευρωβουλεύτρια 2014-2019), Ρέλλας Αντώνης (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης, Αναπηρικό Κίνημα), Νικολαΐδης Αλέξανδρος (Ολυμπιονίκης TAE KBON ΝTO), Ποτουρίδης Ελπιδοφόρος (Παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας πίστας), Κατζουράκης Άρης (Πρόεδρος Σωματείου Καθηγητών Πανεπιστημίου Οξφόρδης), Μυλόπουλος Γιάννης (Πανεπιστημιακός, πρ. Πρύτανης ΑΠΘ) , Τζανακόπουλος Αντώνης (Πανεπιστημιακός, Νομική Σχολή, University of Oxford), Βρεττάκος Χρήστος (Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας), Καλογιάννης Απόστολος (Δήμαρχος Λαρισαίων), Κομηνέας Νίκος (Δήμαρχος Αστυπάλαιας), Ρούσσος Σίμος (Δήμαρχος Χαλανδρίου), Φιλίππου Πέτρος (Δήμαρχος Σαρωνικού).