Δολοφονήθηκαν 76 δημοσιογράφοι εξαιτίας του επαγγέλματός τους το 2015, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» (RSF). Στη λίστα προστίθενται άλλοι 27 μπλόγκερ και επτά συνεργάτες ΜΜΕ
Ο αριθμός των δημοσιογράφων αυξήθηκε ιδιαίτερα στη Γαλλία, η οποία λόγω των επιθέσεων στο Charlie Hebdo έγινε η τρίτη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών.
Η οργάνωση καλεί «τον διορισμό χωρίς καθυστέρηση ενός ειδικού εκπροσώπου για την προστασία των δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών».
Το Ιράκ και η Συρία, και ακολουθούν η Γαλλία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Ινδία, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες, ήταν οι χώρες με τις περισσότερες δολοφονίες το 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των RSF, εννέα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ το 2015, άλλοι τόσοι στη Συρία και οκτώ στη Γαλλία.
Η επίθεση «συνέβαλε στην αναστροφή της τάσης του 2014 όπου τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο ήταν σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. Φέτος, αντίθετα, τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν έχασαν τη ζωή τους σε καιρό ειρήνης» κάνουν σαφές οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».
Έχοντας υπόψη και τους «ύποπτους θανάτους», οι RSF μετρούν συνολικά 110 δολοφονίες δημοσιογράφων για το 2015. «Αυτή η ανησυχητική κατάσταση οφείλεται σε σκόπιμη βία εναντίον των δημοσιογράφων και μαρτυρεί την αποτυχία των πρωτοβουλιών για την προστασία τους» τονίζει η οργάνωση.
Από το 2005, πάνω από 787 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν λόγω του επαγγέλματός τους.
Οι RSF, μιλώντας για τις μεγαλύτερες βιαιπραγίες της χρονιάς, κάνοντας αναφορά αρχικά στην επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo, αλλά και στη δολοφονία του ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο από το Ισλαμικό Κράτος.
Στη συνέχεια, μολούν για την δολοφονία του φωτορεπόρτερ Ρούμπεν Εσπινόσα στο Μεξικό, που βρέθηκε νεκρός τον Αύγουστο «φέροντας ίχνη βασανιστηρίων» δίπλα σε τέσσερις γυναίκες σε διαμέρισμα στην πρωτεύουσα.
«Η δολοφονία του προκάλεσε κύμα οργής και τη συνειδητοποίηση για την κραυγαλέα έλλειψη προστασίας των δημοσιογράφων στο Μεξικό» σημειώνουν οι RSF, τονίζοντας ότι νόμος για την προστασία τους τέθηκε σε ισχύ μερικές ημέρες μετά αλλά μόνο στην περιοχή της Πόλης του Μεξικού.
Οι RSF αναφέρονται ακόμη στη δολοφονία της Χιντίγιο Χάτζι Μοχάμεντ στη Σομαλία, μίας από τις δύο γυναίκες δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος.
#RSF annual round-up: 110 journalists killed in 2015 https://t.co/LlWGToXt8I
— RSF (@RSF_RWB) Δεκέμβριος 29, 2015