Σύμφωνα με έρευνα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FAROS, που διενεργήθηκε από τον Μάιο ως τον Ιούλιο 2020 και παρουσιάστηκε σε σχετική διαδικτυακή εκδήλωση του -συντονιστή του έργου- Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας- ΚΜΟΠ, ένα στα τρια ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα έχει δεχτεί έστω και μία φορά προσβολές ή εξύβριση σε δημόσιες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή:

  • το 27% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δήλωσε πως δέχεται διακριτική μεταχείριση στις δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ή και της ταυτότητας του φύλου του

 

  • το 6% γίνεται αποδέκτης λεκτικής βίας από δημόσιους υπαλλήλους πάντα ή συχνά

 

  • το 7% έχει αναφέρει κάποιο περιστατικό διάκρισης ή βίας σε δημόσιο φορέα

 

  • το 72% ανέφερε ότι δεν νιώθει ασφάλεια να καταγγείλει σε δημόσιους φορείς κάποιο τέτοιο περιστατικό. Ένας από τους κυριότερους λόγους που επισήμαναν ότι λειτούργησε αποτρεπτικά για την αναφορά του περιστατικού ήταν η αίσθηση πως δεν θα άλλαζε κάτι.

Στη διαδικτυακή έρευνα με θέμα την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ σε φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα συμμετείχαν 150 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και 202 εργαζόμενοι σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων υπηρεσιών, όπως εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, δικαστικοί υπάλληλοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, επαγγελματίες υγείας, αστυνομικοί και δικαστές από διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, το 40% των ΛΟΑΤΚΙ+ ερωτώμενων δεν αισθάνεται ποτέ άνετα και το 31% αισθάνεται σπάνια άνετα να μοιραστεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά του με επαγγελματίες στο δημόσιο τομέα, σε περιπτώσεις όπου αυτό χρειάζεται. Μάλιστα, ένας στους πέντε δηλώνει πως αποφεύγει συχνά να επισκεφθεί δημόσιους φορείς, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο εξαιτίας της ανησυχίας για την αντιμετώπιση που θα λάβει από φορείς και υπαλλήλους ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο.

Όσον αφορά στους ερωτώμενους επαγγελματίες, τα δεδομένα παρουσιάζουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, τα αστεία σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που γίνονται μεταξύ συναδέλφων συχνά αφορά το 24%, ή πάντα 14% με το 72% να διευκρινίζει πως δε συμμετείχε σε αυτά. Παράλληλα, το 42% δήλωσε πως έχουν υπάρξει περιστατικά εξύβρισης ή προσβολής ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου από συνάδελφο του, ενώ το 17% έχει υπάρξει μάρτυρας περιστατικού ακόμα και σωματικής βίας από συνάδελφο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται να είναι πλήρως ανενημέρωτοι για τις θεσμικές αλλαγές που αφορούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του 96% των δημοσίων υπαλλήλων να δηλώνει πως δεν τους έχουν δοθεί από την υπηρεσία τους οδηγίες για συμπεριληπτικές υπηρεσίες σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και το 72% να ανέφερε πως οι υπηρεσίες δεν έχουν δεχτεί καθόλου ή λίγη ενημέρωση για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές. Την ίδια στιγμή, το 75% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων να νιώθει πως οι δημόσιοι φορείς δεν είναι καθόλου ή είναι λίγο ενημερωμένοι για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές που τους αφορούν.

Όσον αφορά στις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες, το 50% των ΛΟΑΤΚΙ+ δήλωσε πως δεν αισθάνεται ασφάλεια να απευθυνθεί στην αστυνομία με το 29% να δηλώνει πως σπάνια θα αισθανθεί ασφαλής να προβεί σε ανάλογη πράξη, την ώρα που το 14% αναφέρει ότι δέχεται συχνά ειρωνικά σχόλια, προσβολές ή εξύβριση από αστυνομικούς κατά την επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα. Το 47% των ΛΟΑΤΚΙ+ ερωτώμενων ανησυχεί συχνά πως αν αποκαλύψει το σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου του στους επαγγελματίες υγείας δεν θα λάβει ποιοτική και κατάλληλη περίθαλψη, ενώ ποσοστό ύψους 29% δήλωσε πως έχει δεχτεί προσβολές ή εξύβριση από το προσωπικό του σχολείου.

Σημειώνεται πως το έργο FAROS ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια με εταίρους του προγράμματος, το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι οργανώσεις Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας- ΚΜΟΠ, Orlando, Colour Youth, Θετική Φωνή και Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.