Η ανθρωπιστική οργάνωση, με έδρα το Λονδίνο έχει αναλάβει την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως. Η ίδια πραγματοποίησε έρευνα σε 1.409 νοικοκυριά σε επτά επαρχίες, όπου διατηρούσε μια λειτουργική παρουσία από τότε που οι Ταλιμπάν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου. Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλλει ισχυρές οικονομικές, εμπορικές και πολιτικές κυρώσεις στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο με την αιτιολογία της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται στη δίνη μίας ανθρωπιστικής κρίσης τους τελευταίους μήνες.

Η ΜΚΟΣ εκτιμά ότι το 82% των Αφγανών έχει υποστεί απώλειες εισοδήματος μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, με ένα τρίτο των ερωτηθέντων να λέει ότι έχασε όλο το εισόδημά του και το ένα τέταρτο ότι έχασε πάνω από το μισό.

Η αύξηση των τιμών που ακολούθησε την μετάβαση της εξουσίας στο Αφγανιστάν άφησε πολλούς Αφγανούς να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τρόφιμα. Περίπου το 36% απάντησε ότι αγοράζει τρόφιμα από την αγορά με πίστωση, το 39% δανείζεται χρήματα από τις οικογένειες που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και το 7,5% αναγκάζεται να καταφύγει στην επαιτεία.