Αυξάνονται οι πρόσφυγες στη συνοριακή γραμμή της Ειδόμενης , όπου υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες. Eνισχυμένα μέτρα ασφαλείας στο τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, έλαβε η ΠΓΔΜ με την ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Σήμερα η κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Τη στάση που θα τηρήσει κατά τη Σύνοδο προετοιμάζει η Αθήνα
Συνθήκες ασφυξίας εξακολουθούν να επικρατούν στην Ειδομένη, αφού χθες το βράδυ οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η «στρόφιγγα», πέρασαν άλλα 100 άτομα.
Την ίδια ώρα που οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται στον καταυλισμό, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές στα γύρω χωράφια και άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.
Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί σημαντικά (επιπλέον περίπου 700 αστυνομικοί και στρατιώτες), στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.
Επιπλέον,
πιο αυστηρό έλεγχο των συνόρων για να αποτραπούν φαινόμενα «παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων», συμφωνήθηκε να υπάρξει, κατά την δεύτερη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας, που διεξήχθη την Τρίτη στο Βελιγράδι.
Η
συνάντηση ήταν συνέχεια της πρώτης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, όπου και συμφωνήθηκε ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμανών και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Τη στάση που θα τηρήσει κατά τη Σύνοδο προετοιμάζει η Αθήνα
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, προγραμματίζεται
τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο στις 12:00, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
O πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών τις θέσεις που σκοπεύει να αναπτύξει στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας και να ζητήσει συναίνεση στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τη συμμετοχή όλων των κρατών – μελών στην κατανομή προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.
«Η σκέψη είναι η εξής: μπλοκάρω αποφάσεις που επιβαρύνουν όλη την Ευρώπη; Και χώρες που διάκεινται φιλικά και υποστηρικτικά στη χώρα; Προφανώς αυτό δεν θα ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές. Από εκεί και μετά, όμως, σε ένα άλλο επίπεδο θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα προκειμένου η χώρα να μην πάρει μόνη της το βάρος ενός τέτοιου προβλήματος. Δεν έχουν μελετηθεί τέτοια προβλήματα. Αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή που περιγράφηκε και χθες από τον πρωθυπουργό» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος την Τρίτη, αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει βέτο, εάν χρειαστεί.
Μεγαλώνει το κύμα των προσφύγων
Παράλληλα, εξαντλημένοι, στην πλατεία Βικτωρίας, περίπου 400 άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς Αφγανοί, διανυκτερεύουν σε σκηνές και παγκάκια.