Πυροσβεστικά οχήματα από τις γύρω περιφέρειες φτάνουν συνεχώς στην πυρκαγιά στην Αγριλίτσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθείνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Εξάλλου σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εξερράγη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο

Όπως αναφέρει επίσης το meteo.gr, το προγνωστικό σύστημα IRIS ενεργοποιήθηκε για να ενημερώσει τις Αρχές για το χειρότερο δυνατό σενάριο για την πορεία του μετώπου και την εξάπλωση της πυρκαγιάς τις επόμενες 24 ώρες.

Σε 1-3 μέρες θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα στην Αττική

«Προσωρινή και με δυνάμει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία πολιτών είναι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τις πυρκαγιές στην Εύβοια. Ο καπνός που κάλυψε την Αττική και η μυρωδιά καμένου για την οποία μιλούν οι κάτοικοι της Αθήνας, σημαίνει μία σημαντική συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης, που ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, όπως και το πότε θα κατασβεστεί η πυρκαγιά, θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η πυρκαγιά είναι σε δασική περιοχή, οπότε δεν έχουμε τα προβλήματα που υπήρξαν στο Μάτι», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια δεν είναι πολύ μακριά από την Αττική και με την έννοια αυτή θεωρείται φυσιολογική η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας εκεί όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική πύκνωση.

Ο καθηγητής προβλέπει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα με δεδομένο και ότι «είμαστε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου κι είναι παραδοσιακά η εβδομάδα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σωματίδια στον αστικό ιστό, λόγω του ότι πολλοί Αθηναίοι έχουν φύγει διακοπές», αν και διευκρινίζει ότι σε συνθήκες άπνοιας στην πόλη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να παραμείνουν και να αιωρούνται για τουλάχιστον 1-2 μέρες.

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι η υπερσυγκέντρωση των σωματιδίων αιθάλης δεν έχει μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών, δύναται όμως να προκαλέσει επιδείνωση της υγείας σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό.