Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι υπάρχει και δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα. Πρόκειται σύμφωνα με την ανακοίνωση για άτομο από το στενό περιβάλλον του 9ου κρούσματος. Σύμφωνα με το υπουργείο «ανακοινώνεται το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα και μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, λαμβάνονται έκτακτα προληπτικά μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020. Όπως σημειώνει η ανακοίνωση τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Στη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για το κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα αναφέρεται ότι «με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο».

Η δήλωση συνεχίζει σημειώνοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Οι ευπαθείς ομάδες να μένουν στα σπίτια τους»

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε νωρίτερα τη Πέμπτη στο χώρο στο ΓΝΑ «Γεννηματάς», όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes – σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού με σκοπό να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας τους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός ευχαρίστησε την εταιρεία Intrakat για την προσφορά των κοντέινερ που μετατρέπονται σε σημεία διαλογής και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Όπως είπε ο υπουργός σε δηλώσεις του, «συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συνανθρώπους μας», συννάμα πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών που έχουν χρόνια προβλήματα ή είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Ο Β.Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις στενές επαφές, αλλά και συγγενείς που έχουν συμπτώματα ίωσης, ενώ παράλληλα κάλεσε όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον νέο αυτό ιό, «να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ. «Με αφορμή αυτό που έγινε από κάποιους στα καρναβάλια, να αναρωτηθούν ξανά για την συμπεριφορά τους» τόνισε, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση οι υγειονομικές υπηρεσίες της Πάτρας.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις προσπάθειες που καταβάλλουν καλώντας όλους τους πολίτες να τηρούν τους «κανόνες και τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν χειριστεί παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν». Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ έχει ήδη τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ένα κοντέινερ με 2 κρεβάτια και τουαλέτες και αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. «Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ΓΝΑ “Γεννηματάς”, Δημοσθένης Τσούτσος, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα. Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες ο ασθενής αν έχει ανάγκη νοσηλείας θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αν όχι θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα».

Να σημειωθεί ότι βάσει του δημοσιεύματος του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Β. Κικίλιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Γερμανό ομόλογό, Γενς Σπαν του σχετικά με τη σημασία μεγαλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών των κρατών-μελών της ΕΕ για το ζήτημα του κοροναϊού. Η επικοινωνία των δύο υπουργών Υγείας πραγματοποιήθηκε με αφορμή το δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, την Παρασκευή. Το υπουργείο Υγείας,  σημειώνει ότι η πρόταση που κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο ο κ.Κικίλιας, αφορούσε τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την επιστημονική εποπτεία κρουσμάτων της νόσου COVID-19.