Αύξηση σχεδόν 1 μονάδας στον πληθωρισμό -απο το 9,1% στο 10% πλέον-, παρατηρείται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για την Ευρωζώνη συνολικά. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αγγίζει το 12,1%. Συνολικά 10 χώρες της νομισματικής ένωσης εμφανίζουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού.

Η ελαφρά αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με τον εναρμονισμένο δείκτη να έχει υποχωρήσει στο 11,2% τον Αύγουστο από 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο και οι ελπίδες που υπήρχαν για την σταθεροποίηση του γύρω στο 11% πλέον αποτελούν παρελθόν.

Οι εκτιμήσεις για ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο. Το δυσκολότερο φορτίο θα το σηκώσουν τα νοικοκυριά σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να ανεβαίνουν σημαντικά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές ενέργειας έκαναν άλμα 40,8% τον Σεπτέμβριο (από 38,6% τον Αύγουστο), ενώ εκείνες των τροφίμων- αλκοόλ- καπνού αυξήθηκαν κατά 11,8% (έναντι 10,6 τον Αύγουστο).

Οι χώρες της Βαλτικής θα έρθουν αντιμέτωπες με τις πιο δύσκολες ανατιμήσεις.

Στην Εσθονία ο πληθωρισμός ήταν στο 24,2% τον Σεπτέμβριο (έχοντας επιβραδυνθεί ελαφρά σε σχέση με τον Αύγουστο). Στη Λιθουανία και τη Λετονία διαμορφώθηκε στο 22,5% και 22,4% αντίστοιχα. Στην Ολλανδία υπήρξε αύξηση κατά 4 μονάδες για να αγγίξει τώρα το 17,1%, ενώ στη Σλοβακία σκαρφάλωσε στο 13,6%. Ακόμη και στην Γερμανία ο πληθωρισμός απογειώνεται στο 10,9% – το υψηλότερο από το 1951.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν η Γαλλία που πετυχαίνει επιβράδυνση 6,2%, η Κύπρος στο 9%, ενώ η Ιταλία θα διαμορφώσει στο 9,5%.

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ φέρεται να είναι αποφασισμένη να «κάμψει» το πρόβλημα της ζήτησης, που προκύπτει από τις κλειστές στρόφιγγες των αγωγών και το πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ θεωρούν πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ακόμα και αν αυτό επηρεάσει την ανάπτυξη και αυτό γιατί φοβούνται πως σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε ακόμη βαθύτερη ύφεση ή σε μία παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού.

Υπό τις συνθήκες αυτές η ΕΚΤ προβλέπεται να αυξήσει το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία αύξηση της ίδιας τάξης έως τα τέλη του έτους. Τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα έχουμε μία λιγότερο επιθετική αύξηση, της τάξης των 50 μονάδων βάσης.