Μιλώντας «Στο Κόκκινο» με αφορμή την ημέρα δράσης για τους ανθρώπους του πολιτισμού που διοργανώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός, ο Σταύρος Ξαρχάκος αναφέρθηκε στις συνθήκες που βιώνει ο πολιτισμός και ο κόσμος εν μέσω πανδημίας. «Ζούμε σε εποχές πολιτισμικής αναιμίας γιατί έχουμε πλήρη έλλειψη ενιαίου εθνικού ψυχισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Συζητώντας με το Ν. Ξυδάκη ο Στ. Ξαρχάκος είπε ότι ο ένας τομέας του πολιτισμού είναι η τέχνη και ανέτρεξε στο προεκλογικό σχέδιο της ΝΔ και τους 16 πολιτικούς πυλώνες του σχεδίου της, διαπιστώνοντας με θλίψη ότι «δεν υπήρχε ούτε μία λέξη που να σχετίζεται με τον πολιτισμό», σχολιάζοντας την «παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανής απαξία από τη ΝΔ».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην υπουργό Πολιτιμού, κα. Μενδώνη μίλησε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα της ΑΕΠΙ. «Η κυρία αυτή διακατέχεται από το σύνδρομο της βλαπτικής έπαρσης. Αλλά δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία!» δήλωσε.

«Ένας υπουργός σε ένα ταλαίπωρο υπουργείο οφείλει να είναι υπερβατικός με την τέχνη. Υπήρξε και είναι μία πολύ αποτελεσματική γενική γραμματέας» πρόσθεσε.

Ο Στ. Ξαρχάκος έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό προτείνοντας άμεσα τη δημιουργία ταμείου ανεργίας για τους καλλιτέχνες. Να απευθυνθεί στα μεγάλα ευαγή ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχος για να βοηθήσουν και η πολιτεία να σταθεί αρωγός στις ανάγκες τους.

Παράλληλα, συνέστησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «να προσέχει, γιατί η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο, όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι, όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι. Πρέπει να επιλέξει».

Τέλος, έκλεισε την παρέμβασή του «στο Κόκκινο», με μια ιστορική αναφορά: «Μα γιατί τότε κάνουμε πόλεμο;» είχε απαντήσει ο Τσώρτσιλ όταν επιτελείς του στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του εισηγήθηκαν να κόψει οποιαδήποτε οικονομική σχέση είχε το κράτος με την Τέχνη και τους καλλιτέχνες.

Διαβάστε ακόμα:

Οι άνθρωποι της τέχνης παρόντες, το κράτος απόν