Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι κάτοικοι στην Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες. «Η κατάσταση είναι τραγική» τόνισε η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και απηύθυνε έκκληση «να ενδιαφερθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες», ενώ έκανε λόγο για «ένα βομβαρδισμένο τοπίο» στο Αρκαλοχώρι.

«Περάστε αυτό το μήνυμα, 1.000 άνθρωποι θα μείνουν έξω, 1.000 άνθρωποι θα μείνουν έξω», επαναλάμβανε κλαίγοντας η πρόεδρος της κοινότητας. «Δεν έχουμε ρεύμα, έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, έχουν σπάσει ντεπόζιτα, σωλήνες, ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Πρέπει επειγόντως να ενδιαφερθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Υπάρχει ένας νεκρός, ένα παιδί που δούλευε σε μια εκκλησία που έπεσε και τον πλάκωσε. Στο Αρκαλοχώρι το 80% των ανθρώπων θα μείνει έξω, η κατάσταση είναι τραγική, ακόμα και καινούρια σπίτια έχουν καταστραφεί, έχουμε απίστευτες ζημιές σε εκκλησίες. Ευτυχώς τα σχολεία σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πάθει τίποτα, παρά μόνο ένα παλιό κτίσμα του Γυμνασίου έχει κάποιες μικρές ζημιές, αλλά τα υπόλοιπα είναι σε καλύτερη κατάσταση» υπογράμμισε.

Νέος μετασεισμός, αρκετά ισχυρός, σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ο μετασεισμός, ήταν 4.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, με εστιακό βάθος στα 12,6 χιλιόμετρα.

1

Στο παρά πέντε γλίτωσε ένα ζευγάρι από τον σεισμό ενώ ήταν καθ’ οδόν, καθώς ο σημειώθηκε κατολίσθηση και τεράστιοι βράχοι έπεσαν λίγα εκατοστά από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Το ζευγάρι είναι συγκλονισμένο από την τρομακτική εμπειρία και νιώθει τυχερό, καθώς το αποτέλεσμα της μεγάλης κατολίσθησης ήταν η γυναίκα να υποστεί  μόνο λίγα ελαφριά τραύματα.

Όλα έγιναν την ώρα που ο ισχυρός σεισμός βρήκε το ζευγάρι στον δρόμο στον Προφήτη Ηλεία μέσα στο όχημά του. Όπως περιγράφει ο οδηγός, μιλώντας στο Κρήτη TV, «είναι θαύμα αυτό που συνέβη, θα πρέπει να ανάψουμε ένα κερί στην Παναγία». Στη συνέχεια, περιγράφει τα λεπτά αγωνίας: «Εκεί ακριβώς στη στροφή άρχισε και κουνούσε το αυτοκίνητο, νόμιζα ότι με έπιασε λάστιχο, έκοψα ταχύτητα και πήγα δεξιά για να σταματήσω. Δεν πρόλαβα να σταματήσω και είδα το βράχο που γύριζε, ένα σύννεφο σκόνης, δεν έβλεπα τίποτα και βράχια που έπεφταν. Το μόνο που πάθαμε είναι ότι τραυματίστηκε αλλά ευτυχώς ελαφρά η γυναίκα, από τον πανικό βγήκε από το αυτοκίνητο και τη χτύπησε μία πέτρα στο κεφάλι».

«Να μείνουν έξω από τα σπίτια οι κάτοικοι»

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε τη σύσταση να παραμείνει ο κόσμος εκτός σπιτιών, ιδίως αυτών που είναι παλιά.

«Έχουμε να κάνουμε με κάτι παράξενο, παράλογο αν θέλετε για τη λογική την ανθρώπινη. Έχουμε έναν σεισμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Η φύση είναι η φύση θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κάποια πρόβλεψη. Πρέπει να παραμείνει έξω ο κόσμος, ιδίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία πρέπει να σταματήσουν τα σχολεία. Ήταν πολύ μεγάλη η σεισμική δόνηση. Πρέπει να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη μετασεισμική κατάσταση. Τα ξενοδοχεία στην Κρήτη έκαναν τις απαραίτητες διαδικασίες, δεδομένων και των πολλών ασκήσεων που έχουμε κάνει. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά».