Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης επιχειρεί να θέσει το ασφαλιστικό και τους «κρυφούς» σχεδιασμους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση, μετά από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Αυγής, που υποστηρίζει πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης σε μία πιθανή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αυτό, η Νέα Δημοκρατία προσβλέπει στη μεταφορά του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΠ), τη συσσώρευση και αξιοποίηση εσόδων από τις εισφορές ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσιπέντε ετών, από το 2020 έως το 2045, για το οποίο η εφημερίδα επικαλείται εσωτερικά έγγραφα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά το σχέδιο «Πλήρους ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης», που συνοδεύεται από πληροφορίες για επαφές με κορυφαίες ευρωπαϊκές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που αποκάλυψε η εφημερίδα, το πλάνο της Νέα Δημοκρατίας προβλέπει εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του σημερινού δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, και όχι απλώς στην εκχώρηση ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όπως εξηγεί η εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική διαχείριση του ασφαλιστικού από τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την κατάργηση της δημόσιας διαχείρισης και της χορήγησης της επικουρικής από το ΕΤΕΑΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόσωπα κλειδιά για το επίμαχο σχέδιο αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, που έχει υπάρξει στέλεχος της πρώην Εμπορικής Τράπεζας και παλιότερα συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών, με θητεία στις κυβερνήσεις Σημίτη. Μάλιστα, αναφέρεται πως προαλείφεται για τη θέση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης, γίνεται λόγος για πρώην διοικητή του ΙΚΑ που σήμερα είναι στέλεχος ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο καθηγητής Οικονομικών Παναγιώτης Τσακλόγλου (πρόεδρος επίσης του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων επί θητείας Στουρνάρα στο υπ. Οικονομικών) που είχε συμμετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση Πικραμένου και ο επίκουρος καθηγητής, σύμβουλος του καθηγητή Σπράου, Πλάτων Τήνιος. Δεσπόζουσα θέση στην επιτελική ομάδα φέρεται να κατέχει και η πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ και γνωστή για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις της Μιράντα Ξαφά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι παραπάνω βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, με κριτήριο την αδυναμία που δήλωσαν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες (εκπρόσωποί τους έλαβαν μέρος στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στα τέλη του 2018). Ένας ακόμα παράγοντας που εμφανίζεται να παίζει ρόλο, είναι η παροχή τεχνογνωσίας όσον αφορά την αποταμίευση (των 75 δισ.) και η συνεργασία με τράπεζες (εγχώριες αλλά και του εξωτερικού) για την αξιοποίηση και επένδυση στις κεφαλαιαγορές του αποταμιευτικού – ασφαλιστικού κεφαλαίου που θα αντληθεί από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Το δημοσίευμα κατονομάζει τις εταιρείες Eurolife που συνεργάζεται με τη Eurobank, την Interamerican, την γερμανική Allianz, τη γαλλική AXA που συνεργάζεται με την Alpha Bank, καθώς την Εθνική Ασφαλιστική της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες φέρονται να συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Πυραμίδα ασφάλισης και υποχρεωτική ιδιωτική έως το 2021

Στη συνέχεια, το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει πως στόχος του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας είναι το περιβόητο σύστημα τριών πυλώνων. Σύμφωνα με τις αναφορές στα εσωτερικά έγγραφα, αναφέρεται ως «αναγκαία η μεταρρύθμιση του Ν. 4387/16 (ισχύον Νόμος Κατρούγκαλου) για να δημιουργηθεί χώρος για ζήτηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προϊόντων», ενώ υπογραμμίζεται ότι «με το σύστημα των τριών πυλώνων οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών και θα είναι συμμέτοχοι στο ρίσκο της οικονομίας και θα λειτουργούν ως μέτοχοι».

Όπως αποσαφηνίζεται, ενώ το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει τρεις πυλώνες, με τους δύο πρώτους να έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα (κύρια και επικουρική ασφάλιση), στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης των νεοεισερχόμενων από το 2012 για τον δεύτερο πυλώνα, όχι μόνο για τη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά ακόμα και για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Παρακάτω, γίνεται αναφορά στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, με πρόβλεψη για «έκδοση ομολόγου αναγνώρισης» που θα βαρύνει το κράτος με 55 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

«Με τη συγκεκριμένη επιλογή οι παλιοί ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ και οι νέοι ασφαλισμένοι στις ασφαλιστικές εταιρείες, δηλαδή η γενιά της μετάβασης, θα κληθούν να πληρώνουν δύο φορές για την επικουρική τους ασφάλιση! Μία φορά ως φορολογούμενοι πολίτες για τη χρηματοδότηση του κόστους μετάβασης και την αποπληρωμή των ομολόγων αναγνώρισης και μία φορά για την καταβολή της ασφαλιστικής τους εισφοράς στο ΕΤΕΑΕΠ ή για τον σχηματισμό της αποταμίευσής τους στην ασφαλιστική εταιρεία» αναφέρει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως «πυραμίδα ασφάλισης», παραλληλιζοντας το με την περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια.

Ακόμα, κατά την εφημερίδα, στα επίμαχα έγγραφα αναφέρεται πως θεωρείται απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση πόρων, για τη χρηματοδότηση του κόστους μετάβασης, που αξιολογείται στα 55 δισ. ευρώ, με την επιβάρυνση να αναμένεται να βαρύνει τόσο τους παλαιούς ασφαλισμένους, όσο και τους νυν συνταξιούχους και δικαιούχους επικουρικής ασφάλισης.

Το δημοσίευμα καταλήγει στα «άμεσα μέτρα» που προβλέπουν τα εσωτερικά έγγραφα της Νέας Δημοκρατίας για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο έλλειμμα που αναφέρεται παραπάνω.

  1. Τα άμεσα μέτρα που χρεώνει το δημοσίευμα στο σχέδιο των γαλάζιων:
  2. Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  3. Εργασία των νεότερων συνταξιούχων.
  4. Περικοπή της «προσωπικής διαφοράς».
  5. Υποχρεωτική εφαρμογή της επικουρικής ασφάλισης (εισφορά 7%) σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.
  6. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες (από το 20% στο 15%). Η μείωση των εισφορών, όπως είναι φυσικό, θα αφορά το σκέλος της κύριας σύνταξης (13,3%) και όχι την επικουρική ασφάλιση (από 3,25% εργοδότης και εργαζόμενος).

Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Αυγής.

«Αναμένουμε έξι απαντήσεις από τον Μητσοτάκη»

Απαντήσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαίτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέσω της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Έφης Αχτσιόγλου, τονίστηκε πως «τα στοιχεία αυτά, όχι απλώς επιβεβαιώνουν το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά του προσδίδουν μάλιστα και υποχρεωτικό χαρακτήρα»

«Σήμερα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κάποια ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση. Τα στοιχεία αυτά, όχι απλώς επιβεβαιώνουν το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά του προσδίδουν μάλιστα και υποχρεωτικό χαρακτήρα» σημειώνει η Ε. Αχτσιόγλου.

Δήλωση για το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό

► Δήλωση για το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό

Gepostet von Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou am Mittwoch, 26. Juni 2019

Δεδομένων αυτών, αλλά και των όσων στο παρελθόν έχει προγραμματικά υποστηρίξει η ΝΔ, τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει στα εξής:

  1. Γιατί στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματός του απέφυγε απολύτως συνειδητά να μιλήσει για το σχέδιό του για την κοινωνική ασφάλιση, τη στιγμή μάλιστα που δήλωσε ότι προτίθεται να καταργήσει το σημερινό ασφαλιστικό; Με τι επιθυμεί να το αντικαταστήσει;
  2. Επιμένει στο σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;
  3. Εγγυάται και με ποιον τρόπο το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων;
  4. Εγγυάται και με ποιον τρόπο τις εισφορές των ασφαλισμένων;
  5. Ποιο είναι το κόστος του σχεδίου του για τον κρατικό προϋπολογισμό;
  6. Προτίθεται να κάνει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ακόμη ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί άλλο να κρύβεται στα ζητήματα αυτά. Αναμένουμε απαντήσεις. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια. για να κρίνουν τα κόμματα και τα προγράμματά τους».

Γραφείο Μητσοτάκη: Η «με λένε fake news» κυβέρνηση ξαναχτυπά

Με αναλυτική ανάρτησή του επιχείρησε να απαντήσει στο δημοσίευμα της Αυγής και τις αιτιάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας εν μέρη πως προκύπτει «κενό» στους σχεδιασμούς, υποστηρίζοντας ωστόσο πως αυτό θα καλυφθεί από την ανάπτυξη

Αναλυτικά, ο Στ. Πέτσας έγραψε στην ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:

«Η «με λένε fake news» κυβέρνηση ξαναχτυπά. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας λέει ότι οι μειώσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δήθεν θα εφαρμοστούν από το 2021. Ενώ η Αυγή ανακαλύπτει δήθεν «ριφιφί» 75 δις ευρώ στο ασφαλιστικό από το σχέδιο (?) κάποιων που δεν ανήκουν καν στη Νέα Δημοκρατία.

Η αλήθεια είναι η εξής:

1. Το 2019:

  • μειώνεται, πραγματικά, ορθά, όπως ακριβώς έγινε το 2013-2014, ο ΦΠΑ στην εστίαση. Όχι με το 50% περίπου της κατανάλωσης (π.χ. χυμοί, ροφήματα) να εξαιρείται από την «κολοβή» ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση.
  • εφαρμόζεται η ρύθμιση των 120 δόσεων με τρόπο που θα επιτρέψει την ένταξη σε αυτήν της πλειοψηφίας των οφειλετών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους. Όχι, όπως την ψήφισε η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να «μπαίνουν» ελάχιστοι οφειλέτες στη ρύθμιση.

2. Από το 2020:

  • μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός διετίας.
  • μειώνεται το 2020 ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στο 9% για εισοδήματα μέχρι €10.000 (από 22% σήμερα), ενώ διατηρείται το αφορολόγητο.
  • μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 και στο 20% τον επόμενο χρόνο.
  • μειώνεται το 2020 ο φόρος μερισμάτων στο 5% από το 10%.
  • καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, εντός διετίας.
  • καταργείται σταδιακά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, εντός της τετραετίας.
  • μειώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και 22% (από 13% και 24% αντίστοιχα), με διατήρηση του υπέρ μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%, εντός της τετραετίας.
  • μειώνονται οι εισφορές κύριας σύνταξης από το 20% στο 15%, εντός της τετραετίας.

3. Για το ασφαλιστικό:

  • προτείνουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα «τριών πυλώνων». Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιενεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ). Ο τρίτος προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.
  • στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση. Έτσι δεν θα υπάρχει «κενό» στην πρώτη δεκαετία περίπου της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ στις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα, αλλά και από το Κράτος που θα έχει πλέον ένα υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις (όχι «χαρτζιλίκι») και δεν θα «ρίχνει» δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
  • όσοι διαβάζουν Αυγή, όσοι δεν πείθονται από τα παραπάνω και από το γεγονός ότι τα εφαρμόζουν οι πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α, ας αναρωτηθούν μόνο αυτό: «αφού είναι τόσο καταστροφικό το σύστημα που προτείνει η ΝΔ, πόσα ευρώ θα χάσει το μήνα ο νέος ασφαλισμένος που θα έχει κεφαλαιοποιητικό τον δεύτερο πυλώνα, αντί για αναδιενεμητικό»; Νομίζω ότι όσοι επικαλούνται την καταστροφή θα μπορούν και να την περιγράψουν.

Εγώ παραθέτω παράδειγμα με βάση τα όσα έγραψε η Αυγή για 7% εισφορά (όπως ίσχυε), 40 χρόνια ασφάλιση, για έναν νέο εργαζόμενο που ξεκινά τη δουλειά του με €800/μήνα, με συντηρητικές υποθέσεις εργασίας για τις αποδόσεις και με βάση τον Πίνακα Θνησιμότητας της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος.

Από αυτό προκύπτει ότι μετά από μια τέτοια μεταρρύθμιση, ο νέος ασφαλισμένος όχι μόνο δεν έχει να χάσει, αλλά θα παίρνει 324 ευρώ παραπάνω από τη μέση επικουρική σύνταξη του 2018 (€513, αντί €189). Αποκτά πλήρη έλεγχο των χρημάτων του, που του ανήκουν, αποταμιεύονται, επενδύονται, «γεννάνε»!

Πίστη, εμπιστοσύνη, ενότητα, σχέδιο ώστε να γυρίσουμε σελίδα με Ισχυρή Ανάπτυξη για Αυτοδύναμη Ελλάδα!»