Στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές, 165 εκ των οποίων ψήφισαν «ναι, 86 «όχι» ενώ 19 δήλωσαν παρών. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δήλωσαν παρών.
 
Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την τροπολογία για το ΕΣΡ,  παρέχοντας πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κυβέρνηση. Αντίθετα η Ένωση Κεντρώων, που είχε ταχθεί υπέρ χθες στην Επιτροπή, καταψήφισε.
 
Για κωλυσιεργία κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και τόνισε: «Θα δεχθούμε, τρεις μήνες μετά που υπάρχει νόμος για το νέο τηλεοπτικό τοπίο, να μπλοκαριστεί και να παραμείνει το τοπίο θολό για διαπλοκή; Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα και κάθε κόμμα θα πρέπει να τοποθετηθεί».
 
Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με αφορμή την άρνηση της να συναινέσει στην ψήφιση της τροπολογίας για την διεύρυνση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, τόνισε ο υπουργός.
 
«Παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς», πρόσθεσε.
 
Από την ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, χαρακτήρισε «κίνηση καλής πρόθεσης» την πρόταση Παππά για καθορισμό αδειών από την Βουλή, πλην όμως θα τηρήσει την σκληρή γραμμή Μητσοτάκη και δεν θα συναινέσει η ΝΔ στην συγκρότηση ΕΣΡ.
 
«Η ΝΔ εμμένει στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ» είπε χαρακτηριστικά.
 
Την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύνθεση του ΕΣΡ κατέθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ζητώντας ταυτόχρονα να τεθεί σε ψηφοφορία. Ωστόσο δεν βγήκε «λευκός καπνός» όπως αναμενόταν, και η πρόταση της κυβέρνησης καταψηφίστηκε, αφού δεν υπήρξε συναίνεση για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5.  
 
12 ψήφισαν «ναι», 7 «όχι», 3 «παρών», ενώ απουσίασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και Ποτάμι.

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, ούτε συνυπεύθυνοι στη γελοιοποίηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας ζητάμε να φέρετε τώρα την Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών καθώς και την αλληλογραφία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νόμο Παππά. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία σύνθεση του ΕΣΡ εάν δεν υπάρχει καθαρό και διαφανές τοπίο. Ζητώ να μην βάλετε το θέμα σήμερα σε ψηφοφορία. Εάν όμως επιμείνετε τότε να ξέρετε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ΚΑΤΑ.»

Νομοθετική παρέμβαση ώστε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες
 

«Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει τη σχετική ρύθμιση», δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας σε δημοσιογράφους προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση πριν από την πρώτη αξιολόγηση ώστε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες διαχωρίζοντας τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ.
 
Η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύνθεση του ΕΣΡ ήταν η εξής:
  • Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος, αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος ΝΕΡΙΤ, πρόεδρος Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρ. μέλος ΕΣΡ)
  • Λαοκρατής Βάσσης  (Φιλόλογος, πρ. μέλος ΕΣΡ) 
  • Βασίλης Καραποστόλης (Ακαδημαικός)
  • Γιώργος Κόλλιας (Ακαδημαικός)
  • Λιλιαν Μήτρου (Ακαδημαικός)
  • Φανή Πετραλιά (Δημοσιογράφος)
  • Γιώργος Πλειος  (Ακαδημαϊκός)
  • Γιάννης Τζανετάκος (Δημοσιογράφος)
  • Δήμητρα Παπαδοπούλου (Ακαδημαικός, είναι ήδη μέλος)