X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

1.060 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ «εκβιάζονται να υπογράψουν τις απολύσεις τους»

Νέα παράταση στις προθεσμίες των διαγωνισμών, που προδίδει ενεργό ενδιαφέρον των διεκδικητών της πολύπαθης μεταλλουργίας, ενώ η τιμή του νικελίου ανεβαίνει ξανά.


Mε τη μεγάλη κινητοποίηση την Παρασκευή στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα στην Αθήνα, πλαισιωμένοι από δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα, αντιδρούν οι 1.060 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που είδαν τα χαρτιά της απόλυσής τους, τις ισχνές αποζημιώσεις που θα τους καταβληθούν έπειτα από δεκαετίες δουλειάς, αλλά και την επαναπρόσληψή τους με συμβάσεις ενός ή δύο μηνών.

Οι απολυόμενοι της ΛΑΡΚΟ συμπληρώνουν 30 μήνες κινητοποίησης και, παρότι δεν έχουν πετύχει να αποτρέψουν τη στρατηγική απαξίωσης της εταιρείας και των μεταλλουργικών «θησαυρών» της, έχουν αναγκάσει και την κυβέρνηση και τους διαχειριστές της εκποίησης και τους διεκδικητές της τεράστιας περιουσίας της ΛΑΡΚΟ σε διαρκείς αναπροσαρμογές σχεδίων και χρονοδιαγραμμάτων.

Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και τυπικά οι απολύσεις των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και η καταβολή των αποζημιώσεών τους. Θα ακολουθήσει η επαναπρόσληψή τους με συμβάσεις διμηνιαίες ή μηνιαίες και για διάστημα μέχρι πέντε μηνών, όπως έχει προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση, μέχρι να περάσει η εταιρεία στον νέο ιδιοκτήτη, εφόσον ο διαγωνισμός εξελιχθεί κανονικά και κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές.

Την αποκάλυψη για το χαρτί της απόλυσης έκανε ο Τάκης Καραμέρης, αντιπρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας και μέλος της Διοίκησης του σωματείου της ΛΑΡΚΟ, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα, ο ίδιος έγραψε «Επιτέλους !!! Το νεοφιλελεύθερο όνειρο της Δεξιάς έγινε πραγματικότητα. Ιδού το χαρτί της απόλυσης μας. Αποδέκτης οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Αποστολέας οι Σταϊκούρας Χατζηδάκης Σκρέκας..». Μιλώντας χθες Τρίτη στο Κόκκινο 105.5, είπε: «Από χθες ειδοποιούμαστε να πάμε να υπογράψουμε τις απολύσεις μας. Όποιος δεν πάει, δεν θα υπογράψει νέα δίμηνη σύμβαση – για το επόμενο πεντάμηνο θα ισχύει αυτό και μετά το μέλλον είναι άγνωστο. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος πάει με σκυμμένο το κεφάλι γιατί απειλείται. Ειλικρινά σας το λέω, εργάζομαι 34 χρόνια στην ΛΑΡΚΟ, αυτή η κατάσταση μου θυμίζει μια άλλη συμφωνία πριν από πολλά χρόνια. Μου θυμίζει κάποιους ανθρώπους πριν από πολλά χρόνια που με σκυμμένο το κεφάλι, παρέδωσαν τα όπλα. Γιατί και οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ σήμερα, τα όπλα παραδίδουν. Και σας το λέω με πόνο ψυχής. Δεν ξέρετε τι ζούμε…».

Τόνισε πως «ευελπιστούμε μόνο, να φύγει αυτή η λαίλαπα. Να έρθει μια προοδευτική κυβέρνηση να επανεξετάσει την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ. Γιατί η ΛΑΡΚΟ, είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας, η ΛΑΡΚΟ είναι Ελλάδα. Προσωπικά μετά από 34 χρόνια δουλειάς στα καμίνια – έχω καεί ολόκληρος – δεν θα υπογράψω αυτή τη σύμβαση, αυτό το έκτρωμα. Καλά θα κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ, να σκεφθούν εάν θα ξαναέρθουν εδώ. Δυόμιση χρόνια δεν έχει εμφανιστεί κανείς. Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα παραδώσουμε τα όπλα και καλά θα κάνουν οι κύριοι αυτοί να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους εδώ. Ας βρεθεί μια προοδευτική κυβέρνηση να αλλάξει, όχι μόνο τα πράγματα στην ΛΑΡΚΟ, αλλά στην Ελλάδα».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις